1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportGabriel Oprea, PROVOCAT de fostul şef al Direcţiei Medicale din MApN în...

Gabriel Oprea, PROVOCAT de fostul şef al Direcţiei Medicale din MApN în privința tezei de doctorat. Ce îi cere să facă

Fostul şef al Direcţiei Medicale din MApN, Ioan Sîrbu, spune că a sesizat Comisia de Etică în legătură cu un posibil plagiat în lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea şi îi cere acestuia să afişeze lucrarea pe site-ul MAI, pentru a se putea vedea autenticitatea documentului, informează Mediafax.

„Referitor la suspiciunea de plagiat cu privire la teza de doctorat a ministrului internelor Gabriel Oprea, am sesizat în acest sens Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, însă informaţiile apărute pe site-ul Hotnews.ro din data de 01.07.2015 şi care fac dovada plagiatului provin dintr-o sursă de care nu am cunoştinţă. Precizez faptul că Biblioteca Centrală Bucureşti a refuzat să îmi pună la dispoziţie copie de pe teza de doctorat a ministrului Gabriel Oprea”, arată generalul maior medic Ioan Sîrbu, director general al Direcţiei Probleme Speciale din cadrul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale din Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat transmis de avocata Diana Monica Croitoru-Anghel, de la Cabinet Avocat „Manuela Sîrbu”.

Citește și: Ce spune Gabriel Oprea despre acuzaţiile de PLAGIAT care i s-au adus

Precizările au fost făcute după ce Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne şi premier interimar, a spus că sesizarea de plagiat, ca şi sesizarea depusă la Agenţia Naţională de Integritate pentru verificarea declaraţiilor sale de avere din ultimii 10 ani, precum şi „alte încercări” de a-l denigra îl au ca autor pe Ioan Sîrbu. Oprea a mai spus că Ioan Sîrbu a fost demis de la conducerea Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale pentru faptele comise în funcţia pe care a deţinut-o şi pentru lipsa de corectitudine pe care a arătat-o faţă de militari.

Ioan Sîrbu îi cere lui Gabriel Oprea să îşi afişeze lucrarea de doctorat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, „pentru a şterge orice urmă de îndoială asupra corectitudinii şi autenticităţii conţinutului acestui document”, în contextul în care ministrul de Interne a afirmat că teza este un document public şi este la dispoziţia oricui doreşte să o analizeze în detaliu.

„Totodată, având în vedere faptul că în comunicatul de presă se menţionează că declaraţiile de avere sunt corecte şi că subsemnatul am sesizat Agenţia Naţională de Integritate cu rea-credinţă, pentru a şterge orice urmă de îndoială cu privire la dobândirea în mod licit a averii îi solicit ministrului de interne să permită Agenţiei Naţionale de Integritate care a clasat cercetările în cazul său, să afişeze pe site-ul instituţiei aşa cum prevede legea, raportul care a stat la baza soluţiei de clasare”, a mai arătat Ioan Sîrbu.

În ce priveşte demiterea sa de la conducerea Direcţiei Medicale, Ioan Sîrbu a spus că în 2010 a fost destituit din funcţie de către Gabriel Oprea, care atunci era ministru al Apărării, deoarece a refuzat să dea curs „impunerilor ilegale ale acestuia” şi să pună sistemul medico-militar „în slujba nevoilor personale ale ministrului Gabriel Oprea”.

„Afirmaţia acestuia în sensul că subsemnatul am fost destituit pentru fapte comise în funcţia pe care am deţinut-o şi pentru lipsa de corectitudine pe care am arătat-o faţă de militari, este tendenţioasă şi nu are suport în realitate. Prin urmare, îi solicit public ministrului Gabriel Oprea să îşi retragă afirmaţia, în caz contrar mă voi adresa instanţelor de judecată deoarece afirmaţiile sunt extreme de grave şi îmi aduc un prejudiciu de imagine”, a precizat Ioan Sîrbu.

Gabriel Oprea a spus, după ce la Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a fost depusă o sesizare privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, că el este un om corect, iar cel care a făcut plângerea este „principala sursă de zvonuri şi minciuni” îndreptate împotriva sa.

„În legătură cu încercările mai vechi şi mai noi de a pune sub semnul întrebării probitatea mea morală, corectitudinea declaraţiilor de avere şi legalitatea parcursului meu academic, inclusiv cu privire la sesizarea de plagiat depusă la Universitatea Bucureşti privind teza de doctorat, ţin să precizez următoarele: sunt un om corect, am respectat şi respect legile ţării. În privinţa parcursului meu academic, am cerut şi am primit din partea Ministerului Educaţiei, conform legii, atestarea faptului că atât titlul de doctor, cât şi cel de conducător de doctorat au fost obţinute cu respectarea tuturor normelor legale şi a exigenţelor academice în vigoare la momentul respectiv”, arăta Gabriel Oprea, într-un comunicat transmis marţi de Centrul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Premierul interimar a mai spus că, prin răspunsul primit de la Ministerul Educaţiei în 23 iunie, „este atestată fiecare etapă a acestui parcurs, începând cu admiterea la doctorat în 01.10.1996, până în 19.02.2003”, când a devenit membru al comisiei de specialitate CNATDCU – Comisia de ştiinţe militare, ordine publică şi siguranţă naţională, redenumită ulterior Comisia de Securitate Naţională.

