Spre deosebire de tabloul feminin, unde primii 10 capi de serie, inclusiv liderul mondial Simona Halep, au părăsit competiția înainte de sferturi, pe tabloul masculin de la Wimbledon marii favoriți nu au dat încă bir cu fugiții.
Dacă Federer și Djokovic au demonstrat în ultimii ani că se simt bine în continuare pe iarba de la Londra, în schimb, întrebările erau legate de capacitatea lui Nadal de a trece de la zgura atât de dragă lui la iarba atât de alunecoasă. Așa cum v-am prezentat într-un articol anterior, ibericul a avut o relație păguboasă cu competiția de la Londra în ultimii șase ani, cea mai bună performanță a sa fiind optimi de finală.
Să recunoaștem, mult prea puțin pentru jucătorul care bifa cinci finale între 2006 și 2011, ratând ediția din 2009 ca urmare a unei accidentări. În toată această perioadă grea pentru iberic, Federer și Djokovic au avut performanțe foarte bune la Wimbledon, câștigând fiecare câte două titluri.
În aceste condiții, prezența lui Nadal în sferturi poate fi considerată deja o performanță ținând cont de dezastrele din anii precedenți, însă nu este nici pe departe un turneu de succes dacă ar fi să ne raportăm la standardele ibericului, care intră în fiecare competiție cu gândul de a o câștiga. Liderul ATP a declarat pentru BBC Sport după ce l-a învins pe Jiri Vesely în optimi: „Este un moment important pentru mine. Sunt fericit să mă aflu aici și să joc bine. Au fost patru meciuri pozitive, în condițiile în care nu am jucat pe iarbă de un an, și sper să mă bucur în continuare“.
Federer rămâne regele ierbii
La polul opus se află Federer, cel care și-a spulberat adversarii pe iarbă în ultimele 12 luni, indiferent de turneul la care a luat parte. Singura excepție s-a numit Borna Coric, cel care l-a învins pe elvețian luna trecută în finala de la Halle, punând capăt seriei de 20 de victorii reușite de acesta. La aproape 37 de ani, Federer continuă să zburde pe iarbă ca în urmă cu 12-13 ani, când reușea să câștige 34 de seturi consecutive la Wimbledon. În prezent, maestrul din Basel are 32 de seturi la rând câștigate la SW19, iar dacă se va impune și în următoarele trei meciuri în minimum de seturi, atunci va egala recordul deținut de Bjorn Borg la un turneu de Grand Slam, suedezul reușind să câștige 41 de seturi consecutive la Roland Garros între 1979 și 1981. Pentru a ajunge însă acolo, veteranul elvețian trebuie să treacă peste niște examene foarte dificile, întrucât pe partea sa de tablou au rămas numai jucători cu un serviciu extrem de puternic, atu foarte important în jocul pe iarbă. Federer va juca în sferturi cu Kevin Anderson (2,03 metri), iar dacă va ajunge în semifinale, va da fie peste Milos Raonic (1,96 metri), fie peste John Isner (2,08 metri). Nu trebuie uitat un amănunt important: Raonic este cel care l-a învins pe Federer în semifinale, în 2016, canadianul pierzând ulterior finala în fața lui Andy Murray, marele absent al ediției din acest an.
Federer, care este campionul en titre și totodată deținătorul a opt trofee la Wimbledon, pare însă hotărât să treacă peste orice obstacol în tentativa sa de a bifa o nouă finală. El a spus la conferința de presă care a urmat victoriei din optimi contra lui Adrian Mannarino: „Dacă îți oferi maximum de șanse, joci bine și ești concentrat, atunci aceste serii de victorii sunt posibile. La antrenamente nu lucrez ceva specific. Totul se rezumă la a încerca să rămân puternic. În momentul de față, scopul este să câștig meciuri, nu să fiu prea creativ. Asta va veni în mod natural dacă voi juca bine. Mă concentrez asupra acestui lucru“.
Evident că prezența în sferturi a celor mai de succes tenismeni din istoria turneelor de Grand Slam, Federer (20 de titluri) și Nadal (17), i-a făcut pe mulți să viseze la o nouă finală între cei doi titani, despre care s-a spus că au oferit cel mai frumos meci de tenis din toate timpurile, în ultimul act la Wimbledon, în 2008, partidă câștigată de spaniol în cinci seturi.
Djokovic a prins încredere
E timpul să intre în scenă jucătorul care poate strica acest scenariu: Djokovic. Sârbul, care are trei titluri la Wimbledon, se află pe un drum ascendent, lucru confirmat de finala de la Queen’s și de parcursul de la All England Club. Djokovic va juca în sferturi cu Kei Nishikori, în fața căruia are un palmares foarte bun: 13 victorii și doar două eșecuri. De la semifinala US Open din 2014, pierdută în fața japonezului, Djokovic și-a luat revanșa cu vârf și îndesat contra lui Nishikori, pe care l-a bătut de 12 ori la rând. Nu este de mirare că fostul lider mondial așteaptă cu mare încredere meciul de miercuri, declarând în acest sens: „Îmi plac șansele pe care le am în meciul cu Nishikori. Am jucat foarte bine la Queen’s și în cele patru meciuri de aici. Nu am pierdut nici mult timp pe teren, așa că mă simt pregătit fizic și mental. E adevărat că meciurile încep să fie tot mai grele de aici înainte, însă am mai fost în astfel de situații și înainte“.
Federer, Nadal, Djokovic. Un trio de care Wimbledonul avea nevoie pentru a se legitima din nou ca probabil cel mai mare turneu din circuitul profesionist. Iar dacă rivalitățile dintre ei vor fi reînnodate în semifinale și finală, atunci tenisul poate răsufla ușurat: marii săi eroi rezistă pe baricade.