0.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1O minciună de 53 de milioane de euro a lui Ponta: banii...

O minciună de 53 de milioane de euro a lui Ponta: banii europeni pentru studiile de fezabilitate ale autostrăzilor nu există

Premierul României a declarat pe 2 mai a.c., la o acțiune electorală a Tineretului Social-Democrat, că "Aceste studii (de fezabilitate în vederea construcției unor tronsoane de autostradă – n.r.) nu sunt făcute din bani de la buget, ci din fondurile europene pe 2007-2013". Cu două săptămîni înainte, însă, pe 16 aprilie a.c., același premier Victor Ponta aprobase și semnase bugetul de venituri și cheltuieli al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) pe 2014.

Adică bugetul instituței care se ocupă de contractarea studiilor de fezabilitate pentru autostrăzi și, ulterior, de construirea autostrăzilor. În totală contradicție cu declarația electorală a lui Ponta, bugetul CNADNR prevede că anul acesta sînt disponibile "venituri din fonduri europene" de 0,00 (zero) lei și "cheltuieli eligibile din fonduri europene" tot de 0,00 (zero) lei.

Politicianul Ponta: „studiile (de fezabilitate – n.r.), din fondurile europene”

În fața a cîteva sute de tineri social-democrați, chiar de ziua tineretului, Victor Ponta a anunțat realizări mărețe în construcția de autostrăzi: "Am finalizat prima parte a masterplanului de transport. Pe baza acestuia se fac finanțările europene. Dacă nu ai studiul de fezabilitate, adică dacă nu știi pe unde vrei să faci autostrada și cât te costă, restul e vorbărie. Aceste studii nu sunt făcute din bani de la buget, ci din fondurile europene pe 2007-2013 și în măsura în care ele vor fi gata, și vor fi, știm foarte clar cât ne costă fie că este vorba de Bacău-Brașov, fie că este vorba de alte segmente de autostradă, știm cât costă, știm în cât timp se fac și atunci putem să le finanțăm. 

Deci, în sfârșit, după ce atâția ani s-a vorbit de autostrăzi, noi am lucrat în ultimii doi ani la cele care aveau deja studii de fezabilitate, acum însă e vorba de alocarea 2014-2020". Conform unui anunț al Ministerului Transporturilor, este vorba de zece studii de fezabilitate în valoare totală de 53 de milioane de euro. Fără TVA. 

Bugetul CNADNR, care plătește studiile de fezabilitate, aprobat în Guvern

Cu numai două zile înainte ca Ponta să dea această declarație de forță în campanie electorală, adică pe 30 aprilie a.c., în Monitorul oficial a fost publicată Hotărîrea 306 a Guvernului, prin care s-a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe 2014 al CNADNR. Hotărîrea a fost aprobată pe 16 aprilie a.c., este semnată de Victor-Viorel Ponta și contrasemnată de Ion Moraru, secretarul general al Guvernului, de Alexandru Năstase, șeful Departamentului de Investiții (în subordinea căruia se află CNADNR), de Ioana Petrescu (ministru de Finanțe), de Liviu Voinea (ministrul delegat pentru buget) și de Codrin Scutaru (secretar de stat în Ministerul Muncii). Așadar, Ponta știa foarte bine cum e cu banii europeni gestionați de CNADNR, cîtă vreme discutase în Guvern și aprobase bugetul CNADNR pe 2014 cu foarte puțină vreme înainte de le vorbi tinerilor social-democrați despre subiect.

Premierul Ponta: CNADNR nu are nici un leu din fonduri europene

Cu toate acestea, bugetul CNADNR îl contrazice pe politicianul Victor Ponta. Capitolul VI al respectivului buget, de exemplu, care se referă la "VENITURI DIN FONDURI EUROPENE" este expediat într-un singur rînd, la capătul căruia se află suma de "0,00" lei. Zero lei, zero euro. Adică, în 2014, CNADNR nu are nici un leu din fonduri europene la dispoziție.

Același buget conține și un capitol (VII) de "CHELTUIELI ELIGIBILE DIN FONDURI EUROPENE". Aici, aceeași rată de succes ca la capitolul VI: "0,00" lei. Deci, Compania Naționată de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România nici nu aduce anul acesta fonduri europene pentru autostrăzi, dar nu a adus nici în anii trecuți. Dacă ar fi fost contractate finanțări europene înainte de 2014, acestea ar fi fost menționate în buget drept "cheltuieli" anul acesta. Dar nu sînt menționate pentru că nu există.

CNADNR insistă că banii sînt europeni, deși nu-i are

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), pe 1 mai a.c., anunțurile de participare pentru contractarea studiilor de fezabilitate. Conform acestor anunțuri, "Proiectul va fi finanțat prin Fonduri Europene Nerambursabile în cofinanțare cu Bugetul de Stat al României". Și mai exact, CNADNR susține, în anunțurile publicate în SEAP, că sursa europeană de finanțare este "Programul Operațional Sectorial (POS) – Transport". Cu toate acestea, bugetul CNADNR pe 2014 aprobat de Guvern menționează zero lei atît la capitolul "venituri din fonduri europene", cît și la cel de "cheltuieli eligibile din fonduri europene".

Contactat de România liberă, Biroul de presă al CNADNR a solicitat o cerere scrisă de informații pentru a lămuri problema, cerere la care nu a oferit încă un răspuns.

Cîștigul mediu lunar al unui salariat CNADNR: 2.577 RON

Cu toate acestea, veniturile totale ale CNADNR în 2014 sînt de 6,72 miliarde RON. Cheltuielile pentru investiții sînt de 4,11 miliarde RON, sumă provenită integral de la bugetul de stat alimentat din taxe și impozite. Conform bugetului CNADNR pe 2014, instituția are peste 6.000 de angajați iar cîștigul mediu lunar pe salariat este de 2.577 RON, aproape dublu față de salariul mediu pe economie. 

Bugetul Companiei pe 2014 mai arată că CNADNR are plăți restante (bani pe care nu i-a plătit firmelor contractante) de 168 milioane RON, dar creanțe (bani de recuperat) de doar 82 milioane RON, de două ori mai mici decît restanțele de plată.

Cele mai citite

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...
Ultima oră
Pe aceeași temă