Bugetul Primăriei Sectorului 1 nu permite finanțarea Spitalului de Arși, spune primarul Daniel Tudorache. Dar permite încheierea de contracte inutile cu societăți de pază, fără licitație.
Administrația Domeniului Public Sector 1 (ADP S1), instituție aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, anunța pe 8 iulie că a atribuit pe 30 mai un contract în valoare de aproximativ 300.000 lei firmei Nei Divizia de Securitate SRL. Această societate este patronată oficial de Mihaela Neicu, fiica Florentinei și a lui Mihai Neicu, fost vicepreședinte al PDL Sector 4. De altfel, tot grupul de firme controlate de fostul lider democrat-liberal a fost trecut pe numele Mihaelei, fiica sa.
În ciuda faptului că anunțul de atribuire a licitației este oficial și a fost făcut public de către ADP S1, această instituție ne-a transmis oficial că nici măcar nu știe care sunt obiectivele de pază ale firmei Nei Divizia de Securitate. Explicația, surprinzătoare: „Instituția noastră nu cunoaște care sunt obiectivele de pază ale acestei societăți, între Administrația Domeniului Public, pe de o parte, și S.C. Nei Divizia de Securitate S.R.L., pe de altă parte, neexistând raporturi contractuale“.
ADP nu a oferit nici o altă informație suplimentară. Nici Mihai Neicu, patronul informal, și nici administratorul Stelian Gudacu nu au dat explicații, deși “România liberă“ a încercat să-i contacteze în mai multe rânduri.
Neicu, asociat și denunțător al ginerelui lui Blaga
Istoria NEI Guard este una marcată de multe contracte cu instituții de stat, dar și de dosare penale grele. La sfârșitul anului 2014, anchetatorii au descins la sediul firmei. Se căutau probe într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul estimat adus statului era de 18 milioane lei. Ulterior, Mihai Neicu a depus un denunț împotriva lui Ionuț Rudeanu, patronul societății Axis Corporate Security și ginerele lui Vasile Blaga, copreședintele PNL. Mihai Neicu le-a declarat anchetatorilor că „în perioada septembrie 2010-primăvara anului 2011, am fost solicitat de numitul Blaga Vasile la o discuţie la sediul Partidului Democrat, din municipiul Bucureşti, Aleea Modrogan. Cu ocazia discuţiei, acesta
mi-a solicitat să-l ajut pe ginerele său, numitul Rudeanu Ionuţ, care îşi înfiinţase societatea de pază şi protecţie Axis Corporate Security, să obţină contracte de pază cu instituţii de stat şi companii private şi să îl ajut în managementul acestei societăţi (recrutarea de personal, dotare, întocmirea documentaţiei necesare, participări la licitaţiile publice etc.)“. În urma denunțului, Ionuț Rudeanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de evaziune fiscală estimată la aproximativ 600.000 euro.
Magic: 423.000 de lei fără licitație
Administrația Domeniului Public Sector 1 a anunțat la începutul lui iulie că atribuise în ziua de 5 a lunii, prin negociere directă cu o singură firmă, un alt contract de pază. De data aceasta, era vorba de firma Magic Start Security, iar suma era 423.000 lei. Graba cu care s-a atribuit contractul a fost justificată de faptul că a apărut o „situație de urgență survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă“.
Magic Star Security este patronată în prezent de Marcela și Cornel Dinu. Cei doi mai dețin firmele Integra Security Grup și Integra Guard. Separat, Cornel Dinu controlează și firma Integra Security International, abonată la contractele cu statul. Însă Magic Star Security a fost înființată în anul 2010 de către Marcela Tucmuruz și Alexandru Dumitru. De atunci, a fost abonată la contractele de pază oferite de Primăria Sectorului 4, în mandatul de primar al lui Cristian Popescu Piedone. Numai în perioada 2014-2015 a obținut contracte de peste 1,4 milioane euro de la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4.
