5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Malta Files: Cum umflă săracii României conturile unui miliardar rus

Malta Files: Cum umflă săracii României conturile unui miliardar rus

Miliardarul rus Oleg Boyko și partenerii săi letoni folosesc Malta drept paradis fiscal pentru a scoate profituri uriașe de pe urma împrumuturilor rapide către cei mai săraci români, dar și alți cetățeni europeni.

800 de lei credit

România, toamna lui 2015. La 30 și ceva de ani, Daniel face un tratament complicat pentru cancer limfatic: trebuie să cumpere medicamente, să împartă șpăgi prin spitale, iar asta îl usucă odată cu boala. După ce a luat bani de la rude și prieteni, a făcut împrumuturi de la bănci pentru a învinge cancerul. Rămâne însă curând fără opțiuni.

Intră pe internet și găsește o companie de împrumuturi rapide numită Zaplo. Reclamele de la televizor și de pe internet spun că primul împrumut e "fără dobândă și comisioane", iar transferul banilor se face imediat. Pare prea bine ca să fie adevărat. Face un contract online pe numele soției sale, fiindcă ea are mai puține credite decât Daniel. În acea zi din noiembrie 2015, 800 de lei intră în contul ei.

Executare silită pentru 2.647 lei

Deși Daniel are deja cancer, coșmarul lui abia începe. Lovit din toate direcțiile de facturi și rate, nu reușește să plătească cei 800 de lei în termen de o lună. În două luni, datoria la Zaplo se dublează. Compania îl contactează zilnic, prin telefoane, e-mailuri sau scrisori: își vor banii și vor dublu.

Cele două părți ajung până la urmă la o înțelegere: o să plătească 350 de euro în două tranșe. Într-o primă fază, Daniel plătește suma pe care o împrumutase.

„După ce te-ai legat la gât nu mai scapi de ei”, spune el acum.

Când n-a putut plăti a doua tranșă, Zaplo a început o acțiune în instanță. Daniel spune că familia sa n-a primit nicio citație.

La sfârșitul lunii februarie 2017, instanța decide executarea silită pentru 2.647 lei, inclusiv penalități de 1.598 lei și comisioane; în schimb, suma deja plătită nu e menționată. La Zaplo, dobânda anuală efectivă (DAE) e de 1.988,6%.

3.100 de lei și tot salariul poprit

„Fără niciun avertisment, după mai multe luni, primește soția de la un executor judecătoresc înștiințare că i se face proprire”, spune Daniel. Suma pe care trebuie să o plătească include și aproximativ 100 de euro pentru executorul judecătoresc, astfel încât datoria urcă la aproximativ 3.100 de lei. Între venitul soției este “înghețat”, deși legea românească prevede că, în astfel de cazuri, poate fi oprită cel mult o treime din venitul lunar. „Le-am zis: «Privați de mâncare o familie. Pur și simplu ne-ați luat pâinea de la gură»”, explică Daniel.

Între timp, a încheiat tratamentul pentru cancer, însă datoriile au rămas. Ca să le acopere, a decis să meargă în Germania la muncă. „Am ajuns să plec din România pentru niște hoți care m-au înșelat și m-au mințit în față”, spune el.

1.570 de cazuri în instanță

Cazul lui Daniel este departe de a fi singular. Zaplo IFN a început să ofere împrumuturi rapide în România în iunie 2015, iar până în aprilie 2017 compania a ajuns să fie implicată în 1.570 de cazuri în instanță, marea majoritate dosare de executare silită împotriva clienților. Compania profită de faptul că mulți clienți nu reușescă să achite împrumuturile la timp.

Și alți clienți români ne-au spus despre dobânzile care se umflă în continuu după prima lună. De exemplu, Ana Kosa, o femeie de 62 de ani cu o pensie de 400 de lei care avea nevoie de 600 de lei ca să-și acopere cheltuielile lunare. Fiindcă n-a plătit suma după 30 de zile, costurile au crescut până la 1.400 de lei, iar femeia a plecat să muncească în Austria pentru a îngriji două persoane vârstnice și a reuși astfel să-și acopere datoria.

