27.8 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSportFotbalRegula hențului în careu, schimbată din nou de UEFA!

Regula hențului în careu, schimbată din nou de UEFA!

Regula hențului în suprafața de pedeapsă a fost modificată din nou de UEFA și a stabilit noi criterii pentru acordarea penalty-ului.

UEFA a decis să schimbe interpretarea regulii hențului în suprafața de pedeapsă, după o analiză atentă a unor situații controversate, precum „Cazul Cucurella” din meciul Spania – Germania, desfășurat la Euro 2024.

Anterior, nu se dicta penalty dacă brațul era în spatele liniei corpului, chiar dacă era depărtat de acesta. Acum, noua regulă stabilește că va fi dictat penalty dacă mingea șutată spre poartă este blocată cu mâna sau brațul aflat într-o poziție depărtată de corp, indiferent de direcția brațului.

Poziția brațului devine irelevantă în unele cazuri

Această decizie vine ca urmare a controverselor apărute în timpul acelui meci, când arbitrul Anthony Taylor a decis să nu acorde penalty după ce Marc Cucurella a oprit mingea cu mâna, deși aceasta era depărtată de corp. Atunci, decizia a fost considerată corectă, conform vechii interpretări a regulii, însă, între timp, UEFA a hotărât să modifice abordarea și să acorde o importanță sporită direcției mingii, în detrimentul poziției brațului.

Șeful arbitrilor UEFA, Roberto Rosetti, a recunoscut că decizia inițială a fost o greșeală și a explicat că noua regulă urmărește să sancționeze orice acțiune care mărește în mod nejustificat suprafața corpului jucătorului, prin poziția nefirească a brațului. Aceste schimbări au fost comunicate deja arbitrilor implicați în competițiile UEFA și vor intra în vigoare imediat.

Dragos Soneriu
Dragos Soneriu
Dragoș are o vastă experiență în domeniul jurnalismului sportiv și al comentariilor sportive, activând pe principalele canale de televiziune din România. În prezent, este comentator sportiv la Antena 1 pentru competiții importante de fotbal, tenis, înot și polo. Anterior, între februarie 2021 și septembrie 2022, a fost redactor pentru Sport.ro, contribuind la scrierea știrilor și administrarea paginilor de social media ale site-ului.
Cele mai citite

Pista Aeroportului Băneasa intră în reparații: Aeroportul își suspendă activitatea pentru trei săptămâni

Elicopterele instituţiilor de stat vor fi singurele care vor putea opera zboruri, fără restricţii Lucrările de intervenţie şi întreţinere la pista Aeroportului Internaţional Bucureşti Băneasa...

Propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 31 decembrie 2024

Autoritățile propun, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor, prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 31 decembrie 2024. Această măsură este...

Percheziţii la persoane bănuite de camătă și înşelăciune. Fiul unui cunoscut interlop este vizat de anchetă

Patru percheziţii sunt efectuate de polițiștii din Ploiești la persoane bănuite de camătă, înşelăciune şi conducerea unui vehicul de către o persoană a cărei...
Ultima oră
Pe aceeași temă