Majoritatea PDL-UDMR-independenti a repurtat ieri prima victorie in fata opozitiei din Parlament: a trecut cu brio Legea de modificare a statutului functionarilor publici, salvand 4.000 de capete din deconcentrate, protejate de Guvernul Boc.
Legea care permite numirile in functiile de conducere din administratie pe criterii politice a trecut marti de plenul Camerei Deputatilor cu 172 de voturi, cu cinci mai multe decat minimul necesar adoptarii. PSD si PNL au iesit din sala in momentul votului, in semn de protest fata de modificarile aduse Statutului functionarilor publici de partidul de guvernamant si aliati. Cele doua partide de opozitie au anuntat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala. Democrat-liberalii sunt insa optimisti ca actul normativ va fi declarat constitutional, ca urmare a majorarii bugetului Curtii pe 2010. Totusi, premierul Emil Boc a criticat demersul social-democratilor: "Este dreptul opozitiei sa faca demersurile pe care le considera necesare, dar nu pot sa nu observ ipocrizia PSD, domnul Dusa (n.red. – Mircea, deputat PSD) fiind acela care a anuntat ca va sesiza CCR, uitand ca el a initiat, cand PSD era la guvernare, un proiect care a stat dupa aceea la baza OUG 37. Se pare ca PSD, prin atacarea la CCR, este suparat ca se revine la functia publica".
Concret, potrivit proiectului adoptat ieri, sefii de deconcentrate revin la Statutul functionarilor publici si pot ocupa in continuare functiile, dar temporar, in baza unui aviz al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), daca au cinci ani vechime in administratie si studii de specialitate. Dupa sase luni, ei ar urma sa dea concurs pentru ocuparea definitiva a posturilor. Oficial, PDL sustine ca aceasta modificare s-ar traduce prin depolitizarea administratiei publice, intrucat directorii nu ar mai fi numiti politic, ci ar fi functionari publici instalati in functii prin concurs. Modificarea este insa o acoperire legala pentru Guvern, care isi pastreaza in posturi cele aproape 4.000 de persoane numite in baza ordonantelor neconstitutionale date anul trecut. Avizul ANFP nu este o problema.
De cealalta parte, opozitia contesta legea, pentru ca in multe dintre institutiile deconcentrate, directori numiti de PNL sau PSD si inlaturati in baza ordonantelor neconstitutionale date de Guvernul Boc in 2009, au castigat in instanta dreptul de a reveni pe functii. Or, noul act nu ii repune pe acestia in drepturi. Prin adoptarea acestei legi, puterea bifeaza si prima victorie parlamentara, in formula extinsa cu UDMR si grupul independentilor, dupa cum a punctat Mircea Toader, liderul grupului deputatilor PDL. Totusi, pesedistii si liberalii nu au fost invinsi fara sa lupte. Ei au incercat sa boicoteze sedinta de plen iesind din sala in momentul votului. Intr-o prima faza, ei au contestat incalcarea regulamentului de catre presedintele Camerei, democrat-liberala Roberta Anastase.
"Daca noi nu respectam regulamentul, probabil ca fiecare sefut sau sefulet din Romania isi va permite sa umileasca orice cetatean, ca intr-o reclama la vin in care vedeti un baiat care aduce toate documentele la administratia financiara si functionarul ii spune ca ii mai trebuie o hartie, cand el se juca bilute. Probabil ca sefii dumneavoastra de deconcentrate joaca foarte multe bilute", a constatat deputatul PSD Valeriu Zgonea. Scandalul a inceput inca de luni, in sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, cand social-democratii si liberalii au discutat in contradictoriu cu parlamentarii PDL privind raportul Comisiei de administratie pe noul Statut al functionarului public propus de Guvern. Actul a fost adoptat intr-o sedinta care, sustin reprezentantii opozitiei, ar fi fost convocata neregulamentar. La momentul investirii Guvernului Boc, dupa prezidentiale, Traian Basescu a indemnat partidele politice sa negocieze depolitizarea reala a administratiei, astfel incat schimbarile de la varf sa nu afecteze stabilitatea si profesionalizarea institutiilor.