Jandarmeria Română a reacționat, sâmbătă, la acuzațiile formulate de UDMR, privind sancționarea câtorva persoane, în cadrul acțiunilor organizate pentru „Ziua Maghiarilor de Pretutindei”, pe care le-a calificat drept „puțin bizare, dacă nu chiar paradoxale”.
„Referitor la acuzațiile recente formulate de UDMR la adresa Grupării de Jandarmi Mobilă <<Ştefan Cicio-Pop>>, prin care instituția este acuzată de <<afirmaţii făţarnice şi neadevărat>>, Serviciul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, face următoarele precizări. Miercuri, 15.03.2017, efective de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, au asigurat măsurile de ordine publică la manifestarea comemorativă autorizată, organizată de către Uniunea Democrată Maghiară din România – Filiala Cluj, eveniment desfășurat cu ocazia <<Revoluţiei Maghiare de la 1848>> şi a <<Zilei Maghiarilor de Pretutindeni>>. Permanent, între forțele de ordine și reprezentanții organizatorilor a existat dialog și cooperare în ceea ce privește măsurile adoptate pentru desfășurarea în bune condiții a acestui eveniment din spatiul public. Caracterul manifestării comemorative a fost paşnic şi civilizat, fără incidente sau alte evenimente care să tulbure ordinea publică”, precizează Jandarmeria, într-un comunicat de presă postat pe Facebook.
Potrivit sursei citate, evenimentul la care fac referire reprezentanții UDMR este legat de apariția, în timpul marșului, a patru persoane care au expus steagul Transilvaniei de dinainte de 1918.
„Imediat după apariția celor patru persoane, organizatorul acestei adunări publice, domnul Czirmay Zoltan, membru UDMR, s-a delimitat de acţiunea acestora, comunicând acest aspect și forțelor de ordine, totodată, cerându-le celor patru persoane, să nu desfăşoare steagul, în caz contrar să părăsească manifestația. Cele patru persoane au refuzat să dea curs solicitărilor domnului Czirmay Zoltan, membru UDMR, drept pentru care acesta a solicitat sprijinul jandarmilor din dispozitivul de ordine publică. Ca urmare a celor sesizate de către organizator, jandarmii au identificat cele patru persoane, aplicându-le sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1500 lei, conform art. 26, lit f), din Legea 60 din 1991 republicată, pentru <<refuzul de a părasi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acţiunilor>>”, mai precizează sursa citată.
Potrivit reprezentanților Jandarmerie, amenzile „nu au avut nicio legătură cu desfășurarea și afișarea acelui însemn heraldic/steag, așa cum s-a încercat să se speculeze de către reprezentanții UDMR, ci a vizat o măsură legală menționată anterior”.
„Recenta acuzație formulată de reprezentanții UDMR este cel puțin bizară, dacă nu chiar paradoxală, întrucât chiar unul dintre organizatori, membru UDMR, domnul Czirmay Zoltan a solicitat forțelor de ordine sprijinul și totodată, în calitate de organizator, a cerut celor patru persone să nu afișeze acel însemn”, a mai precizat Jandarmeria Română, care a postat imagini video și foto, „pentru veridicitatea celor afirmate și eliminarea oricăror suspiciuni”.
Zeci de mii de maghiari ardeleni au participat la ceremoniile organizate cu prilejul zilei de 15 martie. Este vorba de aniversarea izbucnirii Revoluției de la 1848-1848 la Pesta, la două zile după ce Viena fusese cuprinsă de febra revoluției și cu 10 zile înainte ca revoluția să pună stăpânire și pe Transilvania. Pentru maghiari, ziua de 15 martie a devenit simbolul luptei pentru libertate contra austriecilor, iar Revoluția de la 1848 este considerat drept un adevărat război de independență, în care maghiarii au fost înfrânți. 15 martie este considerată, de atunci, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Președintele UDMR, Hunor Kelemen, a participat la manifestările de 15 martie din orașul bihorean Marghita. Însă cea mai mediatizată ceremonie a fost cea de la Cluj, la care au existat și unele incidente.