0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportGeoană a cerut sprijin pentru bicameralism. L-au auzit doar ruşii

Geoană a cerut sprijin pentru bicameralism. L-au auzit doar ruşii

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, le-a cerut reprezentanţilor din Asociaţia Senatelor din Europa, reuniţi la Roma, să-l ajute să salveze sistemul parlamentar bicameral în România, dar la apelul său nu a reacţionat pozitiv decât preşedintele Camerei Superioare din Rusia, Serghei Mironov, scrie Moskovskii Komsomoleţ, citat de Agerpres.

Congresul Asociaţiei Senatelor din Europa s-a desfăşurat în contextul în care sistemul parlamentar bicameral din multe ţări europene traversează o criză. În România, şeful statului susţine unicameralismul. Majoritatea italienilor susţin că Senatul nu mai prezintă o necesitate, dezbateri similare având loc şi în Franţa. Inclusiv în Rusia se aud tot mai frecvent voci care propun desfiinţarea Consiliul Federaţiilor (camera superioară a Parlamentului rus). Dar Asociaţia Senatelor din Europa nu a putut da un răspuns acestor provocări, toţi, în afară de preşedinţii Senatelor din Rusia şi din România, preferând să-şi ascundă capul în nisip şi să pretindă că nimic nu se întâmplă, scrie publicaţia.

‘Ajutaţi-ne să menţinem sistemul bicameral şi atunci Asociaţia Senatelor din Europa va deveni una din cele mai influente organizaţii din Europa’, li s-a adresat colegilor preşedintele Senatului român, Mircea Geoană. Drept răspuns, senatorii din alte ţări au vorbit despre moartea tragică a preşedintelui polonez şi despre securitatea europeană, despre tradiţiile Senatului în Roma Antică. Şi-au explicat unii altora necesitatea Senatului, au dezbătut chiar şi dacă va intra sau nu Rusia în Uniunea Europeană şi când s-ar putea întâmpla acest lucru. Cu alte cuvinte, au abordat fie teme din trecut, fie din viitorul foarte îndepărtat, evitând problemele prezentului. Singurul care şi-a exprimat susţinerea faţă de colegul român a fost Serghei Mironov, scrie Moskovskii Komsomoleţ.

‘Reforma constituţională este o problemă ce ţine de suveranitate, dar de ce nu şi-ar exprima asociaţia noastră poziţia, pe care să o includă în rezoluţia finală?’, le-a propus Mironov senatorilor, dar nici această solicitare nu a fost auzită.

Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, a participat, vineri, la Roma, la reuniunea Asociaţiei Senatelor din Europa, aflată la a XII-a ediţie. El i-a invitat pe reprezentanţii camerelor superioare din 13 ţări europene să vină la Bucureşti, alături de reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia, pentru o dezbatere pe tema variantelor de modificare a Constituţiei României.

El a menţionat că a făcut colegilor europeni o prezentare ‘de manieră neutră şi analitică’ a situaţiei din România după referendumul consultativ referitor la renunţarea la Parlamentul bicameral.

Geoană a adăugat că toată lumea a fost foarte surprinsă să afle că în România s-a ignorat recomandarea evidentă a Comisiei de la Veneţia de a nu se suprapune scrutinul prezidenţial cu referendumul consultativ pe tema renunţării la bicameralism. ‘România este o ţară foarte vioaie din punct de vedere al cutumei democratice şi acest lucru a provocat o ridicare din sprâncene la auzul acestei variante. Dar faptele sunt fapte, ceea ce s-a întâmplat s-a întâmplat din punct de vedere al referendumului consultativ şi, evident, va trebui ca Parlamentul şi, până la urmă, cetăţenii României să decidă ce fel de republică vrem să avem’, a arătat preşedintele Senatului.

Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă