29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSportFotbalMeciul dintre FCSB și RFS va beneficia de tehnologia „Goal Line”

Meciul dintre FCSB și RFS va beneficia de tehnologia „Goal Line”

Meciul dintre FCSB și RFS din Europa League va fi primul în România care beneficiază de tehnologia Goal Line, pe lângă arbitrajul video VAR.

Pentru prima dată în istoria fotbalului românesc, un meci în care o echipă din România este implicată va beneficia de tehnologia Goal Line, care determină cu o precizie extrem de ridicată dacă mingea a trecut complet linia porții. Această tehnologie, dezvoltată de compania Hawk-Eye și utilizată în competiții de nivel înalt precum Champions League și Cupa Mondială, a fost instalată pe Arena Națională din București în vederea meciului FCSB – RFS, programat să se joace în Europa League de la ora 22:00.

Instalarea tehnologiei Goal Line la Arena Națională

Tehnologia Goal Line funcționează prin instalarea a 12 camere speciale, câte 6 la fiecare poartă, dispuse astfel încât să capteze imagini din toate unghiurile posibile. Aceste camere sunt conectate la un sistem avansat care monitorizează mingea în timp real, determinând dacă aceasta a trecut cu întreaga circumferință linia porții. În cazul în care acest lucru se întâmplă, un semnal va fi trimis către ceasul arbitrului principal, care va vibra pentru a indica validarea unui gol.

De asemenea, mingea folosită în meci va avea un dispozitiv special care va colabora cu sistemul de camere, oferind astfel o precizie foarte mare. Această tehnologie reduce orice marjă de eroare la aproape zero, garantând că deciziile de validare a golurilor sunt corecte și rapide.

Costurile ridicate ale tehnologiei Goal Line

Deși tehnologia Goal Line aduce un plus de corectitudine în meciurile de fotbal, aceasta rămâne extrem de scumpă. Montarea sistemului doar pentru un stadion poate costa între 2,5 și 3 milioane de euro, iar funcționarea lui pentru fiecare meci individual implică costuri suplimentare de aproximativ 4.000-5.000 de euro. Din acest motiv, foarte puține campionate naționale beneficiază de această tehnologie. De exemplu, deși este utilizată în Premier League și în competițiile internaționale majore, precum Euro și Cupa Mondială, La Liga din Spania nu folosește Goal Line din cauza costurilor ridicate și a frecvenței scăzute a fazelor care necesită o astfel de verificare.

Dragos Soneriu
Dragos Soneriu
Dragoș are o vastă experiență în domeniul jurnalismului sportiv și al comentariilor sportive, activând pe principalele canale de televiziune din România. În prezent, este comentator sportiv la Antena 1 pentru competiții importante de fotbal, tenis, înot și polo. Anterior, între februarie 2021 și septembrie 2022, a fost redactor pentru Sport.ro, contribuind la scrierea știrilor și administrarea paginilor de social media ale site-ului.
Cele mai citite

Ursul nu e Ursula

Domnul Stoican, primarul comunei Arefu, este exasperat de asaltul urșilor. Și pe bună dreptate, nu numai Arefu devenind bulevardul urșilor, ci foarte multe...

Cotația argintului atinge cel mai înalt nivel din 2012, stimulată de așteptările privind reducerile de dobândă ale Rezervei Federale

Cotația argintului a înregistrat joi o creștere semnificativă de 2,5%, atingând 32,614 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din 2012, informează Agerpres. Această ascensiune...

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Cu cine intră în cursă Maia Sandu pentru un nou mandat

Republica Moldova se pregătește de alegeri prezidențiale, cu un numaăr de candidați record înscrişi pe listele de candidați. Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova...
Ultima oră
Pe aceeași temă