6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1KPMG se implică în combinaţii periculoase cu acțiuni. A fost arestat de...

KPMG se implică în combinaţii periculoase cu acțiuni. A fost arestat de către DIICOT, dar face jocuri la Bursa de Valori București

O asociere ciudată între un cercetat penal pentru delapidare, spălare de bani și manipularea pieței de capital și o companie de audit din grupul „celor patru mari” mondiali încearcă să controleze o companie listată la Bursa de Valori București (BVB).

Este vorba despre Dragoș Bîlteanu, cel supranumit în urmă cu câțiva ani „țarul SIF-urilor” (acum cercetat de DIICOT), și KPMG. Prin interpuși, se încearcă preluarea controlului la Intercontinental. Într-un anunț din septembrie a.c., de convocare a Adunării Generale Ordinare a Acțio-narilor (AGOA) Companiei Hoteliere Intercontinental România SA (CHIR), pu-blicat în „Monitorul Oficial”, se arată că, „având în vedere solicitarea acționarilor One United Properties SRL, Societatea de Asigurare-Reasi-gurare Astra SA și Voloșeniuc Cătălin, care dețin, cumulat, 27,4765% din capitalul social, și Societatea LIDO SA, care deține 11,8931% din capitalul social (…), Consiliul de Administrație completează Ordinea de zi (…) (și urmează noi puncte pentru ședința AGOA, referitoare la managementul CHIR – n.r.)”.

Așadar, patru acționari care dețin, cumulat, peste 39% din acțiunile Intercontinental  joacă împreună în Adunarea Generală a Acționarilor. Până aici, nimic în neregulă. La o analiză mai atentă, însă, se constată că legăturile dintre doi acționari nu sunt nici întâmplătoare, nici foarte ortodoxe.

Bîlteanu, în spatele. One United Properties

Astra SA este administrată în acest moment de către KPMG, după ce, în primăvara acestui an, o instanță a decis intrarea în faliment a societății de asigurări. Cu alte cuvinte, jocurile în Adunarea Gene-rală a Acționarilor de la Intercontinental le face KPMG, nu Astra.

În spatele One United Properties stă un om de afaceri care nu apare la vedere în acționariatul companiei. Conform „Monitorului Oficial”, compania este deținută de Victor Căpitanu și Andrei-Liviu Diaconescu. Căpitanu și Diaconescu sunt executanți ai unui om de afaceri mult mai potent, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din februarie 2015, Dragoș Bîlteanu. După cum arată raportul ASF, “Smart Capital Investments SA a fost înființată în anul 2012 de către dl Diaconescu Andrei-Liviu şi Căpitanu Victor, cu participații egale în capitalul social. (…) societățile (sunt enumerate mai multe companii românești și off-shore controlate de Dragoș Bîlteanu – n.r.) și Smart Capital Investments SA sunt prezumate că acționează în mod concertat în ceea ce privește emitentul SIF Banat-Crișana (…)”.

ASF: Căpitanu și Diaconescu, doar pioni

Ce spune aici ASF, practic? Că mai multe companii deținute, prin intermediari, de către Dragoş Bîlteanu făceau jocurile la SIF Banat-Crișana și dețineau mai multe acțiuni decât pragul legal de 5%. Prin urmare, mai arată Autoritatea de Supraveghere Financiară în raportul menționat, s-a luat o decizie astfel: „În baza hotărârii adoptate în ședința din data de 27.02.2015, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis (…) să dispună măsurile necesare pentru a înregistra în evidențele sale suspendarea drepturilor de vot pentru acțiunile emise de SIF Banat Crişana ce depășesc 5% din drepturile de vot și care sunt deținute de Aris Capital SA, Torch Invest SRL, Oshia Holdings, Macelia Investments LTD, Smart Capital Investments SA și Minticlifti Management Ltd.“.

Pe scurt, Victor Căpitanu și Andrei-Liviu Diaconescu nu erau decât pioni în jocurile cu acțiuni prin care Dragoș Bîlteanu voia să preia ilegal controlul SIF Banat-Crișana. Diaconescu, pe de altă parte, era și membru în Consi-liul de Administrație al SIF Muntenia, unde administrator era Gheorghe Bîlteanu, tatăl lui Dragoș Bîlteanu.

Arestat într-un dosar al DIICOT

Dar problemele pentru Dragoș Bîlteanu, administratorul SIF Banat-Crișana până în decembrie 2014, problemele au devenit mult mai complicate decât cele avute cu ASF. Acum doi ani, Dragoș Bîlteanu a ajuns să fie cercetat într-un dosar al DIICOT. La acel moment, procurorii emiteau un comunicat de presă care spunea așa: „În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012–2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat, ce a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crișana SA şi SIF Muntenia SA București, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (off-shore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora. În acest scop aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare. De asemenea, există suspiciuni că membrii grupului infracţional organizat s-au implicat şi în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12.09.2013, 13.09.2013 şi 16.09.2013 în cadrul Bursei de Valori Bucureşti”.

Dragoș Bîlteanu a și fost arestat în acest dosar, timp de mai multe luni. După ieșirea din arestul Poliției, Bîlteanu a fost arestat la domiciliu și, apoi, după ce și această măsură a fost ridicată, i s-au impus interdicții de părăsire a țării.

Contactat în mai multe rânduri de către RL, Dragoș Bîlteanu a refuzat să comunice un punct de vedere.

Intră în scenă Romenergo

Surse din DIICOT susțin că procurorii ar cerceta și ipoteza implicării în acest mecanism infracțional a unei alte societăți controlate de familia Bîlteanu (tatăl Gheorghe și fiul Dragoș), Romenergo SA. Un articol publicat de Hotnews în decembrie 2014, când Bîlteanu a fost reținut de către DIICOT, arăta că „ASF a stabilit la începutul lunii martie a acestui an că Dragoș Bîlteanu – președinte al Consiliului și director general al SIF Banat-Crișana – omul de afaceri libanez Najib El Lakis și Romenergo acționează concertat și dețin 11,72% din acțiunile SIF Banat-Crișana și i-a obligat să vândă 6,72% din titluri, pentru a nu depăși pragul de deținere de 5% prevăzut de legislația pieței de capital”.

De ce e interesantă implicarea Romenergo în această ecuație? Pentru că tocmai tranzacția prin care Romenergo ajunsese să dețină acțiuni la SIF Banat Crișana ar fi fost ilegală. 

KPMG nu a găsit nereguli la SIF

Conform unui raport al KPMG Audit SRL (trimis de către Dragoș Bîlteanu la Bursa de Valori Bucureşti — BVB, în noiembrie 2013, tocmai pentru a înlătura suspiciunile Bursei că ar acționa concertat cu Romenergo și alte companii), tranzacția prin care Romenergo ar fi intrat în posesia acțiunilor la SIF Banat–Crișana este legală.

 Raportul KPMG Audit SRL spune astfel, printre altele: „Noi am fost angajați de către SIF Banat–Crișana (…) pentru a raporta (…) cu privire la subscrierea obligațiunilor emise de către SC Romenergo SA București (…) sub forma unei concluzii independente de asigurare limitată potrivit căreia, pe baza procedurilor efectuate, nimic nu ne-a atras atenția de a ne face să credem că prețul (…) nu este corect prin raportare la celelalte oferte existente pe piață (…)”.

Așadar, nimic nu a atras atenția KPMG că ar fi fost ceva în neregulă cu tranzacția Romenergo — SIF Banat–Crișana, care a absolvit SIF Banat–Crișana de orice vină în fața BVB. Doar că, în anul următor, adică în 2014, și ASF, dar și DIICOT au considerat că la SIF s-au pus la cale și acțiuni concertate de preluare a controlului, dar și fapte de corupție.

Pentru „România liberă“, KPMG Audit SRL (prin Maria Stancu, director Marketing and Development) a comunicat următoarele: “KPMG Audit SRL a oferit servicii de audit financiar către SIF Muntenia București SA și SIF Banat–Crișana SA, iar angajamentele au fost finalizate cu respectarea deplină a reglementărilor în domeniu. (…) Astfel, suntem în măsură să confirmăm, la acest moment, faptul că nu există nici o situație care să poată afecta independența și calitatea serviciilor oferite de KPMG, potrivit legislației aplicabile. Experiența KPMG în România a dovedit eficiența procedurilor interne de verificare și menținere a independenței și, în baza prevederilor legale, am sprijinit întotdeauna autoritățile române în demersurile lor de aplicare a legii.” 

DECIZIE. Intercontinental și-a păstrat managementul

La doi ani după ce DIICOT l-a reținut și apoi a obținut arestarea lui Dragoș Bîlteanu, acesta din urmă pare a fi reintrat în jocul afacerilor, prin intermediari. În Adunarea Generală a Acționarilor de la Intercontinental, de exemplu, Bîlteanu (având ca paravan One United Properties SRL) joacă pe aceeași mână cu KPMG, firma de audit care l-a spălat în fața Bursei de Valori București. Cei doi, deci, sunt vechi parteneri. Scopul lor la Intercontinental a fost eliminarea managementului asigurat de fiul lui Dan Adamescu, Alexander. Familia Adamescu, de altfel, deține aproape 48% din acțiunile Intercontinentalul, dar nu are majoritate.

După ce a fost condamnat definitiv, Dan Adamescu a fost nevoit să renunțe la postura de manager al Intercontinentalului. Totuși, în ședința Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 6 octombrie a.c. a Companiei Hoteliere Intercontinental România SA, cererile  acționarilor One United Properties SRL, Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra SA, Voloșeniuc Cătălin și Societatea LIDO SA au fost respinse cu 54% din voturi.

Cele mai citite

Isack Hadjar va debuta în Formula 1 în sezonul 2025

Isack Hadjar va debuta în Formula 1 în sezonul 2025, ocupând ultima poziție disponibilă pe grila de start, după ce a semnat un acord...

Cum să menții prospețimea alimentelor mai mult timp

Menținerea prospețimii alimentelor este crucială pentru sănătate, economie și minimizarea risipei. Un aspect fundamental în acest proces este modul în care depozităm alimentele....

HoReCa și agențiile de turism cer menținerea tichetelor de vacanță: „Nu distrugeți turismul românesc!”

Reprezentanții industriei HoReCa și ai agențiilor de turism solicită Guvernului să renunțe la eliminarea tichetelor de vacanță, o măsură prevăzută într-un proiect de ordonanță...
Ultima oră
Pe aceeași temă