Semenescu proceda la fel și cu Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului general Sorin Oprescu, fost director la Regia de Apă și Canal a Capitalei, regie concesionată în 2000 grupului Veolia.
La rândul său, Semenescu era plătit de reprezentanții grupului de firme VEOLIA tot cu contracte fictive de consultanță, susțin procurorii DNA din Ploiești. Banii erau sifonați prin zeci de firme.
Citește și: Peștii mari din dosarul ”Apa Nova”: Moisescu, Berevoianu și Semenescu, REȚINUȚI
De aceste tranzacții ar fi avut cunoștință și directorii VEOLIA-Franța, Bruno Roche și Lorand Lalague, susțin procurorii. Faptele au fost săvârșite în perioada 2008-2015.
Denunțătorul principal este Alexandru Horpoș, patronul firmei STRACO, implicat și în alte dosare de corupție. STRACO a obținut, între altele, un contract de 50 de milioane de euro de la Apa Nova București, prin cumpărare de influență, spun procurorii DNA.
Vineri, Tribunalul Prahova decide dacă îi arestează preventiv pentru 30 de zile pe Moisescu, Berevoianu și Semenescu pentru trafic de influență și cumpărare de influență.
INTERCEPTĂRI. Șeful sindicatului Apa Nova, Turcuman Nicolae, interceptat în timp ce DNA ridica acte
Membrii sindicatului beneficiau de servicii stomatologice gratuite, plătite de Apa Nova cabinetului stomatologic deținut de soția lui Costin Berevoianu (care făcea trafic de influență pentru grupul VEOLIA, potrivit procurorilor).
În data de 21.08.2015, la ora 13:30:59, TURCUMAN NICOLAE, îl contactează pe FLORIN cu care poartă următorul dialog:
FLORIN: Da, Nicușor!
TURCUMAN NICOLAE: Te pup, Florine! Ce faci?
FLORIN: Bine. Ce faci tu?
TURCUMAN NICOLAE: Bine. Pe aici, cu controalele noastre.
FLORIN: A!…
TURCUMAN NICOLAE: A venit DNA-ul peste noi.
FLORIN: Păi ce-ați făcut?
TURCUMAN NICOLAE: Păi nu știu ce au făcut alții. Eu n-am făcut nimic.
FLORIN: Păi da, bine, prăvălia ce-a făcut?
TURCUMAN NICOLAE: Prăvălia, da… Au stat azi noapte pân’ la ora 1:00 pe aici.
FLORIN: Aha!
TURCUMAN NICOLAE: Au ridicat documente… Nasol rău de tot!
FLORIN: Păi odată și odată tot trebuia să vină și acolo, că na!
TURCUMAN NICOLAE: Îți dai seama, că, na!… Nu…
FLORIN: Că s-au perindat și pe acolo tot felul de…
TURCUMAN NICOLAE: Da.
FLORIN: …directori, directorași, care mai de care. Da.
TURCUMAN NICOLAE: Păi da. Tu ce faci?
FLORIN: Ei, pe aici, cu ale mele. Nimic…
TURCUMAN NICOLAE: Ce vroiam eu să te rog: să nu uiți pe 19. Așa a rămas cu Dana. O să venim pe la noi să stăm un pic de vorbă, da?
FLORIN: Da. Da. Cum o să uit? Sigur. Sigur.
TURCUMAN NICOLAE: În rest, vedem. O să vin să semnăm procesele alea verbale pentru… Alea vechi, când s-a făcut piscina.
FLORIN: Da.
TURCUMAN NICOLAE: Să le aduc aici, că deja au început să intre în trepidații oamenii pe aici, că vor să se pună la punct cu toate documentele, că de acum se așteaptă la orice.
FLORIN: Păi cine știe de unde…?
TURCUMAN NICOLAE: Da. Da. Da. Îți dai seama. De domnul Berevoianu știi? E în concediu? Ai mai vorbit cu el?
FLORIN: Știu că pleca, dar nu știu dacă a plecat sau nu.
TURCUMAN NICOLAE: Aha! Aha! Nu mai știi nimic sigur.
FLORIN: Nu știu.
TURCUMAN NICOLAE: Da. să-i spun și lui? Nici nu știu. Să-i dau telefon? Să nu-i dau telefon?
FLORIN: Ei, o să-l sun eu.
