9.8 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Rețea de evazioniști din Timișoara, destructurată: Afaceristul Nelu Purcel, vărul unui general...

Rețea de evazioniști din Timișoara, destructurată: Afaceristul Nelu Purcel, vărul unui general SRI, și oamenii săi au produs statului un prejudiciu de 3 milioane euro

Procurorii anticorupție din Timișoara au trimis în judecată 11 membri ai unei rețele acuzate că a adus statului un prejudiciu de 3,15 milioane de euro.

Liderul filierei este, potrivit DNA, Nelu Șerban Purcel, vărul primar al generalului SRI (r) Dan Constantin Grigoriu. Suma menționată reprezintă accize și TVA, neplătite către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad, județ unde cei 11 inculpați, își desfășurau operațiunile. Printre cei vizați în rechizitoriu se află și un inspector vamal din Giurgiu, acuzat că ”a închis ochii” la ilegalitățile comise de afaceriști. Rețeaua este acuzată de evaziune fiscală, luare și dare de mită, spălare de bani și complicitate la infracțiuni economice.

DNA susține că Roman Mihail Codrin și Tuvene Marius Daniel, în calitate de administratori ai unei societăți comerciale, ar fi început la sfârșitul lui 2008 demersurile pentru constituirea unui grup infracțional la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, „axat pe dezvoltarea unei scheme evazioniste ce presupunea achiziția de motorină în regim suspensiv de la furnizori din Bulgaria și desfacerea pe plan intern a produsului energetic fără plata accizelor și a taxei pe valoare adăugată“. În demersurile lor, afirmă procurorii, cei doi ar fi profitat de oportunitatea legislativă conferită societăților care funcționau în regim de „operator înregistrat”.

Comportament de tip „fantomă“

Pentru a evita tragerea la răspundere penală, membrii grupului l-ar fi cointeresat material pe Cioflan Marian, inspector vamal desemnat să monitorizeze activitatea societății administrate de Roman Mihail Codrin și Tuvene Marius Daniel. Acesta din urmă, împreună cu Varga Florin Irinel, i-ar fi dat inspectorului vamal, cu titlu de mită, un autoturism Dacia Logan, pentru ca acesta să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să urgenteze formalitățile vamale, potrivit rechizitoriului.

Anchetatorii au stabilit că în perioada aprilie-mai 2009, membrii grupului ar fi efectuat 334 operațiuni intracomunitare vizând cantitatea de 9.885.454 litri motorină, în valoare de 3.815.817 euro, ce ar fi fost ulterior livrată pe piața internă, conform unui număr de 34 de facturi, prin intermediul a trei societăți comerciale cu un comportament de tip „fantomă”.

Membrii rețelei mai sunt acuzați că au creat circuite financiare succesive, prin care au disimulat diferite sume de bani (400.000 lei și 200.000 lei), sub forma unor „nevoi personale, restituire împrumut, plată în avans” care ar fi ajuns, astfel, în posesia lui Cîtu Ion, administrator al unei societăți comerciale, prin intermediul căreia combustibilul a fost comercializat pe teritoriul național.

„Într-o manieră asemănătoare a procedat și inculpatul Stanciu Cristian George care, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a încheiat, în cursul anului 2009, cu administratorul unei firme, un contract de prestări servicii, în sumă totală de 200.000 lei, fără TVA, prin care a disimulat plata sumei de 53.067,45 lei ordonată în data de 22.05.2009 prin trei transferuri bancare, sumă provenită din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului, constând în acciză și TVA, se ridică la 14.195.391 lei, sumă cu care Direcția Generală a Finanțelor Publice Timișoara, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad, s-a constituit parte civilă în cauză”, se arată în comunicatul DNA Timișoara. 

Cine este Dan Constantin Grigoriu?

Dan Constantin Grigoriu se află pe lista băieților deștepți de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Acesta ar fi primit 20 de milioane de euro despăgubiri în contul unei proprietăți de 10 hectare de teren din Otopeni, potrivit presei. Ar fi cumpărat drepturile litigioase de la proprietarul real chiar în timpul procesului ce era pe rolul instanțelor. Acum milionar,  Dan Constantin Grigoriu ocupă poziția 15 în Top 30 dosare revendicate. Terenul aparține Aeroportului „Henri Coandă”. În ianuarie 2012, Curtea Supremă a aprobat cererea de despăgubire în valoare de 88 de milioane lei și ANRP a fost obligată să îi plătească circa 20 milioane de euro.

Pe de altă parte, el este judecat alături de Sebastian Ghiță în dosarul „Tracia – Asesoft“, un dosar care a împlinit 14 ani pe rolul instanțelor.

Dan Constantin Grigoriu este acum administratorul mai multor firme și proprietarul fostei fabrici ”Vulcan”. El este absolvent al Școlii de Ofițeri de Securitate de la Băneasa (actuala Academie de Poliție). Și, după cum povestește chiar el apropiaților, a fost instructorul unei grupe de studenți din care făcea parte și fostul general SRI Florian Coldea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă