Furnizarea apei calde și încălzirea în sistem centralizat intră în colaps și din punct de vedere administrativ, Consiliul Municipal (CLM) Galați urmând să declare „situație de urgență“ pentru sistemul de termoficare.
Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple la ședința extraordinară a CLM Galați, convocată ieri, la ora 12.00, de primarul Marius Stan. Înainte de ședința aleșilor locali, prefectul Dorin Otrocol a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și după analizarea situației s-a hotărât amânarea cu câteva zile a declarării „situației de urgență“.
„Am stabilit împreună cu domnul prefect că trebuie să mai verificăm din punct de vedere legal condițiile de declanșare a acestei situații. Nu suntem 100% în cadrul legal, așa că urmează să punem lucrurile la punct în ședința următoare. Este o situație inedită, care trebuie să ne pună pe un făgaș legal în legătură cu declanșarea acestei situații, provocată de o situație vecină cu falimentul celor două societăți, mă refer la CET și la Apaterm. Este o situație inedită, nouă, pe care încercăm să o asamblăm cumva într-un cadrul legal, ca să nu poată fi atacată în contencios administrativ“, a declarat primarul Marius Stan.
S-a ajuns la declararea „situației de urgență“ după ce instanța Tribunalului Galați a decis pentru a treia oară și, probabil, ultima declararea falimentului societății de distribuție Apaterm, iar în Comitetul Creditorilor de la CET-ul Electrocentrale, principalii creditori, Romgaz și Transgaz, au cerut de asemenea declararea falimentului. În aceste condiții, este imposibil să mai fie furnizate energie termică și apă caldă menajeră pentru cele 60.000 de apartamente din Galați racordate la sistemul centralizat, fiind nevoie de găsirea unor soluții tehnice și economice alternative la binomul Electrocentrale – Apaterm. Sistemul ar trebui reorganizat până iarna viitoare, pentru că altfel s-ar putea ajunge ca 60.000 de familii să rămână în frig.
Debranșările nu sunt posibile, pentru că orașul este împărțit în mai multe zone unitare, în care sunt interzise debranșările. Marius Stan a și precizat că prin declararea „situației de urgență“ se încearcă să se câștige timp, pentru că desemnarea unor noi operatori, care ar trebui să aibă loc prin licitație, ce ar prelungi mult găsirea unei soluții. Oricum, de la 1 aprilie, toate cele 60.000 de apartamente rămân și fără încălzire, și fără apă caldă, pentru că administratorii CET-ului au anunțat că nu vor mai furniza agent termic.
„Tocmai de aceea dorim ca această situație să fie declarată, pentru a evita eventuale licitații pentru delegarea serviciilor unui potențial producător și distribuitor de energie termică, ca să scurtăm perioada fără apă caldă în oraș“, a adăugat primarul Galațiului. În ceea ce privește termenul în care ar putea fi rezolvată situația, primarul a spus că „poate fi două săptămâni, poate fi și trei săptămâni“, dar, întrebat care sunt argumentele unei rezolvări atât de rapide, a recunoscut că „este un termen optimist“. Primarul Marius Stan a recunoscut că nici preluarea CET-ului nu este o garanție că gălățenii vor avea apă caldă în următoarea perioadă.
Un scenariu bazat pe presupuneri
Administratorii Electrocentrale au avertizat că începând cu 1 aprilie vor opri în totalitate furnizarea și întreg orașul va rămâne fără apă caldă menajeră și fără căldură. Potrivit notificării, Electrocentrale are de achitat către Romgaz suma de 22,5 milioane lei, contravaloarea gazelor naturale livrate în ianuarie 2015, iar către Transgaz are de achitat alte de 5,3 milioane lei, sumă scadentă de pe 13 februarie.
Primarul Marius Stan a convocat ședința de ieri a CLM având deja pregătit un scenariu. Odată declarată „situația de urgență“ termoficarea orașului să fie preluată de Calorgal SA Galați, firmă înființată de Primăria Galați în 2013 tocmai în acest scop, dar care nu a funcționat. Calorgal ar urma să preia CET-ul de la Guvern, dar fără datorii. Odată cu substituirea Apaterm cu Calorgal, ar urma să fie introdus sistemul convențiilor individuale, iar noua societate de distribuție va realiza direct, nu prin intermediul asociațiilor de proprietari, facturarea individuală și încasarea facturilor de la populație. Dacă Guvernul nu transferă CET-ul fără datorii, scenariul cade și Galațiul intră în „epoca glacială“.