TURCUMAN NICOLAE: Da. Sună-l, ca să … Mai bine îl suni tu și-i spui că ai vorbit cu mine și… am zis să nu-l deranjez. Da?
FLORIN: Da.
TURCUMAN NICOLAE: Bine, Florine. Și atunci mai vorbim. Mai vedem ce facem. Da?
FLORIN: Da.
TURCUMAN NICOLAE: Bine, Florine. Mai vorbim. Te pup. Pa!
Prezența DNA la Apa Nova. Comentarii: Procurorii au fost deosebit de eleganți
În data de 21.08.2015, la ora 08:24:51, MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN, , o contactează pe SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA, cu care poartă următorul dialog:
SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Alo!
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Sărut-mâna, bună-dimineața! Mă scuzați, că eram sub duș.
SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Bună-dimineața! Nu, scuze.
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Am plecat, sunt în drum spre birou. Vă ascult.
SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Am înțeles.
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Mă scuzați, dar chiar nu am reușit astăzi să ajung la 7 la birou, că nu mai aveam,
SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Nicio problemă! Nu, dar voiam să știu cum s-a terminat.
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: S-a terminat că au luat documentele cât au găsit.
SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Da.
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Sunt unele care, destul de multe găsite, altele care nu avem.
SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Dar ce nu avem în principiu?
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Păi, n-au găsit, la unele contracte nu au găsit în spate rapoarte, proiecte și așa mai departe.
SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Am înțeles. Am înțeles. : Dar s-au purtat frumos?
MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Nu, au fost, din punctul meu de vedere, au fost deosebit de eleganți.
Ce au făcut inculpații Semenescu, Moisescu și Berevoianu
DNA a reținut că SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN, reprezentant neoficial în România a intereselor grupului VEOLIA Franţa, a utilizat relaţionarea preferenţială pe care o deţine cu numitul MOISESCU VLAD-OCTAVIAN (relaţiile acestuia la nivelul Primăriei Sectorului 1), în vederea obţinerii unor contracte (în condiţii de favorizare) cu instituţii publice, de către grupul de firme (sau alte societăţi comerciale controlate sau aflate în sfera de interese/ influenţă a acestuia), asigurându-i, în schimb, accesul acestuia la contracte de consultanţă, cel mai probabil având obiect fictiv sau retribuite disproporţionat faţă de activitatea desfăşurată prin firma TEAM INTERNATIONAL CONSULT SRL Bucureşti.
SEMENESCU a folosit și influența lui Costin BEREVOIANU pe care acesta o avea la nivelul Primăriei Capitalei și a Consiliului General ca fost director al regiei de Apă și Canal București, fost consilier personal al primarului general Sorin Oprescu, responsabil cu toate activitățile de utilități publice.
Contractele obținute prin trafic de influență și cumpărare de influență era de zeci de milioane de euro.
Exemple de contracte pentru Apa Nova obținute de Moisescu, prin trafic de influență, de la Primăria Sectorului 1 și la Primăria Capitalei
Potrivit datelor deţinute, faptele s-au desfăşurat în următoarele scopuri, respectiv circumstanţe:
Citește și: Poziția Apa Nova privind ancheta DNA
1. Încheierea unor contracte de închiriere a unor spaţii administrate de Primăria Sectorului 1 în cadrul imobilului situat la adresa Piaţa Amzei, nr. 13, în condiţii de favorizare a unor entităţi private (ca urmare a cointeresării materiale de către SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN), prin punerea la dispoziţie a datelor necesare câştigării licitaţiei publice deschise organizate în scopul referenţiat.
2. Implicarea lui SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN, posibil cu sprijinul lui MOISESCU VLAD-OCTAVIAN, în acţiuni circumscrise favorizării SC APA NOVA BUCUREŞTI SA Bucureşti, firmă aparţinând grupului VEOLIA, în sensul aprobării de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a unor acte adiţionale la contractul de concesiune semnat de SC APA NOVA BUCUREŞTI SA cu Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).
