19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSportFotbalSuspendare drastică pentru rasism! Marco Curto sancționat după incidentul cu Hwang Hee-chan

Suspendare drastică pentru rasism! Marco Curto sancționat după incidentul cu Hwang Hee-chan

FIFA a decis suspendarea lui Marco Curto pentru 10 meciuri, după un incident rasist în timpul unui amical între Como și Wolverhampton.

În luna iulie 2023, un meci amical între Como și Wolverhampton, disputat la Marbella, Spania, s-a transformat într-un scandal internațional. Marco Curto, jucător italian în vârstă de 25 de ani, a fost acuzat de rasism de către sud-coreeanul Hwang Hee-chan, atacantul echipei engleze Wolverhampton. Incidentul s-a soldat cu o suspendare severă pentru Curto, FIFA intervenind în urma plângerilor depuse de clubul englez și de Federația Sud-Coreeană de Fotbal.

Incidentul și acuzațiile de rasism

Totul a început în timpul reprizei secunde a meciului amical, când Hwang Hee-chan s-a oprit pe teren și l-a acuzat pe Curto de remarci rasiste. Potrivit sud-coreeanului, jucătorul italian i-a adresat o insultă, referindu-se la el drept „Jackie Chan”. Incidentul a escaladat rapid, iar echipele s-au confruntat la mijlocul terenului, moment în care Daniel Podence, jucătorul lui Wolves, a fost eliminat pentru că a lovit un adversar.

La finalul partidei, Marco Curto a încercat să se apere de acuzațiile de rasism, explicând că l-a numit „Jackie Chan” pe Hwang Hee-chan deoarece coechipierii acestuia îl strigau „Channy” pe teren. Cu toate acestea, explicația sa nu a fost suficientă pentru a opri consecințele ce aveau să urmeze.

Gary O’Neill, antrenorul lui Wolverhampton, a confirmat că a discutat cu Hwang Hee-chan după incident, oferindu-i jucătorului opțiunea de a părăsi terenul sau de a fi înlocuit. Cu toate acestea, Hwang a ales să continue jocul, demonstrând o atitudine de fair-play și punând echipa înaintea propriei situații.

Decizia FIFA și suspendarea lui Marco Curto

În urma plângerilor depuse atât de Wolverhampton, cât și de Federația Sud-Coreeană, FIFA a analizat incidentul și a luat o decizie fermă. Marco Curto a fost suspendat pentru 10 meciuri, dintre care 5 sunt cu suspendare pe o perioadă de doi ani. În plus, jucătorul va trebui să participe la acțiuni comunitare, menite să combată rasismul în sport, subliniind astfel mesajul clar că asemenea comportamente nu sunt tolerate.

Managerul general al lui Wolverhampton, Matt Wild, a salutat decizia FIFA, subliniind că fotbalul nu tolerează discriminarea de nicio formă. Decizia de suspendare a fost percepută ca un mesaj puternic în lupta împotriva rasismului, nu doar pe terenul de fotbal, ci și în societate.

Reacțiile cluburilor implicate

Deși Wolverhampton a sprijinit în totalitate acțiunile împotriva rasismului, Como, clubul lui Marco Curto, a considerat sancțiunile ca fiind exagerate. Purtătorul de cuvânt al clubului italian, Mirwan Suwarso, a declarat că incidentul a fost amplificat în mod nejustificat de reacțiile unor jucători ai lui Wolverhampton, susținând că jucătorul lor nu a intenționat să insulte pe nimeni.

Dragos Soneriu
Dragos Soneriu
Dragoș are o vastă experiență în domeniul jurnalismului sportiv și al comentariilor sportive, activând pe principalele canale de televiziune din România. În prezent, este comentator sportiv la Antena 1 pentru competiții importante de fotbal, tenis, înot și polo. Anterior, între februarie 2021 și septembrie 2022, a fost redactor pentru Sport.ro, contribuind la scrierea știrilor și administrarea paginilor de social media ale site-ului.
Cele mai citite

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură controversată: Probleme de implementare și reticență

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură anunțată în repetate rânduri de premierul Marcel Ciolacu, este privită cu scepticism de specialiștii în fiscalitate, potrivit portalului Termene.ro. Experții...

Aryna Sabalenka a egalat o performanță istorică a Mariei Sharapova

Aryna Sabalenka continuă să impresioneze în circuitul WTA, după ce a obținut o victorie categorică împotriva Katerinei Siniakova la turneul de la Wuhan. Bielorusa,...

Dinamo e gata să dea lovitura! Un fost fundaș de Premier League e aproape să semneze cu „câinii roșii”

Dinamo pregătește două noi transferuri pentru întărirea echipei, unul dintre acestea fiind Filip Benkovic, fundaș croat cu o carieră impresionantă în campionatele de top...
Ultima oră
Pe aceeași temă