„M-au sunat și au zis că vin și recuperează, că au recuperatori, executori și tot felul din astea", spune ea. „Dar cu 1.400 de lei ce poate să-mi ia?”

Avocatul Adrian Cuculis spune că aproximativ o treime din totalul clienților săi sunt din rândurile celor care au luat creditele rapide.

Rate de 2.000% pe an

Zaplo IFN nu este o companie românească de sine stătătoare. Este subsidiara companiei AS 4finance din Letonia, care operează în 17 țări europene – și are conexiuni cu SUA. 4finance pretinde că este „grupul de creditare online și mobilă cu cea mai mare și cea mai rapidă creștere din Europa”. De când s-a înființat, în 2008, a dat mai mult de 11,5 milioane de împrumuturi în valoare totală de peste 4 miliarde de euro.

Ratele dobânzilor pot ajunge până la 2.000% pe an, ceea ce a atras atenția unor agenții naționale de protecție a consumatorilor. În 2016, ombudsmanul finlandez pentru protecția consumatorilor a cerut o interdicție cu privire la una dintre filialele 4finance, din cauza unor practici ilegale de acordare a creditelor și a arătat că un credit în valoare de 2.010 de euro poate ajunge la 4.145 de euro în șase luni în urma unor plăți întârziate.

Săracii în România, bogații în Malta

În Danemarca, filiala Vivus 4Finance a încălcat legile daneze cu privire la marketing, întrucât preciza pe site că rata dobânzii ar fi de 19%. Potrivit ombudsmanului danez pentru protecția consumatorilor, cifra corectă ar fi fost de 730,1%.

În trecut, împrumuturile de acest tip erau derulate de mafiile locale, care foloseau amenințări și violență pentru a se asigura că-și vor primi banii înapoi. În prezent, asemenea afaceri sunt derulate de oameni de afaceri și de avocați, prin telefon și online.

În timp ce 4Finance se bazează pe cetățenii vulnerabili de pe întregul continent, Malta Files dezvăluie felurile în care foștii și actualii lor proprietari folosesc scheme de evaziune fiscală care includ Luxemburg, Cipru și Bahamas.

Una dintre cele mai importante țări cu legislație fiscală prietenoasă pentru oamenii de afaceri care beneficiază de pe urma săracilor Europei cu împrumuturi rapide și costisitoare este Malta.

Miliardarul rus Boyko și partenerii letoni

Actualii proprietari ai 4finance sunt miliardarul rus Oleg Boyko și partenerii săi din Letonia.

Cu o avere estimată de 1,24 miliarde de euro, Boyko este pe locul al 55-lea în topul celor mai bogați ruși, potrivit Forbes. Este proprietarul grupului global de investiții private Finstar Financial, care în 2016 gestionat active în valoare de două miliarde de dolari.

Compania Ritzio International, aflată de asemenea în portofoliul lui Boyko, deține mai mult de 150 de cluburi de jocuri de noroc în țări precum Germania, Italia, România și Croația. Pe lângă cetățenia rusă, Boyko a obținut pașaportul italian în februarie 2008 și a devenit astfel cetățean al Uniunii Europene. Prin intermediul companiei FTV BVI Ltd din Insulele Virgine Britanice, Boyko co-deține postul de televiziune Fashion TV, care ajunge la sute de milioane de telespectatori din peste 140 de țări. Are legături cu elita de la Moscova, între care proprietarul clubului FC Chelsea Roman Abramovich și prim-viceprim-ministrul Rusiei, Igor Shuvalov.

Au contribuit Vlad Odobescu, Mathew Vella și Sergejs Pavlovs.. Ilustrații de Sorina Vazelina (vazelina.ro) și Timi Nicky

 

Continuarea investigației va putea fi citită în ediția tipărită a RL de marți, 23 mai a.c.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Journalismfund.eu

 

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă