Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care a participat, marţi, la şedinţa Comisiei pentru învăţământ, a declarat că, indiferent de ce se va întâmpla cu asumarea răspunderii, senatorii trebuie să continue să legifereze, el referindu-se la continuarea dezbaterii în Senat a Legii educaţiei.
„Am venit să vă spun că, din punctul de vedere al instituţiei noastre, indiferent ce se va întâmpla cu angajarea răspunderii, ce se va întâmpla cu motivarea Curţii, munca în Senat trebuie să continue. Regulamentul este clar, legiferarea în Senatul României este o obligaţie a Senatului României şi sunt convins că ne vom face datoria”, le-a spus Geoană membrilor comisiei, citat de Mediafax.
Preşedintele Senatului a spus că forma finală a legii va fi decisă de plenul Senatului.
„Dar, dacă din Comisia pentru învăţământ se va putea păstra această atmosferă colegială pozitivă şi constructivă, eu văd cu dificultate cum plenul Senatului să răstoarne opinia unor oameni atât de respectaţi şi care reprezintă, până la urmă, toate culorile politice, toate sensibilităţile, că sunt ele de natură doctrinară, fie de natură profesională. Vă rog să continuaţi cu acest tip de abordare. Eu zic că este un exemplu pozitiv pentru întreg Parlamentul României”, a menţionat Mircea Geoană.
El a afirmat că, din punctul său de vedere, munca serioasă şi deliberarea de natură consensuală pe care a degajat-o această comisie reprezintă un exemplu pentru întregul Parlament.
„Am venit aici ca să exprim un cuvânt de respect. Suntem într-o zonă atât de politizată a Legii educaţiei naţionale încât am simţit nevoia să vin să vă asigur, în calitatea mea de preşedinte al Senatului, de întregul nostru sprijin pentru munca serioasă şi temeinică pe care o faceţi. Există în acest moment o presiune incredibilă asupra dumneavoastră din sfera politicului şi este exact ceea ce dorim să nu se întâmple dacă dorim, într-adevăr, să dăm acestei ţări o lege serioasă şi care să dureze în timp şi care să elimine provizoriul, improvizaţia şi politizarea sistemului de învăţământ”, a declarat senatorul social-democrat.
El a mai spus că trebuie găsit un echilibru în ceea ce priveşte dezbaterea. „Există voci care spun că ar trebui să accelerăm, sunt voci care spun că este importantă calitatea şi nu viteza lucrului. Cred că, pe undeva, trebuie să găsim un echilibru”, a opinat Mircea Geoană.
„Evident că suntem atenţi ce se întâmplă la Curtea Constituţională, la motivarea Curţii, suntem atenţi la ceea ce se întâmplă în sfera politicului pentru că, până la urmă, Parlamentul este o instituţie politică, este exclusiv o instituţie tehnocratică”, a adăugat el.
Referitor la preşedintele Comisiei pentru învăţământ, Mihail Hărdău, Geoană a spus că acesta „este un coleg care îşi face o muncă serioasă”.
Mihail Hărdău a afirmat, în cadrul discuţiilor, că raportul la acest proiect va fi finalizat în luna noiembrie. „Nu facem acest lucru pentru că ne comandă cineva”, a subliniat senatorul, care a adăugat că membrii comisiei îşi vor calibra activitatea fără a face rabat de la calitate.
El a mai spus că membrii comisiei au pierdut zile bune, fără să lucreze la lege, pentru că a trebuit să fie prezenţi în plen pentru a asigura cvorumul de lucru.
Hărdău mai spus că membrii comisiei încearcă să lase la uşă, afară, haina politică atunci când intră la dezbaterile din comisie pe tema Legii educaţiei naţionale.
Mircea Geoană a asistat, marţi, la o parte din dezbaterile privind Legea educaţiei naţionale din Comisia pentru învăţământ.
Senatorii din această comisiei dezbat marţi secţiunea din proiectul de lege referitoare la învăţământul superior.