18.5 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSportFotbalA murit Johan Neeskens! O legendă a fotbalului olandez se stinge la...

A murit Johan Neeskens! O legendă a fotbalului olandez se stinge la 73 de ani

Fostul fotbalist și antrenor olandez Johan Neeskens a decedat pe 7 octombrie 2024, lăsând în urma sa o carieră impresionantă în fotbalul internațional.

Johan Neeskens, poreclit „Nees”, a fost o figură emblematică a fotbalului olandez și a lăsat o amprentă de neșters în istoria acestuia. Născut pe 15 septembrie 1951, Neeskens a început să joace fotbal profesionist în 1968 și a evoluat până în 1991, având o carieră remarcabilă care l-a văzut jucând atât la mijlocul terenului, cât și în spatele linii mediane. La Ajax Amsterdam, clubul unde a ajuns în 1970, Neeskens a câștigat numeroase titluri, inclusiv de două ori Eredivisie și de trei ori Cupa Europei (actualul Champions League), fiind antrenat de românul Ștefan Kovacs în perioada 1971-1973.

În 1974, Neeskens a semnat cu FC Barcelona, unde a continuat să strălucească, câștigând Copa del Rey și Cupa Europei. De-a lungul carierei sale, a fost un jucător de bază în echipa națională a Olandei, acumulând 79 de selecții și jucând un rol crucial în finalele Cupei Mondiale din 1974 și 1978. Aceste echipe sunt adesea denumite „Generația de aur” a fotbalului olandez, alături de alți mari jucători precum Johan Cruyff și Ruud Krol.

Un antrenor dedicat și influent

După retragerea sa din activitatea de jucător în 1991, Neeskens a continuat să contribuie la fotbal, având diverse roluri ca antrenor, atât în Olanda, cât și în străinătate. A început ca jucător-antrenor în Elveția, la FC Baar și FC Zug 94, și a continuat să antreneze echipe precum FC Singen 04 în Germania. Între 1996 și 2000, a fost antrenor secund al naționalei Olandei sub conducerea lui Guus Hiddink și Frank Rijkaard, contribuind la dezvoltarea unor tineri jucători talentați.

Neeskens a avut un parcurs internațional ca antrenor principal la NEC, dar și ca asistent la cluburi de renume precum FC Barcelona, Galatasaray și la naționala Australiei. Ultimul său post a fost la Mamelodi Sundowns din Africa de Sud, între 2011 și 2012.

Recunoașterea talentului său nu s-a limitat doar la cariera de jucător, fiind inclus pe lista FIFA 100 în 2004, un omagiu adus celor mai buni fotbaliști din toate timpurile, realizat de legendarul Pele.

Dragos Soneriu
Dragos Soneriu
Dragoș are o vastă experiență în domeniul jurnalismului sportiv și al comentariilor sportive, activând pe principalele canale de televiziune din România. În prezent, este comentator sportiv la Antena 1 pentru competiții importante de fotbal, tenis, înot și polo. Anterior, între februarie 2021 și septembrie 2022, a fost redactor pentru Sport.ro, contribuind la scrierea știrilor și administrarea paginilor de social media ale site-ului.
Cele mai citite

FCSB suferă o nouă pierdere importantă! Florin Tănase, diagnosticat cu ruptură musculară

După o accidentare suferită în meciul cu PAOK, Florin Tănase a fost diagnosticat cu ruptură musculară, fiind a doua absență majoră din lotul FCSB...

Integritatea în achiziții publice sub lupă: ANI emite 13 avertismente

Agenția Națională de Integritate a verificat și 28% dintre contractele finanțate din fonduri europene Potrivit unui comunicat al ANI, în perioada iulie - septembrie 2024,...

Top 10 companii românești adună peste 270 de miliarde de euro cifră de afaceri

Camera de Comerţ şi Industrie a României a inclus în competiția pentru primele 10 locuri, aproape 13.000 de companii Topul Național al Firmelor reunește companii...
Ultima oră
Pe aceeași temă