Conform unui articol publicat de cotidianul “Național“ în 2013, Marcela Tucmuruz este sora comisarului de poliție Ionel Tucmuruz, fost adjunct al Secției 14 Poliție, și a fost cumnata Luminiței Tanța Tucmuruz, șefă de serviciu în Primăria Sectorului 4. În plus, Marcela și Luminița Tucmuruz au înființat firma Integra Security Grup, care a ajuns tot pe numele Marcelei și al lui Cornel Dinu. Și această firmă de pază a obținut contracte în valoare de aproximativ 1,4 milioane euro de la Primăria Sectorului 4.
Primarul Tudorache pasează responsabilitatea
De data aceasta, până și primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, a admis existența contractului, dar a încercat să-l paseze în responsabilitatea administrației anterioare. „A fost dat până să ajung eu primar. Contractul nu a fost semnat în timpul mandatului meu. Am trimis corpul de control să îmi spună ce se întâmplă acolo (la Administrația Domeniului Public – n.r.), tot în urma unor sesizări din presă“, a precizat primarul Daniel Tudorache pentru “România liberă“. În realitate, primarul a fost instalat în funcție pe 24 iunie, iar contractul a fost atribuit 11 zile mai târziu.
Confruntat cu cronologia simplă, Daniel Tudorache a confirmat că acel contract ține de mandatul său, dar l-a aruncat în curtea fostului director general al ADP, Alin Stoian. „El nu o să mai stea mult acolo… Cât a stat director acolo, și-a bătut joc“, a adăugat edilul sectorului 1.
Administrația Domeniului Public Sector 1 a anunțat la începutul lui iulie că atribuise în ziua de 5 a lunii, prin negociere directă cu o singură firmă, un alt contract de pază. De data aceasta, era vorba de firma Magic Start Security, iar suma era 423.000 lei.
Urgența ADP
În prezent, Alin Stoian este director adjunct la Administrația Domeniului Public. Întrebat cine a semnat contractul cu firma de pază Magic Star Security, Alin Stoian a aruncat pisica la juristul ADP Daniel Andronie. Într-un final, directorul adjunct a recunoscut că a fost mâna lui: „Contractul a fost semnat de cei de la ADP, adică eu l-am semnat“. Legat de graba cu care s-a încheiat contractul, Alin Stoian a spus că, atât timp cât nu exista firmă de pază, trebuia prelungit contractul pentru a avea pază în sector. Întrebat de ce nu a organizat o licitație, Alin Stoian ne-a trimis la jurist.
Juristul Daniel Andronie a specificat că Administrația Domeniului Public Sector 1 nu avea obigația de a organiza o licitație publică pentru că valoarea contractului nu depășește suma de 130.000 euro. „Până la finalizarea procedurii de licitație deschisă online, organizată de ADP Sector 1 în calitatea de autoritate contractantă pe temeiul OUG nr. 34/2006, instituția noastră are obligația să asigure paza bunurilor și valorilor aflate în administrare (sediul instituției, punctele de lucru, locurile de joacă, spațiile amenajate pentru câini, dotările existente în parcurile aflate în administrarea instituției, spațiile verzi etc.)“, a mai spus Daniel Andronie.
Pe scurt, urgența acordării acestui contract fără licitație era că instituția responsabilă, ADP, nu a organizat la timp licitația pentru paza parcurilor. Iar parcurile, conform legii, trebuie păzite. Așadar, s-a apelat la negociere directă cu o firmă. Întâmplător, una care câștigase milioane de lei de la primăria lui Piedone.
PRECIZARE
"În data de 10 august 2016, cotidianul România Liberă a publicat, în ediția tipărită, articolul cu titlul «Primul mandat, primul tun». Pentru corecta informare a opiniei publice, Primăria Sectorului 1 dorește să facă următoarele precizări:
Față de cele apărute, menționăm că există o evidentă discrepanță între conținutul articolului și titlul acestuia, deoarece contractul, care face obiectul materialului de presă, s-a încheiat pe data de 30 mai 2016, cu multe zile înainte de scrutinul din 5 iunie, când Dan Tudorache a câștigat primul său mandat.
De aceea, considerăm că mai potrivit pentru articol ar fi fost titlul «Ultimul tun, în ultimul mandat»
Menționăm că, în urma apariției materialului de presă la care se face referire, Primarul Sectorului 1 a dispus un amplu control intern la sediul Administrației Domeniului Public."