15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSportFormula 1Senatorul Mircea Cazan, fost șef al PNL Sibiu, a scăpat de procurori,...

Senatorul Mircea Cazan, fost șef al PNL Sibiu, a scăpat de procurori, după ce a absolvit, într-un singur an, Colegiul Superior de Securitate Națională și Colegiul Național de Apărare | DEZVĂLUIRE

Mircea Cazan a fost, până anul trecut, șeful PNL Sibiu. Orașul președintelui Klaus Iohannis.

În 2014, i-a făcut campanie la prezidențiale, ca șef de filială. Acum este doar senator. Trecutul său este însă foarte interesant.  Curtea de Conturi a descoperit ilegalități flagrante pe vremea când conducea Societatea Națională de Radio­comunicații (SNR). Cu toate acestea, timp de 10 ani nu a fost tras la răspundere penală.

Mircea Cazan se cunoaște bine cu președintele Klaus Iohannis, dar nu face parte din cercul apropiaților săi. I-a făcut campanie la alegerile prezidențiale din 2014. „Ca toată lumea“, ne-a răspuns Cazan, când l-am întrebat despre natura relației cu șeful statului. Este un prosper om de afaceri, fost patron al firmei de cablu “Astral“, și nu are probleme penale. Un caz destul de rar în peisajul autohton.

A fost la un pas să le aibă, dar a fost “norocos“.  Norocul a dat peste el prin 2007. Un an important în viața liderului liberal.

Este anul în care a absolvit atât Colegiul Superior de Securitate Naţională, din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii, cât și Colegiul Na­țional de Apărare, din cadrul Universității Naţio­nale de Apărare „Carol I“.

O răfuială cu cântec

Mircea Cazan a fost director general al Societății Naționale de Radiocomunicații („Radiocom“) între anii 2005 și 2008. La scurt timp după preluarea funcției, a intrat într-un conflict cu Vasilis Macsim, directorul filialei Cluj a SNR. A ordo­nat un control în filială, desfășurat în perioada 
24 mai-28 iunie 2005, și a depus o plângere penală împotriva acestuia.

În plângerea penală, conducerea SNR l-a acuzat de „modul defectuos şi păgubitor pentru SNR în care au fost încheiate şi derulate contractele de achiziţii (…) între unitate şi furnizorul de hârtie de imprimantă şi obiecte de birotică SC Xtra Group SRL“. „Din oferta lăsată de furnizor rezultă că preţul real al produselor ce fac obiectul celor două contracte este cu mult mai mic decât cel din ofertele de preţ acceptate, variind între 10,6 euro şi 34 euro/cutie, faţă de 89 şi 272 euro/cutie, fapt ce ar fi condus la plata în plus a unor sume de opt ori mai mari“, a relevat controlul intern. 

Vasilis Macsim a accesat ilegal mailuri

Vasilis Macsim s-a retras la mijlocul lui 2005 din fruntea SNR Cluj și a amplificat războiul cu Mircea Cazan.  A susținut că motivul conflictului este faptul că  a refuzat să-i dea bani, pentru a-l menține pe post, și nu a fost de acord cu implementarea unui nou sistem informatic în societate.
Apoi, în perioada martie- septembrie 2007, a accesat ilegal serverul “Radiocom“, a sustras informații despre prezumtive ilegalități comise de Mircea Cazan și le-a trimis instituțiilor abilitate: DNA și Curtea de Conturi. Este anul în care Cazan  a ales să urmeze cursurile celor două colegii, de Apărare și de Securitate Națională. 

Toate aceste lucruri reies din rechizitoriul DIICOT. Mircea Cazan i-a sesizat pe procurori,  după ce a constatat că date confidențiale ale S.N. Radiocomunicații au ajuns la DNA și Curtea de Conturi, care au demarat controale. Mai mult, DIICOT a constatat că Macsim a accesat și mailurile mai multor angajați SNR și le-a citit mesajele. „Eu nu m-am ascuns. Am accesat de acasă rețeaua cu o parolă (a contabilului-șef al SNR Cluj, Gheorghe Balaj –n.red.) pe care am găsit-o întâmplător. Dacă voiam să mă ascund, accesam rețea­ua de la un internet caffe sau de pe un sistem Zapp, care schimbă IP-ul calculatoarelor. Datele găsite de mine arată neregulile uriașe care se produc la SNR“, s-a apărat Macsim.

Macsim, condamnat…

DIICOT l-a trimis pe Vasilis Macsim în judecată pe data de 26 octombrie 2007. Inițial, după doi ani de proces, Judecătoria Cluj l-a achitat pe motiv că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni. 

Magistrații au ținut sea­ma și de faptul că datele sustrase au fost trimise DNA și Curții de Conturi. În același an, Mircea Cazan era cursant al celor două colegii de securitate sus-menționate. DIICOT a făcut recurs, iar Tribunalul Cluj l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei luni, pentru „transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic“. Sentința a fost pronunțată pe data de 21 decembrie 2009.

