Procurorul Teodor Niță, devenit celebru după ce l-a internat cu forța într-un spital psihiatric pe Adrian Zglobiu (bărbatul care l-a scuipat pe președintele Băsescu), s-a îmbogățit suspect. O vilă de peste 500 de metri pătrați, de exemplu, a primit-o la cheie de la socrii care nu-și permiteau o astfel de cheltuială. Iar copiii familiei Niță au cumpărat un apartament de la interlopul constănțean Stila Goșu, condamnat în 2011 pentru lipsire de libertate.
Procurorul Teodor Niță s-a reîntors în magistratură la începutul anului 2007, după ce a renunțat la roba de avocat. În primă fază, și-a găsit loc la Parchetul din Medgidia, apoi s-a transferat la Constanța. Soția sa, Anca
Jeanina Niță, este judecător la Tribunalul Constanța. Acum, Niță este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Averea din scripte
Procurorul Teodor Niță trăiește din salariul lunar și din împrumuturi de la bănci. La fel ca majoritatea românilor. Conform declarației de avere, deține un teren de 500 metri pătrați cu o construcție care are 527 metri pătrați, desfășurați, în Constanța. Imobilul este dobândit în urma unui contract de întreținere. În plus, mai are un teren agricol de 1.000 mp în localitatea Tuzla. Pasionat de mașini, procurorul a menționat în declarația de avere trei autoturisme: un BMW 330 XD din 2004, o Dacie 1310 și un Peugeot 208. La capitolul “datorii“, procurorul Niță a menționat că are două credite la BRD. Primul, contractat în anul 2010, în valoare de 8.200 de euro, iar celălalt – în valoare de 28.000 RON – a fost luat în 2014.
Îi donează socrului său un teren
Veteranul de război Constantin Frâncu a fost decorat cu ordinul „Bărbăție și Credință“ cu spade. Drept răsplată, Consiliul Local Constanța l-a împroprietărit pe veteran cu un teren intravilan de 500 de metri pătrați în municipiul Constanța. Se întâmpla în anul 1995. După șase ani, Constantin Frâncu a vândut terenul soților Anca Jeanina și Teodor Niță. În iulie 2002, soții Niță au donat terenul lui Ion Marinescu, tatăl judecătoarei Anca Jeanina Niță și socrul procurorului Teodor Niță. Ion Marinescu a fost secretarul Primăriei Corbu, din județul Constanța. Valoarea terenului a fost evaluată în acel an la suma de 25.000.000 lei
vechi, ceea ce însemna aproximativ 31.000 euro. Conform documentului de donație, pe lângă teren a fost preluat și un certificat de urbanism pentru obținerea autorizației de construcție.
Socrul îi întoarce o vilă procurorului
La scurt timp după ce a primit terenul prin donație, Ion Marinescu a obținut autorizația de construcție și a început lucrările la o vilă cu o suprafață totală de 527 metri pătrați. Din banii puși deoparte din salariul de secretar al Primăriei Corbu, probabil, Marinescu a finalizat lucrările la vilă în mai 2005.
Vila impunătoare, cu tot cu terenul aferent, a ajuns în posesia familiei Niță în martie 2006. Atunci, Ion Marinescu și soția sa, Joița Marinescu, au semnat un contract de întreținere cu fiica, respectiv ginerele, prin care le transferau dreptul de proprietate asupra terenului și vilei. „Subsemnații Marinescu Ion și Marinescu Joița, soți, transferăm dreptul de proprietate asupra imobilului descris mai sus în favoarea soților Niță Anca Jeanina și Niță Teodor, în schimbul contraprestației acestora constând în obligația de a ne întreține și îngriji pe tot restul vieții noastre, obligație pe care o evaluăm la suma de 120.000 lei“, se menționează în contractul de întreținere.
Apartament la Predeal, pe numele soacrei
O altă proprietate care figurează, în documente, pe numele soacrei procurorului Teodor Niță este un apartament de două camere în cartierul „Clăbucet Residence“ din Predeal, la baza pârtiei Clăbucet. Complexul rezidențial a fost dezvoltat de firma Italiana Edilizia 2000 SRL. Lucrările au fost finalizate în anul 2012. Valoarea apartamentului cumpărat pe numele Joiței Marinescu a fost de 70.000 euro.
Reprezentantul firmei Italiana Edilizia 2000, Laurențiu Cujba, a precizat pentru RL că apartamentul a fost cumpărat de soacra procurorului Niță. Însă procurorul Niță vine destul de des la apartament. „Într-adevăr, vine. Nu pot să spun că vine săptămânal. Eu cu dânsa (soacra – n.r.) m-am întâlnit, cu dânsa am fost la bancă și la notar. Nu mă interesează cine vine acolo. Mă întrebați prea multe“, a menționat Cujba.
Copiii procurorului, casă de la interlop
În anul 2014, constăn-țeanul Stila Goșu a primit o autorizație de construire a unui imobil cu două etaje și mansardă pe strada Rapsodiei, din Constanța.
Doi ani mai târziu, copiii familiei Niță (Teodor Ștefan Niță și Oana Cristina Niță) au cumpărat un apartament cu două camere, de aproximativ 59 metri pătrați. Prețul unui metru pătrat construit în zonă era de aproximativ 1.000 euro. Practic, valoarea apartamentului a fost de aproximativ 60.000 euro.
Vânzătorul apartamentului a fost Stila Goșu, un interlop constănțean, despre care presa locală a menționat că face parte din clanul „Spaniolu’“. În anul 2009, Stila Goșu a fost trimis în judecată pentru răpire, șantaj și loviri sau alte violențe. Doi ani mai târziu, Curtea de Apel Constanța l-a condamnat pe Stila Goșu la doi ani de închisoare cu executare pentru lipsire de libertate.
Palaz: „Procurorul Niță a fost avocatul unei părți“
Fostul prefect al Constanței, Claudiu Palaz, susține că dosarul în care a fost trimis în judecată este o „făcătură“. Motivul: nu a vrut să pună în aplicare două sentințe ale instanței care s-ar bate cap în cap. În plus, susține acesta, rechizitoriul a fost făcut de procurorul Teodor Niță, care nu avea dreptul să instrumenteze dosarul pentru că anterior fusese avocatul uneia dintre părți.
„România liberă“: De ce a fost declarat incompatibil procurorul Niță în dosarul dvs.?
Claudiu Palaz: A fost avocatul unei părți care a depus plângere împotriva mea. După care a trecut în procuratură, apoi a intrat într-o altă speță a fostului său client. S-a mutat de la un parchet la altul și a luat dosarul după el. Parchetul mi-a spus că nu am voie să vorbesc despre subiectul ăsta. Eu mă judec acum cu Inspecția Judiciară, care a spus că procurorul Niță nu este incompatibil.
De ce să nu vorbiți?
Parchetul mi-a pus în vedere că, dacă vorbesc, mi-o iau. Mi-a dat un document oficial în care mi se pune în vedere că nu am voie să vorbesc despre ce s-a întâmplat în camera preliminară. Mie mi se pare corect să facă public că nu sunt vinovat.
Ați fost prieten cu procurorul Niță?
Nu! Nu am fost niciodată prieten sau neprieten. Putea să facă un prieten un abuz?
Cine a făcut plângerea?
Prefectul Adrian Nicolaescu. Eu nu am fost de acord să retrocedez o carieră pentru un afacerist, care a obținut terenul în baza unor documente ce nu au fost prea corecte. Culmea este că a bubuit dosarul de-abia acum. Actualul prefect a eliberat titlul de proprietate, după care a solicitat instanței să anuleze titlul de proprietate pe motivele pentru care eu am fost trimis în judecată.
Anchete clasate de Inspecția Judiciară
Procurorul Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a fost anchetat în mai multe rânduri de către Parchetul General, dar și de către Inspecția Judiciară. „A făcut obiectul unor cercetări în opt cauze înregistrate la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul PICCJ“, se menționează într-un răspuns oficial al Parchetului General către lumea justitiei.ro.
În plus, Inspecția Judiciară a CSM l-a cercetat pe procurorul Teodor Niță în 37 de lucrări.
Toate clasate. Am încercat să luăm legătura în repetate rânduri cu procurorul Teodor Niță, dar acesta nu a dorit să comenteze subiectul.
Cariera controversată a unui anchetator
Magistratul constănțean Teodor Niță a fost avocat până în anul 2007. Ulterior, a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia. După trei ani la Medgidia, a ajuns procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, unde s-a ocupat de o serie de dosare în care erau cercetați apropiați ai Partidului Democrat Liberal.
A captat atenția opiniei publice după ce a demarat ancheta constănțeanului Adrian Zglobiu, cel care îl scuipase pe Traian Băsescu în mai 2014.
Atunci, procurorul Niță a solicitat instanței să admită propunerea de internare nevoluntară a lui Zglobiu la Secția de Neuropsihiatrie de la Palazu Mare. Ceea ce s-a și întâmplat.
Ulterior, o judecătoare a decis externarea de îndată a bărbatului.
Între timp, cariera procurorului Teodor Niță a continuat nestingherită. Acesta a promovat concursul pentru un post de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, dar a solicitat transferul înapoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. La scurt timp după ce a depus cererea de transfer, s-a răzgândit și a revenit la Parchetul de pe lângă CA Constanța.
L-a trimis în judecată pe prietenul Palaz
Procurorul Teodor Niță avea o relație destul de apropiată cu Claudiu Palaz, fostul prefect al Constanței. La un moment dat, însă, relațiile dintre cei doi s-au răcit.
Palaz spune că nu au fost amici, dar au avut prieteni comuni. Printre aceștia se afla și Valentin Burlacu, fostul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța.
În ciuda relației amicale, procurorul Niță i-a făcut dosar lui Palaz și l-a trimis în judecată, alături de Aura Bozdoacă, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu.
Cei doi funcționari ai statului, Palaz și Bozdoacă, ar fi refuzat să pună în aplicare o sentință civilă din 2008 a Judecătoriei Constanța, prin care se recunoștea dreptul de proprietate al Elenei Mitrofan și Margaretei Muscalu asupra unui teren din localitatea constănțeană Lumina.
„Ca urmare a acestui refuz, Instituţia Prefectului şi Consiliul Local Lumina au fost obligate, prin mai multe sentinţe civile, la plata de despăgubiri şi daune cominatorii în sumă totală de aproximativ 675.000 euro“, a anunțat într-un comunicat Parchetul General.
Niță, incompatibil cu dosarul lui Palaz
Dosarul trimis la instanță de procurorul Teodor Niță a trecut fără probleme de camera preliminară a Tribunalului Constanța. Palaz și Bozdoacă, însă, au contestat decizia judecătorului. Unul dintre motivele contestației a fost că procurorul Teodor Niță fusese avocatul Elenei Mitrofan, înainte ca acesta să devină procuror.
Magistrații care au judecat contestația au constatat „incompatibilitatea procurorului ce a efectuat urmărirea penală în cauză, după preluarea acesteia de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, respectiv a domnului procuror Niţă Teodor“. În plus, magistrații au constatat nulitatea actelor efectuate în „dosarul de urmărire penală înregistrat sub nr. 329/P/2016 la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi sub nr. 8741/P/2016 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa de către domnul procuror Niţă Teodor sau de către alt organ judiciar pe baza dispoziţiilor aceluiaşi procuror, inclusiv în ce priveşte actul procesual constând în sesizarea instanţei, în referire la rechizitoriul emis pe data de 26.09.2016“.