Ministerul Cercetării își face bugetul după promisiunile fanteziste ale PSD, deși Executivul a planificat o scădere constantă a sumelor alocate de la buget.
Una dintre schimbările majore făcute de Guvernul Grindeanu a fost separarea Ministerului Educației de Ministerul Cercetării și Inovării. Prin urmare, -această din urmă instituţie a primit un buget propriu începând din 2017. Dar acesta va scădea constant până în 2020, potrivit proiecției anuale a Executivului.
Totuşi, Ministerul Cercetării nu pune preț pe aceste predicții și – într-un răspuns oficial adresat „României libere“ – se încrede în promisiunea PSD din campania electorală de creștere anuală cu 30% a bugetului.
2017 – de trei ori mai puțini bani
În comunicatele oficiale ale Ministerului Cercetării, se reiterează faptul că „până în 2020 cheltuielile publice pentru Cercetare și Inovare vor crește treptat până la 1% din PIB, la care se adaugă facilitățile fiscale – ajutorul indirect – pentru firmele private și măsurile de stimulare a investiției private în cercetare în scopul realizării țintei asumate de 1% din PIB”. Obiectivele au fost stabilite printr-o hotărâre de Guvern (Ponta – n.red.) din 2014 privind aprobarea Strategiei Naţionale de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014-2020.
Aceste cifre foarte ambițioase au fost spulberate de Guvernul Grindeanu, care, pentru anul 2017, a alocat doar 0,22% din PIB pentru cercetare, adică 1,75 miliarde lei. Potrivit aceleiași -Strategii Naționale aprobate de Guvernul Ponta, în acest an ar fi trebuit să se aloce pentru cercetare 0,63% din PIB. Guvernul Grindeanu a alocat de trei ori mai puțini bani.
Depinde la ce te raportezi
Sesizând aceste discrepanțe între ceea ce își propune să aloce României în anul 2020 (1% din PIB) și ce sumă de bani a fost alocată cu trei ani înaintea acestui termen (de cinci ori mai mică), am cerut un punct de vedere de la Ministerul Cercetării.
Care ne-a comunicat că “ținta de 1% din PIB se referă la ansamblul fondurilor publice alocate pentru cercetare, dezvoltare și inovare, a căror structură cuprinde două componente: fondurile alocate pentru cercetare de la bugetul de stat, al căror volum, atât în ultimii ani, cât și în planificarea bugetară curentă, s-a situat la un nivel de o treime (sau mai puțin) față de ținta de 1% din PIB, și fondurile structurale cu această destinație, care reprezintă în total, pentru întreaga perioadă 2014-2020, 1,13 miliarde euro, în următoarea distribuție: 952 milioane euro prin Programul Operațional Competitivitate, cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor și 175 milioane euro prin Programul Operațional Regional, Consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării prin dezvoltarea infrastructurii de inovare și transfer tehnologic”.
În răspuns, Ministerul Cercetării ne informează că bugetul ar fi ajuns, în 2017, la o treime față de ținta de 1% din PIB, ceea ce este fals (acum este 0,22%). În Strategia Națională de Cercetare scrie că bugetul de 1% -pentru cercetare este din Produsul Intern Brut, nicidecum din fondurile europene atrase.
Bugetul când crește, când scade
Pentru a ne convinge că bugetul va ajunge la 1% din PIB în 2020, Ministerul -Cercetării invocă promisiunile PSD din campania electorală. “Actualul Program de guvernare prevede ca obiectiv creșterea constantă a cheltuielilor publice pentru cercetare, strict necesare pentru dezvoltarea resurselor umane și a infrastructurii de cercetare, atât în sectorul public, cât și în sectorul privat, pentru ca cercetarea să poată deveni într-adevăr un motor de dezvoltare.
O creștere cu 30% a alocărilor publice anuale pentru atingerea acestui obiectiv poate fi susținută în condițiile unui ritm de creștere economică, prognozat de actualul Guvern pentru perspectiva pe termen scurt și mediu și, în consecință, estimările, dar mai ales alocările efective care vor face obiectul legilor bugetare din anii următori pot avea evoluția așteptată de atingere a țintei de 1% din PIB”.
Din nou, fals. Dincolo de promisiunile electorale fanteziste ale PSD, previziunile bugetare ale Guvernului pe următorii ani arată o scădere a bugetului alocat Ministerului Cercetării: în 2017 sunt alocate 1,758 miliarde, iar în 2018, dar și în 2019 vor fi alocate de la buget 1,684 miliarde lei. În anul 2020 se vor aloca 1,686 miliarde lei, cu 72 milioane de lei mai puțin decât în 2017.