Vasilis Macsim a atacat decizia Tribunalului, Curtea de Apel i-a respins recursul pe data de 24 februarie 2010, prin sentință irevocabilă, păstrând condamnarea pronunțată de instanța inferioară.

…Cazan, controlat degeaba

Spre deosebire de Vasilis Macsim, Mircea Cazan a fost mult mai norocos în relația cu organele de anchetă. Controalele DNA și ale Curții de Conturi nu s-au finalizat cu rechizitorii ale procurorilor, trimiteri în judecată sau condamnări. Asta în ciuda faptului că raportul Curții de Conturi pe 2007 consemnează ilegalități majore, ce meritau atenția procurorilor. 

Într-un răspuns pentru „Romania liberă“, DNA a precizat că, în prezent, Mircea Cazan nu face obiectul unei cercetări sau anchete penale. Nici în trecut el nu s-a aflat într-o astfel de situație. Mai mult, potrivit rapoartelor și documentelor publice de pe site-ul Curții de Conturi, consultate de “România liberă“, instituția nu a sesizat organele de cercetare penală în legătură cu neregulile constatate la S.N. Radiocomunicații.   

Conducerea SN «Radioco­muni­ca­ții» SA a acționat în defavoarea societății cu prilejul unei asocieri în participațiune cu SC «Iulius Group» SRL. Valoarea terenului adus ca aport la asociere a fost subevaluată la 348 euro/m², în condițiile în care prețul zonei era de 450–590 euro/m²; a acceptat participarea la asociere din partea SC «Iulius Group» – SRL fără a solicita scrisoare de garanție bancară pentru fondurile aduse ca aport în asociere.“

Rapoartele Curții de Conturi sunt devastatoare

Masiva scurgere de informații despre matrapazlâcurile de la Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) către DNA și Curtea de Conturi a generat o reacție doar din partea instituției din urmă. Două rapoarte distincte vorbesc despre tunuri imobiliare, cu prejudicii foarte mari, pentru care, însă, nu a răspuns nimeni penal.

Un raport al Curții de Conturi Cluj, elaborat după un control din iulie 2007, a ajuns la concluzia că  importante clădiri din patrimoniul Societăţii Naţio­nale de Radiocomunicaţii au fost subevaluate semnificativ la începutul acelui an.  Raportul a fost publicat de „Evenimentul zilei“, pe 15 noiembrie 2007, sub titlul „Mișmașuri imobiliare la SN Radiocomunicații“.

„Reevaluarea patrimoniului SNR a avut loc la începutul anului curent (2007 – n.red.). În aprilie, directorul SNR, Mircea Cazan, a dat dispoziţie ca raportul de reevaluare, care conţinea noile preţuri ale clădirilor şi terenurilor societăţii, să fie înregistrat în contabilitatea societăţii. În raport, preţurile clădirilor din Cluj-Napoca şi Oradea au fost reduse, în timp ce cabinele portarilor au ajuns să valoreze de câteva ori mai mult“, scriau jurnaliștii EVZ.  

Curtea de Conturi Cluj a constatat că valoarea de inventar a unor bunuri nesemnificative a fost crescută spectaculos, pentru a contrabalansa scăderea valorii de inventar a clădirilor principale. Astfel,  valoarea de inventar a tuturor bunurilor, pe sucursală, a crescut moderat, pentru a adormi vigilenţa organelor de control. 

De pildă, clădirea sucursalei SNR din Cluj avea în 2003 valoarea de inventar de 4.160.139 de lei, a fost modernizată în 2004 și a ajuns să coste, în 2007, doar… 700.500 de lei. Cabina portarului însă, de doi metri pătraţi, a ajuns să valoreze în actele SNR 14.400 de lei, faţă de 2.705 lei. La Oradea, clădirea „staţiei emisie televiziune“ a ajuns să valoreze 506.250 de lei, faţă de 1.148.389 lei, dar valoarea de inventar a gheretei paznicului a crescut de la 2.379 lei la 12.000 de lei, adică de peste cinci ori. 

În localitatea Ronțău (jud. Bihor), ultimul etaj al clădirii denumite „Staţia RD Oradea“ a fost transformat, în anul 1997, în hotel pentru angajaţii SNR. Valoarea de inventar a fost scăzută, în 2007,  de la 1.840.982 de lei la 1.020.000 de lei. 

La acea vreme, directorul SNR, Mircea Cazan, declara că valorile de inventar nu au fost scăzute din cauza unei eventuale privatizări, ci doar pentru scăderea valorii de impozitare. „Am făcut un lucru bun pentru stat, care este acţionarul Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii, şi care acum nu mai trebuie să plătească impozite mai mari“, a susținut Cazan.

Pe de altă parte, un capitol întreg din Raportul de activitate a Curții de Conturi pe anul 2007 este dedicat Societății Naționale „Radiocomunicații“ S.A. Principalele constatări  îl incriminează în mod direct pe directorul general Mircea Cazan, împre­ună cu alți angajați din conducerea instituției. Cele mai grave lucruri consemnate în document sunt: 

– nu au fost obținute certificate care să ateste dreptul de proprietate al SNR asupra unor terenuri în suprafață de 1.780.918 m², care valorau la acea dată 33,7 milioane de lei. În plus, terenurile nu au fost înscrise în capitalul social;

– nu au fost inventariate și nu au fost înregistrate în patrimoniul public al statului bunuri de natura rețelelor de transport și distribuție de telecomunicații; în cheltuielile deductibile ale SNR a fost înregistrată suma de 187.300 lei, reprezentând servicii de consultanță achitate către Societatea Civilă de Avocați (SCA) „Gutium și Asociații“, deși efectuarea acestor servicii nu a dus la realizarea de venituri impozabile ale societății;

– un teren în suprafață de 7.234,6 m², situat în localitatea Săftica (jud. Ilfov), a fost vândut către S.C. „GCIT – Gestiune și Consultanță IT“ SRL în condiții dezavantajoase pentru SN „Radiocomunicații“ SA. 

Astfel, terenul a fost vândut fără a ține cont de contravaloarea clădirii existente pe teren. Prețul a fost de 17 euro/m², în timp ce prețul zonei era cuprins între 36 și 90 euro/m².

– conducerea SN „Radiocomunicații“ SA a acționat în defavoarea societății cu prilejul unei asocieri în participațiune cu SC „Iulius Group“ SRL. Valoarea terenului adus ca aport la asociere a fost subevaluată la 348 euro/m², în condițiile în care prețul zonei era de 450–590 euro/m²; a acceptat participarea la asociere din partea SC „Iulius Group“ SRL fără a solicita scrisoare de garanție bancară pentru fondurile aduse ca aport în asociere;

– un apartament de serviciu, situat în București, a fost vândut către Mircea Cazan, managerul SN „Radiocomunicații“, fără respectarea prevederilor legale. La stabilirea valorii apartamentului, evaluatorul nu a ținut seama de lucrările de modernizare suportate de SN „Radiocomunicații“ SA, în sumă de 22.000 lei, astfel încât valoarea apartamentului a fost diminuată cu această sumă.  

Lider în difuzarea programelor radio-TV

Societatea Națională „Radiocomunicații“ S.A. a fost înființată prin Hotărârea de Guvern nr. 372/1998 ca urmare a reorganizării Regiei Autonome Radiocomunicații. Este o societate comercială pe acțiuni care funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, fiind și o societate de interes public. Ea operează pe piață sub brandul comercial Radiocom.

Potrivit profilului de firmă pe 2017, publicat pe site-ul instituției, Radiocom este lider în domeniul broadcasting-ului (difuzarea și transportul programelor radio și TV) și unul dintre principalii furnizori de rețele și servicii de comunicații electronice din România. Domeniul în care activează Radiocom are o legătură directă cu securitatea națională a României, deci este de interes pentru serviciile secrete, în special pentru SRI, instituție care strânge informații despre mișcările actorilor din această piață, inclusiv despre ilegalitățile săvârșite de aceștia.  De altfel, SRI are o direcție specializată în piața IT&C.   

Mircea Cazan: „Nu mi-au găsit nimic în neregulă“

Contactat de “România liberă“, senatorul PNL Mircea Cazan a făcut o serie de declarații contradictorii. Inițial, a infirmat existența raportului Curții de Conturi. “Cât am fost eu președinte nu a apărut un astfel de raport. Sunt peste 10 ani de atunci“, a precizat el.  Apoi, după ce reporterul RL i-a spus că documentul este public și îl poate consulta, Cazan a respins toate acuzațiile. “Terenurile, imobilele nu au fost subevaluate. Apartamentul nu a fost subevaluat.

Au fost controale de la Curtea de Conturi și DNA. Din invidie și răutate, anumite persoane au depus sesizări împotriva mea. M-au reclamat la instituțiile statului, dar acestea nu mi-au găsit nimic în neregulă. De altfel, Vasilis Macsim, care a făcut reclamația, a fost și condamnat. Dumnezeu să-i dea sănătate!“, a susținut senatorul PNL. El a refuzat să ne spună ce l-a făcut să urmeze, în același an, cursurile Colegiului Național de Apărare și Colegiului Național de Informații.   

 

Citește ziarul integral în format .PDF aici !

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...

Furtuna perfectă – Academia Catavencu

Mult trâmbițata furtună Ashley s-a dovedit doar o furtună într-un pahar cu apă. În București, câteva subsoluri inundate, câteva crăci căzute, câteva curci...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă