Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, vrea să construiască o biserică în Popeşti-Leordeni, edificiul urmând să fie suspendat peste canalul în care a fost aruncată, în decembrie 1989, cenuşa victimelor Revoluţiei de la Timişoara, informează NewsIn.
Proiectul va costa 200.000 de euro şi care trebui să fie gata în primăvara anului 2011.
În acest sens, ministrului Oprea a avut, vineri, la sediul MApN, o întâlnire cu preşedintele Asociaţiei „Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara”, Traian Orban.
Discuţiile au fost urmate de o deplasare în localitatea ilfoveană Popeşti-Leordeni, unde, în decembrie 1989, a fost aruncată cenuşa victimelor Revoluţiei de la Timişoara.
În primăria din localitate, ministrul Oprea a anunţat că a luat iniţiativa construirii unei biserici în memoria celor 40 de victime de la Timişoara, aşa cum le-a promis revoluţionarilor, la sfârşitul lunii martie, în timpul vizitei la Memorialul Revoluţiei de la Timişoara.
„Cu toţii le suntem profund îndatoraţi celor care au luptat în Revoluţia din 1989 şi celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră. De aceea, am decis să sprijin personal construirea acestei biserici, în memoria eroilor noştri, inclusiv din punct de vedere financiar. Sunt parlamentar de Ilfov, dar, înainte de toate, sunt un om care nu poate uita cât de scump a fost plătită libertatea de care ne bucurăm astăzi. Tocmai de aceea, fac un apel la colegii mei parlamentari, şi la cei din Ilfov, şi la cei din alte judeţe, să susţină construirea acestei biserici”, a declarat Gabriel Oprea.
Potrivit proiectului, biserica urmează să fie suspendată peste canalul colector de la Popeşti-Leordeni, tocmai pentru a se putea permite accesul la canal în caz de necesitate. De asemenea, în curtea bisericii va fi amplasat un monument în memoria victimelor Revoluţiei, dar şi un „zid al luminii” unde vor putea fi aprinse lumânări. Terenul a fost cedat de proprietar cu titlu gratuit Primăriei Popeşti-Leordeni, care se va ocupa şi de administrarea lăcaşului de cult.
Biserica va costa 200.000 de euro, principalii cotizanţi fiind chiar Gabriel Oprea, dar şi membri ai nou-înfiinţatului partid Uniunea Naţională pentru Progresul României, precum Anghel Iordănescu.
În momentul decembrie 1989, Gabriel Oprea era ofiţer de justiţie militară în cadrul Ministerului Apărării. Până în 2009, Oprea a fost avansat succesiv – în circumstanţe controversate – la gradul de general cu patru stele, cel mai mare grad existent în Armata Română.