0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Scandalul decontărilor ilegale: Pionii grupării Maior-Oprea, plasați strategic în afacerile din Sănătate...

Scandalul decontărilor ilegale: Pionii grupării Maior-Oprea, plasați strategic în afacerile din Sănătate | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Stenogramele din dosarul decontărilor ilegale de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti ­(CASMB), în care judecătorii au operat, săptămâna trecută, nu mai puţin de 14 arestări preventive, scot la iveală interesele pe care le au în acest domeniu fostul director al SRI, George Maior, şi fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea.

Nicolae-Sergiu Ciobanu, finul şi omul de încredere al lui George Maior, fost ofiţer MApN şi SRI, a fost înregistrat de DNA când povestea cum a avut soţia fostului director al SRI, actual ambasador al României la Washing­ton, o contribuţie esenţială la ascensiunea în funcţii publice importante a fostului preşedinte CNAS, Marian Burcea, arestat preventiv în această speţă.  

Mai mult,  Oana Magdalena Ciobanu, soţia finului lui Maior, este unul din ofiţerii avansaţi de Gabriel Oprea la „apelul bocancilor”. Ea a primit gradul de locotenent-­colonel de infanterie (în prezent este colonel) şi a fost instalată pe funcţia de șefă a Biroului de Comunicare și Relații Publice la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Ca de fiecare dată, această avansare ilegală a beneficiat de complicitatea gen. Marian Hăpău, actualul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA). Potrivit fostului jurnalist Robert Turcescu, Oana Magdalena Ciobanu este corespondent al revistei SRI, „Inteligence”, publicaţie care-l are trecut în caseta tehnică drept fondator pe George Maior. 

Stenograme acuzatoare

În stenograme, Nicolae-­Sergiu Ciobanu dezvăluie amănunte senzaţionale  despre George Maior, dar şi despre soţia acestuia, Anamaria, fiica scriitorului Augustin Buzura. 

Într-una din interceptări, el povesteşte cum a ajuns mâna dreaptă a fostului director în SRI: „Eu lucrez cu, cu Maior din anul 2000, cu ­Maior ăsta. El când a fost numit la SRI, eu am fost primul lui consilier, prim-consilier al directorului SRI. Deci, eu am plecat pentru că n-au vrut să… (…) Am trecut în rezervă pentru că mă avantaja foarte mult pensia şi toate lucrurile astea şi n-am vrut să risc să schimbe ăştia legislaţia, să schimbe legislaţia şi să mă trezesc că, vezi Doamne, ce ştiu eu ce… Şi ideea e că luam salariu când eram la ei 9.400 şi am pensia de… 10.800. Eu, în sistemul ăsta medical, am foarte multe cunoştinţe. E mult mai simplu acuma să te ocupi din… să faci anumite chestii de afară pentru că nu mai intervin anumite lucruri, nici trafic de influenţă, nici… nimic.  Adică acuma lucrez pe aşa-zis lobby şi aşa mai departe. Eu m-am ferit întotdeauna de chestiile astea pentru că în spatele meu am şi nişte naşi şi aşa mai departe care sunt destul de vizibili şi n-au vrut să se… să fie vreodată pus în…”

Într-o altă stenogramă, Nicolae-Sergiu Ciobanu dezvăluie că soţia lui George Maior, Anamaria, a avut un rol important în ascensiunea lui Marian Burcea până în func­ţia de preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Din relatările lui reiese că familia ­Maior era foarte interesată să-şi impună fideli în fruntea unor instituţii ce controlau fondurile din Sănătate, cum este cazul OPSNAJ, casa de asigurări de sănătate a Armatei:

Interlocutor: Bine, am înţeles că naşul dumneavoastră este domnul Maior.

Nicolae Sergiu Ciobanu: Da, e naşu’ (…) Actualul ambasador al României în SUA este naşul meu. El este căsătorit şi el cu o doamnă. Acea doamnă l-a cărat pe Burcea în spate din 2004. L-a promovat, ba acolo, ba la Casa OPSNAJ, ba la Casa nu știu ce. Burcea în sus, Burcea în jos… El i-a făcut tot, el i-a făcut operații, el a făcut tot, înțelegi? Deci, aici e o chestie… nu mai e o chestie că vii din partea cuiva, este o chestie sufletească… În plus de asta, nevastă-mea (Oana Magdalena Ciobanu) i-a făcut PR-ul tot timpul.”

Nicolae Sergiu Ciobanu: „Toți au avut probleme ca să fie ajutați, printre care și Burcea. Să ajungă la Casă, ar trebui să ajungă și el la mine. Eu l-am împrietenit cu familia (familia Maior – n.red.)… Nu vorbesc de acuma, eu vorbesc din anii 2000. Eu vorbesc din anul 2004, din 2003, 2004, vorbesc de ani. De atunci vorbesc eu, că atunci a fost pus Burcea pe linie dreaptă cu cine trebuie. Și fiecare, ca să ajungă…”  

Decontări fictive de 3 milioane de euro

Săptămâna trecută, Marian Burcea a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în dosarul în care procurorii DNA investighează decontări ilegale de la CASMB. Potrivit DNA, fostul președinte al CNAS este cercetat pentru “constituire a unui grup infracțional organizat și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite.”

La rândul său, Nicolae-Sergiu Ciobanu este cercetat pentru “trafic de influență, în formă continuată (3 acte materiale) și instigare la folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite.“ Alături de aceştia au mai fost arestate preventiv alte 11 persoane, iar una va fi cercetată în stare de arest la domiciliu.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie 2016 – august 2017, a fost constituit un „grup infracțional organizat prin care sume de bani în valoare totală de 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane de euro – n.red.) din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcționari din cadrul CASMB, sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).”

Astfel, “în multe situații, dosarele medicale cu pacienți fictivi au avut prioritate la decontare și aprobare, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate.”  

 

Consultă ziarul integral în format .pdf AICI!

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă