Senatorul PSD George Maior are la 38 de ani o experienta politica si institutionala destul de interesanta, inceputa dupa terminarea studiilor chiar la Ministerul Afacerilor Externe. George Maior a intrat de tanar in sistemul relativ inchis al diplomatiei si apararii cu ajutorul usilor deschise de fostul deputat si ministru al Invatamantului, Liviu Maior. Cunoscut istoric al Transilvaniei din perioada pasoptista, devenit un fidel al curtii presedintelui Iliescu, tatal lui George Maior, un nationalist mai putin moderat decat fiul, i-a inlesnit acestuia accesul in politica de varf. Sistemul se conserva astfel prin recrutarea viitoarelor elite din cadrul familiei sale largite. George Maior nu este doar fiul lui Liviu Maior, ci si ginerele fostului presedinte al Institutului Cultural Roman, Augustin Buzura, sau finul fostului director al Serviciului de Informatii Externe, Ioan Talpes.
In sistem, veneticii pot ramane doar daca se adapteaza mediului ostil si caldut si daca rezista asalturilor si intrigilor puse la punct din interior. De aceea intrusii fie reusesc sa se identifice cu sistemul, fie sunt rejectati, fie fug mancand pamantul, precum Andrei Plesu sau Renate Weber, fostii consilieri ai presedintelui, care au preferat sa se delimiteze de complicitatile puterii, decat sa fie partasii acesteia. Exceptiile de felul Monicai Macovei nu fac decat sa confirme regula. Ministrul Justitiei se incapataneaza de aproape doi ani sa reziste sistemului monstruos, care o saboteaza direct prin oamenii din minister, care-i boicoteaza reformele prin parlamentarii coalizati transpolitic si care nu inceteaza sa o calomnieze prin exponentii sai vocali care detin tribune publice.
George Maior nu va avea astfel de probleme la SRI pentru ca nu este perceput ca un corp strain in interiorul sistemului. De aceea fostul senator PSD va putea sa-si puna in aplicare ideile fara sa fie sicanat. Bine vazut in capitalele occidentale, cu relatii formate in perioada in care era secretar de stat la Ministerul Apararii, George Maior ar trebui sa demonstreze si in tara ca Serviciul Roman de Informatii s-a schimbat. O sarcina destul de complicata in conditiile in care exista suspiciuni ca sunt persoane influente din SRI care jongleaza inca dosarele fostei Securitati. In plus, acest serviciu are deocamdata o imagine negativa marcata de istoria tulbure a perioadei postdecembriste cu toate incalcelile celor patru mineriade si restul ingredientelor care au prelungit tranzitia romaneasca. Spre deosebire de predecesorul sau Radu Timofte, care din pricina biografiei sale politice incarcate de conflicte si scenarii conspirationiste nu a reusit, cel putin pe plan intern, sa transforme SRI intr-o structura credibila, George Maior are de partea sa nu doar sistemul, ci si un mediu de evolutie relativ diferit. In vreme ce Timofte avea legaturi personale directe cu fosta putere, pe care se putea presupune ca o ajuta la nevoie, George Maior are la indemana, cel putin deocamdata, doar parghiile institutionale, privite prin lupa mai ales de liberalii nemultumiti de pozitia sa.
Nominalizand o persoana agreata de sistem, dar neangrenata in cercurile influente ale Cotrocenilor sau ale guvernului, Traian Basescu se asteapta atat la o schimbare de perceptie asupra SRI, insotita de argumente reformatoare, cat si la departajarea serviciilor de sfera puterii.