„Ioan Sîrbu este cel care a fost demis de la conducerea Direcţiei Medicale a ministerului în timpul mandatului meu ca ministru al Apărării Naţionale, pentru faptele comise în funcţia pe care a deţinut-o şi pentru lipsa de corectitudine pe care a arătat-o faţă de militari. Alături de Valer Marian, un om cunoscut pentru apetenţa de a depune plângeri şi petiţii, Ioan Sîrbu este principala sursă de zvonuri şi minciuni îndreptate împotriva mea”, a arătat Oprea.

Ministrul Gabriel Oprea a mai spus că lucrarea sa de doctorat, elaborată sub îndrumarea profesorului de drept Ion Neagu, este „un document public şi este la dispoziţia oricui doreşte să o răsfoiască, să o citească sau să o analizeze în detaliu”.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a anunţat, joi, că va examina suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne şi premier interimar, în urma unor dovezi apărute în presă.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a informat, vineri, că suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea este analizată, în urma unei sesizări, de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestor sesizări la nivel naţional.

La începutul lunii aprilie, Gabriel Oprea a fost reclamat la Agenția Națională de Integritate de avocata Diana Monica Croitoru-Anghel, care, în numele unui client, cerea verificarea averii demnitarului din ultimii 10 ani. Pe 2 iunie, ANI a clasat cercetările.

În sesizările către ANI avocata a reclamat mai multe nereguli, precum faptul că Oprea nu şi-ar fi declarat venituri din drepturi de autor, ar fi cumulat pensie şi salariu, nu ar fi plătit taxe pentru mai multe imobile achiziţionate şi ar avea datorii la buget.

Avocata a precizat că persoana în numele căreia a depus sesizările la ANI nu este implicată în vreun proces cu Gabriel Oprea sau cu Ministerul de Interne, ci doar „are cunoştinţă de aceste abateri” şi, „ca orice bun cetăţean, a procedat la sesizarea” organelor abilitate.

La rândul său, ministrul de Interne a spus, la momentul debutului cercetărilor inspectorilor de integritate, că nu este prima oară când este verificat de ANI şi că nu are niciun dubiu că agenţia va constata o dată în plus că nu există neconcordanţe sau suspiciuni în ceea ce îl priveşte.

În octombrie 2014, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a sesizat procurorii să facă verificări privind săvârşirea de către Ioan Sîrbu, fost şef al Direcţiei Medicale din MApN, a infracţiunilor de trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Potrivit ANI, în perioada 2010-2014, Ioan Sîrbu a efectuat în timpul programului de lucru de la MApN activitate didactică la sediul Spitalului Militar Central, în baza unor contracte de colaborare. Contractele de colaborare au fost încheiate între Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” şi Spitalul Militar Central, Ioan Sîrbu fiind nominalizat să desfăşoare activitate didactică în spital de către conducerea Universităţii de Medicină, deşi nu a deţinut şi nu deţine funcţii în cadrul spitalului universitar.

ANI preciza că, profitând de faptul că desfăşoară activitate didactică în cadrul spitalului universitar, Ioan Sîrbu a obţinut venituri în valoare de 220.089 de lei prin publicarea cursurilor de perfecţionare pe care le organiza în colaborare cu Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar. „Cursurile au fost publicate pe pagina de Internet a Societăţii Române de Implantologie Orală şi Biomateriale (societate la care Sîrbu deţine funcţia de preşedinte şi ale cărei date de contact sunt cele ale spitalului universitar”, preciza atunci ANI.

Ioan Sîrbu a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale în perioadele 15 octombrie 2009 – 4 mai 2010, 20 decembrie 2012 – 7 februarie 2013 şi 20 ianuarie – 3 septembrie 2014, potrivit ANI.

Cele mai citite

Coreea de Sud „foarte încrezătoare” că alianța cu SUA va prospera sub administrația lui Trump

Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Cho Tae-yul, și-a exprimat încrederea fermă că alianța dintre Coreea de Sud și Statele Unite va continua...

Cristi Chivu revine pe teren pentru Ajax într-un meci al legendelor împotriva lui Real Madrid!

Cristi Chivu a fost protagonistul unui moment special pe "Johan Cruijff Arena", participând la un meci al legendelor organizat de Ajax Amsterdam cu ocazia...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă