Nu mai putin de 13 din cei 17 ministri candideaza risipiti in colegii pe intreg teritoriul tarii. Lor li se adauga ex-ministrii Paul Pacuraru si Cristian Adomnitei. Multi au anuntat deja ca isi vor lua concediu fara plata, delegandu-si atributiile unor secretari de stat.
Calin Popescu Tariceanu va fi plecat mai mult prin colegiul din Ilfov. Toti ministrii candidati s-au lansat deja in campania electorala, folosindu-se de pozitia pe care o au pentru a se promova pe bani publici. Mai toti tin conferinte de presa, in calitate de ministri, la sediul central al partidului sau la organizatiile PNL locale in zonele unde candideaza. Zilele acestea se adopta intr-o veselie tot felul de ordonante, hotarari de guvern care presupun cheltuieli bugetare in interesul alegatorilor. In topul promisiunilor electorale se afla chiar premierul Calin Popescu Tariceanu. El are deja terenul batatorit in colegiul 4 din Ilfov, unde in cinci localitati din noua sunt primari liberali. Mai mult, beneficiind de fonduri guvernamentale, unii au fost realesi la alegerile locale din primavara. De exemplu, primariile din Otopeni, Mogosoaia, Gruiu si Ciolpani au primit, in special, fonduri pentru infrastructura, pe baza unor ordonante de guvern.
La Ciolpani, intr-un fief liberal, si-a facut vila ministrul Apararii, Theodor Melescanu. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si-a facut un obicei din a anunta mariri de pensii chiar si pentru preoti, atat la sediul central al partidului, cat si la sediul organizatiei PNL Iasi, unde candideaza pentru un colegiu pentru Senat. Cand se plimba prin colegiu, el este permanent flancat de liderul filialei iesene, Relu Fenechiu, baronul de Iasi. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, bucurestean get-beget, a fugit de Capitala si s-a dus sa candideze la Sibiu. El tine mortis sa-si lege numele de organizarea manifestarii "Sibiu, capitala culturala europeana", pentru care Ministerul Culturii a investit sume foarte mari de bani. Iorgulescu spera sa imparta laurii cu primarul orasului, Klaus Johannes. Daca edilul s-a bucurat de mare succes obtinand un nou mandat, cu un procent de peste 80%, ministrul liberal se asteapta si el ca alegatorii sa-i acorde peste 50% din voturi.
Nicolaescu naste
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a plecat de la Mures, alegand de asta data Calarasiul pentru a candida. Aceasta, dupa ce a constatat ca nu prea are sanse sa castige acasa, judetul fiind dominat de PD-L si UDMR. In schimb, la Calarasi presedintele Consiliului Judetean este liberal, PNL avand, de altfel, multi primari. Judetul a fost controlat pana de curand de clanul senatorului PSD Doru Ioan Taracila. Dupa ce a facut promisiuni pentru investitii in spitalele din Targu Mures, acum, mutandu-se, Nicolaescu promite la fel. "Dumnezeu a facut ca primul spital judetean de urgenta, care se va construi in Romania in baza programului, sa fie la Calarasi. si atunci mi-am propus ca primul copil pe care-l nasc, metaforic vorbind, acest spital, sa am grija de el. si vreau sa am grija de el de la cap la coada", a declarat ministrul Sanatatii.
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, isi incearca norocul pentru Camera Deputatilor la Bucuresti, intr-un colegiu din sectorul 1, dupa ce a pierdut competitia pentru Primaria Capitalei. Orban si-a continuat promisiunile din campania pentru alegerile locale, el insistand sa fie demarate toate proiectele pentru autostrazi. Pe ultima suta de metri a repartizat fondurile necesare pentru refacerea centurii Capitalei. Oricum, Orban are terenul bine pregatit de edilul de la sectorul 1, Andrei Chiliman, care a beneficiat de surse de finantare de la Guvern pentru multe proiecte. Ministrul IMM, Ovidiu Silaghi, isi reia la Satu Mare campania electorala de la locale, cand a sperat sa castige primaria orasului resedinta de judet. Acum, si-a ales un colegiu din oras. Noua sa campanie se axeaza pe realizarile ministerului din domeniul sustinerii intreprinderilor mici si mijlocii, pe succesul cotei unice si cresterea economica din ultimii patru ani.
Ministrul Relatiei cu Parlamentul, Mihai Voicu, candideaza intr-un colegiu din Craiova, el fiind deputat de Dolj. Va tine aproape, pentru a se promova, de presedintele organizatiei judetene, Mario Oprea, cunoscut destul de bine pe plan local. Insa Voicu nu va avea viata usoara in campania electorala, pentru ca Doljul este dominat de PSD si PD-L. Teodor Melescanu, ministrul Apararii, spera sa ajunga in Senat castigand un colegiu din Prahova, zona Urlati-Dealul Mare. Un colegiu mai usurel, ferit de contracandidati puternici, sustinut de Adriana Saftoiu.
David s-a mutat in Capitala
Cristian David, ministrul Internelor, se va inghesui si el intr-un colegiu din sectorul 1, desi in aceasta legislatura a fost deputat de Vaslui. Inca nu si-a anuntat ideile de campanie, dar trudeste la organizarea alegerilor.
Ministrii UDMR Lazlo Borbely, Karoly Borbely si Attila Korodi candideaza in Ardeal. Borbely se intoarce la el, in judetul Mures, unde a mai candidat pentru Primaria Targu Mures. Se lauda cu un proiect de blocuri ANL. Attila Korodi, ministrul Mediului, va merge intr-un colegiu din Harghita. Iar Karoly Borbely, ministrul Comunicatiilor, va candida in Hunedoara.
Fostii ministri Cristian Adomnitei si Paul Pacuraru si-au pregatit si ei terenul. Adomnitei a taiat personal panglica la festivitatea dedicata alocarii a sapte microbuze scolare localitatilor iesene din colegiul sau, in timp ce Paul Pacuraru, in calitate de ministru al Muncii, a tinut sa-i anunte pe pensionarii din Galati, intr-o conferinta de presa organizata de PNL Galati, ca le-a marit pensia de la 1 octombrie.
Ministrii tehnocrati nu candideaza
Patru ministri nu vor candida la alegerile generale, ei fiind asa-zisii tehnocrati din Guvern. Toti i-au inlocuit in ultima perioada pe ministrii politici ai PNL, care au fost obligati sa demisioneze din cauza unor greseli, gafe politice sau implicarea lor in cazuri de coruptie. Lazar Comanescu, ministrul de Externe, l-a inlocuit pe Adrian Cioroianu dupa o pleiada de gafe diplomatice si incompetenta in materie de gestionare a acestui minister. Comanescu are sanse sa ramana in minister dupa formarea unui alt guvern si numirea unui nou ministru.
Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, a fost numit in urma demisiei lui Decebal Traian Remes, deconspirat de DNA intr-un caz de luare de mita. Ciolos este posibil sa-si reocupe, dupa alegerile generale, postul de secretar de stat sau director in minister. Mariana Campeanu, ministrul Muncii, a fost numita in locul lui Paul Pacuraru, cercetat de DNA pentru coruptie. Iar Anton Anton, ministrul Educatiei, il inlocuieste pe Cristian Adomnitei, acuzat de Tariceanu de incompetenta si inconsecventa.