3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1Stratagemă: Oprea a trecut peste SPP. Fostul vicepremier a eliminat orice posibilitate...

Stratagemă: Oprea a trecut peste SPP. Fostul vicepremier a eliminat orice posibilitate de a se afla unde mergea cu coloană

Scoaterea din decor a ofițerilor Serviciului de Protecție și Pază i-a asigurat lui Oprea confidențialitatea acțiunilor sale.

Ca ministru de Interne și viceprim-ministru, Gabriel Oprea a dislocat o subunitate a Direcției de Informații și Protecție Internă (DIPI), serviciul secret al ministerului, pe care a transformat-o în trupa sa personală de pază și protecție. La ordinul ministrului Oprea, trupa de ofițeri de informații a înlocuit garda de corp repartizată, potrivit legii, de la Serviciul de Protecție și Pază, structură specializată în protecția demnitarilor.

DIPI, paznic ilegal al lui Oprea

Informația apare în referatul prin care DNA a solicitat Senatului urmărirea penală a lui Oprea pentru uciderea din culpă a polițistului Bogdan Gigină. Acesta din urmă a decedat în octombrie 2015, în timp ce deschidea coloana ministrului Oprea, care se grăbea să ajungă acasă. 


Citește și: DEZVĂLUIRI. Hoțul de stele. Președinția României confirmă ilegalitatea avansării lui Gabriel Oprea. Președintele Iohannis poate anula decretul prin care Oprea a devenit general

Administrația Prezidențială îi dă lovitura de grație lui Gabriel Oprea și confirmă că gradul de general a fost obținut de către acesta în mod ilegal. Pe cale de consecință, Ministerul Apărării trebuie să facă plângere la Parchetul Militar, pentru ca procurorii să ceară în instanță degradarea fostului vicepremier. În final, președintele Klaus Iohannis ar trebui să anuleze decretul prin care fostul președinte Ion Iliescu l-a avansat pe colonelul Gabriel Oprea la gradul de general de brigadă (cu o stea)… citește mai departe aici


Iată cum arată fragmentul relevant din referatul DNA: “Din iulie 2015, la solicitarea ministrului de Interne, activitatea de protecție a acestuia nu s-a mai realizat de către ofițerii Serviciului de Protecție și Pază, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 191/1998, ci de către o subunitate a Direcţiei de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”.

În referatul DNA se mai precizează că legea nu permite Poliției sau altor structuri ale MAI să se ocupe de paza demnitarilor, ci doar SPP-ul este învestit cu această atribuție.

Ce voia să ascundă Oprea

De ce a vrut Oprea să scape de gărzile de corp de la Serviciul de Pază și Protecție (SPP), care, prin legea de înființare, asigură paza demnitarilor? Răspunsul poate fi găsit în atribuțiile și modul de lucru ale SPP și în dosarele penale de corupție care vizează DIPI.

Astfel, SPP nu se subordonează ministrului de Interne, ci este o structură independentă aflată sub controlul Parlamentului, dar care face parte din Consiliul Suprem de Apărare a Țării, condus de președintele țării. Ofițerii SPP care asigură protecția unui demnitar țin un jurnal de acțiuni în care menționează toate amănuntele: traseele, destinațiile, întâlnirile demnitarului pe care îl protejează. Sunt consemnate și incidentele de securitate, care sunt raportate superiorilor de la SPP, dar sunt transmise și președintelui țării.


Citește și: DNA: Oprea a ucis pentru că a cerut coloană oficială

În situația lui Gabriel Oprea, spun procurorii, se aplică neres­pectarea legilor în formarea echipajelor de însoțire. De asemenea, faptul că fostul vicepremier putea prevedea posibilitatea unui accident de circulație, dat fiind că, înainte cu o lună, un alt motociclist din coloana sa fusese implicat într-un incident similar.


Un incident de securitate poate însemna și întâlnirea demnitarului cu un infractor, spre exemplu, ne-a precizat un ofițer SPP. “Ofițerii de informații de la DIPI, oricât de bine pregătiți ar fi, nu pot avea același nivel de pregătire în protecție și pază cu al unui ofițer SPP”, ne-a precizat ofițerul, sub anonimat.

Așadar, interpretarea că ministrul Gabriel Oprea a înlocuit SPP-ul cu ofițeri DIPI din propria subordine pentru a “păstra” informațiile despre deplasările și întâlnirile sale în “familia” Internelor este cât se poate de probabilă.

Am încercat să aflăm chiar de la fostul vicepremier motivele înlocuirii pazei SPP cu ofițeri de informații, dar Gabriel Oprea nu a răspuns solicitărilor RL.

Dislocări de “trupe” pentru deplasările lui Oprea

Ca să înlocuiască SPP-ul cu ofițeri de la DIPI și să obțină echipaje speciale de însoțire de la Poliția Rutieră (mașini și motocicletă pentru deschiderea traseului), Oprea a decis să se facă schimbări în organizarea instituțiilor din subordinea sa, după cum rezultă din referatul DNA în care se cere urmărirea penală pentru ucidere din culpă.

La DIPI, de exemplu, a fost dislocată o subunitate care, în loc să se ocupe de depistarea infracțiunilor, a primit atribuții de pază a ministrului. La Poliția Rutieră, pe de altă parte, s-au redirecționat echipajele pentru a se asigura permanența însoțirii ministrului, deși legea nu permitea acest lucru. În referatul DNA se precizează astfel: „Față de această modalitate de asigurare a însoțirii impusă de către ministrul de Interne, pentru a putea gestiona resursele umane și materiale existente la nivelul Brigăzii Rutiere, la data de 03.07.2015, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a adoptat un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliată a modalității în care se desfășura activitatea de însoțire a demnitarilor pe raza municipiului București. (…) Lucrătorii menționați funcționau în cadrul compartimentului special (Serviciul Operativ Special) din cadrul Brigăzii Rutiere a Direcţiei Generale de Poliție a Municipiului București care asigură însoțirea coloanelor oficiale”.

DIPI, loialitate oarbă față de Oprea

Fostul ministru de Interne și-a înlocuit gărzile de la SPP cu ofițeri DIPI după ce conducerea serviciului și-a dovedit loialitatea. Obediența șefilor DIPI reiese din conținutul celor două dosare de corupție în care sunt investigate delapidările de la serviciul secret al Internelor comise în perioada ianuarie 2014 – noiembrie 2015, în care Oprea a fost ministru de Interne.

În primul dosar, Gabriel Oprea, în calitate de ministru-ordonator principal de credite, a suplimentat fondurile operative ale DIPI cu 410.000 lei. Cu acești bani, șeful serviciului secret i-a înde-plinit dorința lui Oprea: achiziția unui autoturism Audi A8 pentru folosința ministrului. De asemenea, a avizat dotarea biroului lui Oprea cu duș cu jacuzzi și canapele de lux. Alte zeci de mii de lei, sume destinate operațiunilor speciale de depistare a infracționalității, au fost cheltuite pe protocol (cadouri, alcool etc.). Au existat și cazuri în care ofițerii au băgat banii în buzunar, pur și simplu. După ce -s-au făcut aceste cheltuieli ilegale, potrivit procurorilor, șefii serviciului secret au clasificat documentele pentru a împiedica eventualele controale și a nu se afla adevărul.

În al doilea dosar penal sunt des-crise și alte acțiuni de delapidare de la DIPI, în care sunt implicați șase foști șefi ai serviciului secret, dar și 18 ofițeri și chiar Petre Tobă, succesorul lui Oprea la conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Și aceste delapidări au fost ascunse sub paravanul informațiilor clasi-ficate, pe care ministrul de atunci, Tobă, dar și șefii DIPI au refuzat să le desecretizeze, respingând cererea DNA în acest sens.

ABUZ. DIPI, poliție politică

Mulți miniștri au folosit DIPI în interese personal sau de partid. De notorietate este implicarea serviciului în reprimarea manifestațiilor împotriva regimului Iliescu din 13-15 iunie 1990, în poliție politică (înregistrarea ilegală a politicienilor, ziariștilor). Ultimul mare scandal de folosire a serviciului în interes de partid a fost în 2009. Atunci, Marian Vanghelie a anunțat că PSD a ajuns în posesia arhivelor serviciului secret al Internelor, pe care urma să le folosească în campania electorală împotriva lui Traian Băsescu și a PDL.

Gabriel Oprea este ultimul ministru care a reușit să folosească serviciul secret în interes propriu, după cum rezultă din dosarele de corupție.

Ușurința cu care DIPI poate fi folosit în interes propriu sau de un partid aflat la guvernare se datorează faptului că se subordonează ministrului de Interne, nefiind supus controlului direct al Parlamentului, cum sunt SIE, SRI sau SPP.

Interceptări. Mostră de relații între Oprea și subordonați

Obediența subordonaților față de ministrul Oprea este reflectată cel mai bine în interceptările din dosare.

„Radu Butunoi (ofițer MAI – n.r.): Permiteţi să vă informez o… problemuţă. Avem o problemă cu Phaetonu’ la un calculator. Şi vrem… Nu se poate rezolva decât în service şi dacă aprobaţi de mâine să schimbăm cu BMW-ul ăla de la SPP.

Gabriel Oprea: Bine, dar dacă îmi mai dai telefoane şi-mi spui treaba asta, te …! (verb obscen).“

 

 

Cele mai citite

BCE aproape de ținta de inflație: Christine Lagarde avertizează asupra riscurilor din sectorul serviciilor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ținta de inflație pe termen mediu,...

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...
Ultima oră
Pe aceeași temă