Hățiș de firme implicate în fraude
Concret, printre firmele aparţinând sau care sunt controlate de Semenescu Ovidiu Traian şi Berevoianu Costin, cu care au fost încheiate astfel de contracte sunt: S.C. ENVIROMENT&SPORT DEVELOPMENT S.R.L., S.C. CORPORATE FORENSICS EXPERT CONSULTANCY SERVICES S.R.L., S.C. SIS FINANCE CONSULTING S.A., S.C. SIS STRATEGY S.R.L., S.C. PEPINIERA DE VAL D YERRES DEUX S.R.L., S.C. AVATAR MEDIA PROJECT S.R.L., S.C. POLY MARKET CONSTRUCT S.R.L., S.C. POLYMARKET MANAGEMENT S.R.L., S.C. DAMI VOX S.R.L., S.C. ARVIFOX VISION SECURITY S.R.L., S.C. REFLEXIM CONSULTING S.R.L., S.C. FOKUS INVEST S.R.L., S.C. CARPATERRA CAPITAL PARTNERS S.R.L., S.C. INTERGROUP ENGINEERING S.A, S.C. ACIM SA, S.C. CAPTAIN SERVICE PRODUCT S.R.L., S.C. REVOLUTION S.R.L., S.C. M&C STRATEGY DEVELOPMENT S.R.L.
La nivelul S.C. VEOLIA APA SERVICII S.R.L. și S.C. APA NOVA S.A., ambele membre ale grupului francez de firme VEOLIA, au fost încheiate în mod fictiv mai multe contracte cu S.C. TEAM INTERNATIONAL CONSULT S.R.L., S.C. ENVIRONMENT & SPORT DEVELOPMENT S.R.L și S.C. CORPORATE FORENCSIS EXPERT CONSULTANCY SERVICES S.R.L., societăți controlate de Moisescu Vlad Octavian și Semenescu Ovidiu Traian, prețul plătit acestora în baza contractelor reprezentând, în fapt, contravaloarea influenței pe care aceștia au exercitat-o la nivelul instituțiilor publice cu atribuții legate de activitatea societăților din grupul VEOLIA.
Exemple de plăți prin contracte de consultanță fictive prin Berevoianu, fost consilier personal al primarului general Oprescu
Ca exemplu concret de contracte de consultabță fictive și plăți, în referatul DNA se precizează că „la datele de 22.07.2011 și 30.11.2011, S.C. APA NOVA S.A. BUCUREȘTI a plătit sumele de 330.809 lei, respectiv 335.362 lei, către S.C. CRONOS CAPITAL S.R.L. (fostă S.C. CARPATERA CAPITAL PARTENERS S.R.L. București). Această societate este controlată de Peter Brown, persoană apropiată lui Berevoianu Costin. În semestrul II 2011, S.C. CRONOS CAPITAL S.R.L. (la acel moment S.C. CARPATERA CAPITAL PARTENERS S.R.L. București), efectuează o plată în sumă de 454.804 lei fără TVA, către S.C. RCB UNIVERSAL S.R.L. București, agent economic la care asociat cu 90 % este Berevoianu Costin. Totodată, S.C. APA NOVA S.A. BUCUREȘTI are încheiat contract de prestări servicii cu cabinetul stomatologic al SC STOMPROCED S.R.L., aparţinând soţiei lui Berevoianu Costin. În baza acestui contract S.C. APA NOVA S.A. a decontat sumele reprezentând contravaloare servicii stomatologice acordate angajaţilor, aprobate în prealabil de TURCUMAN NICOLAE – liderul sindicatului angajaţilor APA NOVA Bucureşti (în anul 2014, suma de 1.236.990 lei).
Cum se sifonau banii prin subcontractorii Apa Nova
Referat DNA: „În ceea ce priveşte implicarea lui SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN, cu sprijinul lui MOISESCU VLAD-OCTAVIAN, în acţiuni circumscrise favorizării SC APA NOVA BUCUREŞTI SA Bucureşti, în sensul aprobării de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a unor acte adiţionale la contractul de concesiune semnat de SC APA NOVA BUCUREŞTI SA cu Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) se reţin urmatoarele:
Pentru intervenţiile făcute în interesul Grupului Veolia, inclusiv al SC APA NOVA SA Bucureşti, Semenescu Ovidiu Traian a încasat diferite sume de bani în trei modalităţi directe de plată: încheierea unor contracte de consultanţă pentru prestarea serviciilor menţionate, încheierea unor contracte privind activităţi de promovare a imaginii în domeniul sportului (de exemplu: un contract încheiat cu SC ENVIRONMENT & SPORT DEVELOPMENT SRL) şi încheierea unor contracte de publicitate prin Compania EUROMEDIA, companie achiziţionată de Semenescu Ovidiu Traian special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC APANOVA SA şi celelalte companii din grup, sub forma acţiunilor de promovare.
Indirect, Semenescu Ovidiu Traian „sifona” sume de bani prin intermediul prestatorilor de servicii (de exemplu SC STRACO SRL, SC TRIADA SRL, SC POLYMARKET MANAGEMENT SRL şi SC POLYMARKET CONSTRUCTIONS SRL), ultimele două controlate de Semenescu Ovidiu Traian, care plăteau comisioane semnificative pentru atribuirea contractelor de către firmele din Grupul Veolia sau cu care erau încheiate contracte de prestări servicii şi erau efectuate plăţi pentru lucrări nerealizate sau servicii neprestate (cu titlu de exemplu: perdele de protecţie pe malul Dâmboviţei, realizare gard protecţie pe malul Dâmboviţei, servicii staţie de epurare, tuns vegetaţie, ş.a.).
Semenescu, reprezentantul neoficial al grupului, direcționa sume si de 50 de milioane de euro. Directorii VEOLIA, Bruno Roche și Lorand Lalague- implicați direct, susțin procurorii.
SEMENESCU Ovidiu Traian era „dirijorul” care derula activităţile fără a avea vreo calitate oficială în Grupul de firme Veolia, cu complicitatea directă şi interesată a managerilor companiei, respectiv Bruno Roche şi Lorand Lalague.
Sprijinul acordat de MOISESCU VLAD-OCTAVIAN pentru interesele promovate de SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN, a fost recompensat de acesta (la fel ca şi în cazurile anterior menţionate), prin intermediul unor contracte de consultanţă cu SC TEAM INTERNATIONAL CONSULT SRL, atribuite de SC APA NOVA BUCUREŞTI SA şi SC VEOLIA APĂ SERVICII SA, în condiţii ce reflectă caracterul fictiv al acestora şi implicit faptul că respectivele contracte nu reprezintă decât o formă mascată de recompensare a numitului MOISESCU VLAD-OCTAVIAN.
SEMENESCU OVIDIU TRAIAN a încasat prin intermediul S.C. ENVIRONMENT & SPORT DEVELOPMENT SRL şi S.C. CORPORATE FORENSICS EXPERT CONSULTANCY SRL, de la S.C. VEOLIA APA SERVICII SRL, S.C. APA NOVA SA, suma de 55.236.151,27 lei, în perioada 2011-2015, pentru servicii fictive, ce nu au fost efectuate în realitate, documentele fiind întocmite doar în scopul creării unei aparenţe legale pentru a se justifica transferul sumelor de bani.
Rețeaua de influență a lui Semenescu a picat după denunțul patronului STRACO Grup, Alexandru HORPOȘ, căruia i-a facilitat un contract de 50 de milioane de euro cu APA NOVA.
În cursul lunii iulie 2012, în schimbul unor foloase materiale, pretinse de la denunţătorul HORPOS ALEXANDRU, respectiv, suma de 900.000 euro, disimulată prin cesiunea a 30% din acţiunile FRISERV SA, societate deţinută de HORPOS ALEXANDRU, către S.C. S.I.S. FINANCE SA, administrată de Semenescu Ovidiu Traian, acesta din urmă a facilitat încheierea contractelor derulate din anul 2011 şi până în prezent – cu o valoare totală de 50.000.000 euro, de S.C. STRACO GRUP S.R.L. Bucureşti, administrată de HORPOS ALEXANDRU, cu S.C. APA NOVA SA Bucureşti.
Astfel, între 2008 și 2015, după alegerea lui Chiliman Andrei Ioan în funcția de Primar al Sectorului I București, Moisescu Vlad Octavian (persoană care nu a avut niciodată o funcţie publică în cadrul primăriei, însă a avut tot timpul o influenţă determinantă în desfăşurarea activităţilor din instituție prin prisma sprijinului politic important de care beneficia și care îi asigura suportul pentru impunerea modului de lucru la nivelul Primăriei), a perceput diferite sume de bani, în schimbul influenţei exercitate la persoanele cu funcții decizionale din cadrul unor instituţii publice.