Numele noului ministru al Educației se leagă de un episod rușinos petrecut în vara anului 2012, când a decis să desființeze Consiliul care analiza acuzațiile de fraudă academică aduse lui Victor Ponta. Desfășurarea evenimentului arată modul dușmănos în care Liviu Pop se raportează la mediul academic.
Premierul de la acea vreme, Victor Ponta, se afla sub presiune și în mare dificultate după ce prestigioasa revistă științifică „Nature“ îl acuzase, pe 18 iunie 2012, că a plagiat în lucrarea de doctorat.
Acuzațiile aduse fostului premier erau de o gravitate extremă, fapta sa putând fi încadrată la fals intelectual și uz de fals. După cum a arătat „România liberă“, Ponta a intrat în Baroul București pe baza titlului de doctor, fără susținerea unui examen.
Frauda academică la acest nivel era în măsură să știr-bească integritatea celui care a comis-o. Dat fiind că acuzatul era premierul în funcție al României, se cerea o clarificare urgentă.
„Se certa cu noi ca un parcagiu“
În acest context, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) s-a întrunit pe 29 iunie 2012 pentru a analiza acuzațiile de plagiat. Ședința Consiliului a fost condusă de academicianul Marius Andruh, președintele de la acea vreme al CNATDCU. La ședință și-au anunțat participarea, în calitate de observatori, Gigel Paraschiv și Gabriel Ispas, care astăzi ocupă funcțiile de secretari de stat la Ministerul Educației.
Unul dintre participanții la ședință și membru al Consiliului la acea dată a explicat pentru RL cum s-au desfășurat ostilitățile (veți vedea că este cuvântul potrivit). „Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a fost înștiințat că ne îndreptăm spre un verdict care nu era favorabil premierului. În acest context, spre finalul ședinței a descins însuși Liviu Pop. Foarte insolent, a început să ne întrebe cine ne dă dreptul să judecăm plagiatul lui Ponta și să susțină că întrunirea este nestatutară deoarece nu există cvorum. Ne-a somat să oprim demersul de analiză a plagiatului, anunțându-ne că tocmai a intrat în vigoare decizia de revocare a noastră, a tuturor membrilor CNATDCU (exact în timp ce Consiliul delibera – n.red). Liviu Pop se certa cu noi precum un șofer pentru un loc de parcare. Îmi amintesc că, la un moment dat, academicianul Viorel Barbu, unul dintre cei mai respectați oameni de știință din România, s-a ridicat și l-a întrebat dacă știe cui se adresează. I-a spus lui Liviu Pop că prin prezența sa și prin modul de adresare dă dovadă de lipsă de bun-simț“, ne-a explicat unul dintre membrii CNATDCU prezenți la ședința de atunci.
Ordinul de ministru prin care s-au schimbat unilateral și abuziv componența și regulamentul de funcționare a CNATDCU fusese publicat pe 29 iunie, în Monitorul Oficial, la ora 11.00 (la două ore de la începerea ședinței Consiliului).
Ministrul, mai iute de picior decât academicienii
Liviu Pop spusese adevărul. Ca într-un film de acțiune, decizia lui Pop de desființare a Consiliului fusese publicată înainte de verdictul de plagiat dat în unanimitate de membrii CNATDCU. Astfel, verdictul de plagiat (masiv, 85 de pagini din 307, de tip copy/paste), care l-ar fi deposedat pe Ponta de titlul de doctor încă din iunie 2012, devenea caduc.
Decizia de a desființa Consiliul a fost luată exclusiv pentru a-l scăpa pe Victor Ponta de o mare problemă. Premierul declarase, într-un interviu pentru cotidianul spaniol „El Pais“, că va demisiona dacă acuzațiile de plagiat se vor dovedi adevărate.
Pentru a acoperi acest gest laș, Liviu Pop a contestat capacitatea membrilor Consiliului de a judeca un plagiat: „Eu vă pot spune că pe mine mă face să mă gândesc serios la atribuţiile pe care și le autoimpun unii membri ai acestei comisii și deja tindem către o chestiune politică, din punctul meu de vedere, pe care nu vreau să o comentez. Cred că regizarea frumoasă e făcută din altă parte. Din altă zonă, de un personaj care este și el acuzat de plagiat, și mă opresc aici. Această comisie nu are această atribuţie. E o așa-numită «comisia Miclea» (Mircea Miclea – n.n.). Dacă un chimist și un psiholog pot să spună că este plagiat pe Drept…“, a spus Pop. „România liberă“ publică la finalul acestui articol lista participanților la ședință, profesori la universități importante din România și oameni de știință cu numeroase articole apărute în publicații occidentale.
Recompense parlamentare
Liviu Pop avea să piardă poziția de ministru al Educației după numai câteva zile, pe 2 iulie. Pentru serviciul făcut premierului de atunci, Pop a fost recompensat cu alte poziții ministeriale. În 2016 a fost ales senator. Decizia lui Liviu Pop a făcut ca un verdict de plagiat în cazul lui Victor Ponta să vină doar în iulie 2016. Verdictul, care l-a deposedat pe Ponta de titlul de doctor, a fost dat de același CNATDCU, desființat abuziv de Pop în urmă cu 4 ani.
Sindicalistul bun la toate
Liviu Pop are o diplomă în matematică și un master în management educațional la Arad. A fost profesor de matematică în mai multe localități, cea mai importantă fiind Baia Mare. În paralel, și-a început activitatea de sindicalist, ajungând președinte al Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș. Funcția de secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ l-a propulsat, în 2012, ministru pentru Dialog Social. Liviu Pop este senator PSD.
Consiliul contestat de Pop
Membrii Consiliului au condamnat la acea vreme, într-o scrisoare, modul abuziv în care a fost dat ordinul de revocare semnat de Pop.
Documentul a fost semnat de: Marius Andruh – Academia Română, Universitatea din București; Dorel Banabic – Academia Română, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Lucian Pintilie – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor – INCDFM București; Lazăr Vlăsceanu – Univer-sitatea din București; Viorel Barbu – Academia Română, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași; Dragoș Mihael Ciuparu – Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești; Liviu Marșavina – Universitatea Politehnica din Timișoara; Sergiu Nedevschi – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Cristian Oară – Universitatea Politehnica din București; Octavian Popescu – Academia Română, Institutul de Biologie București, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca; Marian Preda – Universitatea din București; Carmen Socaciu – Universitatea de Știinţe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca; Florin Stamatian – UMF Cluj, membru al Academiei de Studii Medicale.