-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSportGuvernul Boc, forţat să înceapă negocieri

Guvernul Boc, forţat să înceapă negocieri

Guvernul ar putea da o ordonanţă de urgenţă pentru tăierea salariilor bugetarilor cu 25%, în cazul în care legea retrimisă Parlamentului de către CCR va fi respinsă în plen.

 

Dezamăgire şi apel la consens politic. Acestea erau, ieri, cuvintele de ordine în PDL după week-endul de foc, în care Guvernul a primit o lovitură grea de la Curtea Constituţională şi s-a văzut nevoit să anunţe majorarea TVA. planul B de austeritate. Dacă o parte dintre liderii locali şi-ar fi dorit ca premierul să îşi depună mandatul, cei de la centru căutau soluţii ca Guvernul să se încadreze în termenii acordului cu FMI. Cum însă măsura creşterii TVA-ului la 24% nu este suficientă, guvernanţii ar fi dispuşi să negocieze cu opoziţia, pentru a o convinge să voteze în plen legea prin care se taie salariile bugetarilor cu 25%, în forma amendată de Curtea Constituţională.

Premierul Boc ar vrea discuţii cu liderul PSD Ponta

„Premierul Boc l-a invitat la discuţii chiar pe preşedintele Ponta (…) După câte ştiu eu. La o întâlnire, nu ştiu când a fost, eu atâta ştiu, că a fost invitat”, a dezvăluit Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, într-o emisiune televizată. Informaţia a fost confirmată pentru România liberă şi de alţi lideri democrat-liberali, care susţin că premierul este dispus să accepte orice măsuri alternative propuse de PSD pentru evitarea unui blocaj. „Cel mai important lucru este rămânerea în acordul cu FMI şi mă aştept ca liderii grupurilor parlamentare, inclusiv cei din opoziţie, să conştientizeze că este nevoie de un consens politic pentru ca România să rămână în acordul cu FMI. Ar fi extraordinar ca premierul să aibă măcar o discuţie cu cei din PSD, să vadă dacă mai există soluţii care pot fi aplicate”, ne-a declarat deputatul PDL, Sulfina Barbu, exemplificând cu modelul Germaniei sau al Greciei, unde măsurile de austeritate au avut şi susţinerea opoziţiei. Contactat de România liberă, preşedintele PSD, Victor Ponta, nici nu a infirmat, nici nu a confirmat că ar fi primit o invitaţie din partea lui Emil Boc. „Ar fi o lipsă de respect faţă de mine însumi”, a spus el, fără să precizeze dacă refuzul se referă la ideea unei negocieri cu Guvernul sau la abordarea lipsită de transparenţă a PDL.

Guvernul pregăteşte OUG pentru tăierile de salarii

Premierul Emil Boc este convins că tăierea cu 25% a salariilor poate fi aplicată de la 1 iulie. El susţine că Guvernul este pregătit pentru orice variantă dacă Parlamentul la care se întorc acum legile pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea (legea tăierilor şi legea recalculării pensiilor speciale), nu le va amenda la timp.
Astfel tăierea pensiilor cu 15% şi tăierea salariilor cu 25% făceau parte din aceiaşi lege „privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echibrului bugetar”. Cum judecătorii CCR au hotărât că articolul care tăia punctul de pensie cu 15% de la 732,8 la 622,9 de lei este neconstituţional, întreaga lege se va reîntoarce pentru Parlament ca să fie corectată. Opoziţia va profita însă de situaţie pentru a încerca şi alte modificări decât cea obligatorie, hotărâtă de Curtea Constituţională. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană a declarat că „se va putea opera cu amendamente pe ansamblul legii, inclusiv pe zona salariilor la bugetari, inclusiv în alte zone”. Şeful grupului PDL de la Camera Deputaţilor, Mircea Toader a explicat însă că, potrivit procedurilor, legile care cuprind articole neconstituţionale se întorc la Parlament, la Comisia Juridică şi apoi în plenul reunit al celor două Camere, doar pentru eliminarea sau corectarea articolelor „greşite”, fără să se poată modifica altele.

Perspectiva reluării amendamentelor în plen este însă problematică pentru Guvern. Legile austerităţii au trecut la o diferenţă de numai opt voturi de moţiunea de cenzură a Opoziţiei care avea nevoie de 236 de voturi, iar numărătoarea a arătat că Guvernul Boc a pierdut majoritatea în Parlament cu 228 „contra” la 197 „pentru”.
Dar indiferent de concluziile procedurale, este cert că până când legea în cauză nu va ajunge la promulgare, nici tăierea salariilor nu va putea fi aplicată. Iar între timp, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks a anunţat amânarea şedinţei pentru acordarea celei de-a patra tranşe din acord (850 de milioane de euro) până când Guvernul va prezenta pachetul de măsuri alternative.
Este motivul pentru care se pare că Executivul pregăteşte o nouă ordonanţă de urgenţă care să prevadă tăierile de 25% din salariile bugetarilor, care ar putea intra în vigoare exact de la 1 iulie, când Parlamentul intră în vacanţă. Deputatul PDL, Sulfina Barbu spune că există o astfel de ipoteză de lucru: „Guvernul ar putea da o ordonanţă de urgenţă pentru tăieri dacă opoziţia va apela în plen la tot felul de tertipuri pentru a amâna adoptarea acestor măsuri”. Ministrul Vasile Blaga a fost însă şi mai direct: Noi sperăm să intre în vigoare printr-o dezbatere în Parlament, fiindcă până acum camerele reunite prin comisiile juridice sunt cele care au făcut corecţii, iar legile au intrat în plen şi s-au aprobat. Sperăm să fie aşa. Dacă nu, dăm ordonanţă de urgenţă”.
Între timp, opoziţia ar putea înainta însă o nouă moţiune de cenzură, pe care ar putea-o vota şi aleşi ai PDL, dezamăgiţi de faptul că Guvernul a formulat o lege neconstituţională. PSD şi PNL urmează să hotărască mâine dacă vor apela la varianta radicală a unui noi moţiuni de cenzură sau vor prefera să atace Guvernul pe tărâm procedural sau politic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă