Documentele sustrase de la filiala elvețiană a băncii britanice HSBC de către un angajat al băncii și publicate, pe bucăți, începând din 2008, de către publicațiile de orientare anti-capitalistă, scot la iveală modul în care oameni și companii din întreaga lume și-au depozitat avuțiile în depozitele băncii pentru a evita Fiscul din țara de origine sau pentru a spăla bani proveniți din surse ilegale. Dintr-o așa captură, numele României nu putea lipsi.
Dezvăluirile confirmă ceea ce toată lumea știa dintotdeauna: că în Elveția toată lumea, indiferent cine este și ce face, putea depune bani proveniți din orice sursă, bani care, până nu demult erau feriți de orice ochi. Lucrurile s-au mai schimbat, mai ales de când Statele Unite și, ulterior, Germania au făcut presiuni asupra Elveției să dezvăluie cazuri de evaziune fiscală. Germania a plătit pur și simplu un angajat al unei bănci elvețiene să fure listingul cu oamenii de afaceri germani și companiile care făceau evaziune fiscală, ceea ce a declanșat un scandal diplomatic între cele două țări, dar ideea a prins, iar în 2008 Hervé Flaciani a furat datele HSBC Private Bank, filiala elvețiană a băncii britanice HSBC, cu care a fugit în Franța și le-a plasat pe diverse servere. Listele cu evazioniști au ajuns în presă prin intermediul ICIJ, o organizație internațională a jurnaliștilor de investigație, și au produs scandaluri uriașe în tot Occidentul, mai ales că ele veneau în timpul crizei financiare care a zguduit sistemul bancar mondial. În Grecia, listele cu oameni politici care au eludat Fiscul și și-au ascuns averile în Elveția a dus la prăbușirea socialiștilor din PASOK și la ascensiunea Syriza, partid de extremă stângă care conduce acum guvernul și dă bătăi de cap întregului continent.
Cine se află pe listele HSBC? (Vizualizați galeria foto de mai sus) Aproape toți bogații Europei care au vrut să evite Fiscul din țările de origine. Cei mai mulți se ascundeau sub companii off-shore înființate în paradisuri fiscale din Caraibe sau sub simple numere. Moștenitori ai unor mari imperii economice, dar și staruri rock precum David Bowie, Phil Collins sau Tina Turner (toți trei rezidenți în Elveția), actori precum John Malkovich, Christian Slater, Joan Collins, fotbaliști (Diego Forlan), manechine celebre ca Elle MacPherson, colecția de celebrități este impresionantă. Că bogații și oamenii celebri făceau evaziune, iar banca încuraja acest lucru este destul de rău, dar mult mai rea este prezența lor pe listele băncii alături de politicieni corupți (regele Marocului, regele Iordaniei, cei mai mulți dictatori și politicieni corupți africani, sud-americani, asiatici, oligarhi ruși, dar și traficanți de droguri, de diamante din zonele de război și chiar bănci și organizații saudite bănuite că ar avea legături cu Al Qaeda și finanțarea terorismului internațional. În total, 100.000 de clienți, 20.000 de societăți off-shore și 180,6 miliarde de euro tranzacționate, potrivit Le Monde.
Potrivit datelor publicate de ICIJ, România se situează pe locul 39 din punctul de vedere al volumului banilor tranzacționați, cu 1,3 miliarde de dolari. Dintre acești bani, 821,1 milioane sunt asociate cu un singur client. ICIJ nu dă nume și agențiile de presă românești au dedus ieri ilicit că ar fi vorba de o singură persoană, dar „un singur“ client nu înseamnă în mod automat „o persoană“.
Potrivit documentelor Swiss Leaks, între 1974 și 2006, 219 clienți au deschis 325 de conturi de client la HSBC PB și au legături cu un număr total de 549 de conturi bancare. Numai 5% din acești 219 clienți au pașaport românesc, restul sunt off-shore-uri, simple numere și alți clienți.
Cel mai interesant însă – pe lângă suma de aproape un miliard asociată cu un singur client care trebuie să fi deschis foarte multe conturi – este un grafic care prezintă raportul dintre numărul de conturi deschise începând din 1988 (relativ constant) și valoarea acumulată a acestor conturi.
Puteți consulta documentele Swiss Leaks pe site-ul icij.org.