Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, că tema reorganizării teritoriale, disputată de PDL şi UDMR, este artificială, el precizând că românii îi vor da afară de la guvernare pe democrat-liberali „cu furcile” şi că, dacă UDMR nu e atent, nu va intra în viitorul Executiv, potrivit Mediafax.
„Ne-am obişnuit cu joc destul de abil din partea UDMR. Ştie să-şi folosească cărţile, pentru că e clar că se prăbuşeşte puterea. Cel mai prost lucru pentru Traian Băsescu şi PDL este să piardă butoanele puterii în momentul alegerilor din 2012. (…) Singura lor preocupare e cum să rămână la butoane să facă rost de bani şi să influneţeze alegerile de anul viitor. Orice ar face, românii îi vor da afară cu furcile. Nu mai rămâne picior de pedelist în guvernarea viitoare şi, dacă UDMR nu e atent, nu mai rămâne nici urmă de udmerist în guvernarea viitoare”, a spus fostul preşedinte al PSD.
El a arătat că discuţiile pe marginea reorganizării teritoriale reprezintă un exemplu tipic de energie politică şi de opinie publică consumată, în condiţiile în care România are probleme mult mai importante.
„Mă lasă absolut indiferent discuţia între PDL şi UDMR, nu mă intersează ce tip de decizie ia UDMR sau PDL . O să avem timp să discutăm de teritoriu, de modul de organizare, dar acest lucru se face în primul an după alegeri, în primul an dintr-un nou ciclu politic. (…) În buză de alegeri această încercare a lui Traian Băsescu de a schimba regula jocului s-a dovedit a fi frivolă, neconvingătoare”, a mai spus Geoană.
Întrebat dacă mai e dispusă opoziţia la o discuţie cu UDMR, Geoană a apreciat că o discuţie între partidele parlamentare e întotdeuna necesară şi utilă.
„Din punct de vedere al pretenţiilor UDMR faţă de Legea minorităţilor sau organizarea teritorială de tip enclavizare de natură etnică nu vor avea în noi un partener. Pe orice altă discuţie suntem deschişi pentru o conversaţie”, a mai declarat preşedintele Senatului.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la finalul şedinţei CRU a UDMR, că Uniunea susţine amânarea reformei administrative pentru toamna acestui an sau începutul lui 2012 şi a exprimat dezacordul UDMR pentru transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în judeţe.