18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportGeoană îl înfrânge pe Băsescu: Votarea moţiunii rămâne marţi

Geoană îl înfrânge pe Băsescu: Votarea moţiunii rămâne marţi

Dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură iniţiată de Alianţa PSD + PC intitulată „Opriţi genicidul social!” va avea loc marţi, după ce Mircea Geoană, preşedintele Senatului, a respins cererea preşedintelui de devansare a dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură. Geoană spune că este dreptul Birourilor Permanente să stabilească data dezbaterii, iar această decizie a fost deja luată, potrivit Realitatea.net.

Preşedintele Senatului este de părere că Roberta Anastase, preşedinta Camerei, poate încerca să convoace o şedinţă a Birourilor Permanente, dar nu va reuşi. În plus, Geoană a spus că îi reproşează preşedintelui faptul că nu respectă separaţia puterilor în stat.

În replică, şefa Camerei Deputaţilor îl atacă pe Mircea Geoană şi spune că nu poate convoca Birourile permanente reunite căci potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, Birourile permanente se întrunesc în şedinţă comună, la convocarea preşedinţilor acestora.

„Domnul Geoană ori minte, ori nu ştie. Nu ştie faptul că preşedinţii celor două camere împreună, şi nu separat pot convoca Birourile Permanente reunite. (…) Cred că este important să discutăm pe fond problemele constituţionale relevate din această scrisoare, care, din păcate, nu au existat la mapa tehnică a şedinţei de Birou permanent reunit”, a declarat Roberta Anastase la Realitatea TV.

Preşedintele Camerei a mai spus că „mi-am manifestat deschiderea pentru convocarea unui Birou permanent, dar de una singură nu o pot face”. „Practic prin decizia preşedintelui Senatului nu se pot convoca Birourile permanente reunite. În consecinţă, votarea moţiunii se va întâmpla marţi”, a completat Anastase.

Băsescu le-a cerut lui Mircea Geoană, preşedintele Senatului, şi Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, să devanseze dezbaterea şi votarea moţiunii. Băsescu a menţionat că moţiunea de cenzură trebuie dezbătută şi votată în termen de trei zile de la data la care a fost citită în Parlament. Conform Articolului 113 din Constituţia României, „Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”. Acelaşi termen este prevăzut şi de regulamentul Camerei Deputaţilor.

Moţiunea de cenzură iniţiată de Alianţa PSD + PC a fost citită miercuri în Parlament de către senatorul PSD Dan Şova. „Moţiunea de cenzură are ca scop blocarea genocidului social pe care tăierea pensiilor şi a salariilor îl va produce”, se arată la începutul moţiunii de cenzură a PSD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă