Numeroase măsuri considerate de PSD a fi fost îndeplinite de miniștrii din Cabinetul Sorin Grindeanu se regăsesc în Programul de Guvernare al Executivului condus de Mihai Tudose.
Intră în GALERIA FOTO pentru a vedea modul în care PSD i-a cerut lui Mihai Tudose să pună în aplicare măsuri considerate îndeplinite de guvernul Tudose. Printre ele, înființarea Ministerului Turismului și al IMM-urilor, care funcționează de patru luni.
Guvernul condus de Sorin Grindeanu a fost demis pe baza unei analize făcute de către liderul Liviu Dragnea și omul său de încredere, Darius Vâlcov. Potrivit analizei, miniștrii Executivului demis prin moțiune de cenzură au îndeplinit 50 de măsuri, au îndeplinit parțial 113 și au ratat 236 de măsuri. Dar multe dintre cele considerate, la partid, a fi fost îndeplinite se regăsesc în noul Program de Guvernare al Cabinetului condus de Mihai Tudose.
Ar putea exista două explicații logice. Una ar fi aceea că, deși trecute pe hârtie ca fiind îndeplinite, unele măsuri nu au fost realizate în mandatul lui Grindeanu, fiind reportate Cabinetului Tudose. În acest caz, procentul de 13% măsuri îndeplinite de fostul guvern ar trebui să fie și mai mic, iar PSD este corigent la capitolul analize.
A doua explicație, mult mai plauzibilă, o reprezintă neglijența. PSD a luat cu copy/paste măsurile implementate de defunctul guvern și le-a trecut și în noul Program de Guvernare. Unele greșeli sunt flagrante și vizează înființarea unor ministere (Turism, IMM, Românii de Pretutindeni, Apelor și Pădurilor) care funcționează din ianuarie.
Uite Registrul, nu e Registrul
La Ministerul Educației, Liviu Pop a moștenit peste 95% din programul predecesorului său, Pavel Năstase. Dar și măsurile trecute ca realizate în analiza PSD. Potrivit acestui document, Pavel Năstase a îndeplinit o singură măsură: „Înființarea Registrului Național al Mentorilor“.
Dar, surprinzător, în Programul de Guvernare al noului Cabinet Tudose regăsim necesitatea de „înființare a unui Registru Național al Mentorilor Antreprenori“. Asta deși în ambele programe de guvernare acest registru este definit în mod identic.
În analiza PSD nu apare ca realizată măsura „Profesori motivați și bine pregătiți“, care se referă la „asigurarea unui sistem de salarizare şi motivare financiară corespunzător rolului pe care cadrul didactic îl îndeplineşte în societate, ca principal motor al creșterii calității actului educațional: creşterea salariilor personalului didactic cu 20% de la 1 iulie 2017 şi cu 30% de la 1 ianuarie 2018“.
Cu toate acestea, măsura nu se regăsește în noul program PSD pe Educație care trebuie implementat de Liviu Pop.
L-am întrebat pe actualul ministru al Educației, Liviu Pop, cum explică aceste anomalii:
„România liberă“: Considerați că primele șase luni ale guvernării PSD în domeniul educației au reprezentat o stagnare?
Liviu Pop: Nu.
De ce „Înființarea unui Registru Național al Mentorilor Antreprenori“ se regăsește în noul Program de Guvernare?
Din cele șase puncte au fost implementate/realizate cinci. Înființarea Registrului Național al Mentorilor Antreprenori este în ultimul stadiu premergător lansării. Mai exact, în această perioadă se derulează centralizarea datelor cu privire la Registrul Național al Mentorilor Antreprenori pe baza machetelor completate de universități.
De ce a dispărut măsura „Profesori bine pregătiți“, pe care PSD a considerat-o neîndeplinită?
Programul „Profesori motivați și bine pregătiți“ este în evaluare. Legea salarizării este în vigoare, prin urmare cele două măsuri nu mai aveau temei în Programul de Guvernare al Executivului condus de Mihai Tudose.
De ce a fost adăugată măsura „Implementarea unui proiect-pilot“ privind învățământul digitalizat?
Pentru că am fost numit eu ministru al Educației Naționale, iar eu sunt un susținător atât al digitalizării învățământului, cât și al folosirii mijloacelor moderne în actul de educație.
Ministerul Turismului funcționează de șase luni și Tudose nu știe
Diletantismul PSD este atât de mare încât i se cere lui Mihai Tudose să reînființeze ministere care funcționează deja din ianuarie. Din analiza lui Liviu Dragnea pe baza căreia l-a demis pe Grindeanu, singura măsură îndeplinită de vechiul minister în domeniul turismului este chiar „Înființarea Ministerului Turismului“. Sub efectul copy/paste, PSD pare să fi uitat acest aspect și îi cere lui Mihai Tudose să-l mai înființeze o dată. „Atunci când am început să lucrăm la planul de guvernare pentru turism, am plecat de la următoarea realitate.
O ramură economică ce produce milioane de euro în fiecare an nu este reprezentată la nivel ministerial. Zeci de hotelieri, mii de angajaţi nu au un minister care să coordoneze activitatea de turism din România. Acest lucru este mai mult decât greşit, în condiţiile în care turismul ar putea să se dezvolte pentru a deveni una dintre principalele ramuri economice ale României. În acest sens, vom înființa Ministerul Turismului“, se arată în noul Program de Guvernare.
De asemenea, Ministerul Apelor și Pădurilor ar trebui să se reînființeze. În fine, o cerință este „Înființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni“, minister care funcționează de șase luni.
IMM: Am adoptat Legea prevenției de la 1 octombrie 2017
PSD îi cere Guvernului Tudose și „Înfiinţarea Ministerului Antreprenoriatului şi IMM-urilor. Durata: 2017. Beneficiari: 99,7% dintre companiile din România sunt IMM-uri, care contribuie cu aproximativ 60% din PIB și angajează 60% din forța de muncă. Efecte: dezvoltarea unitară a politicilor de susținere a IMM-urilor, atragerea de investiții, promovarea exporturilor, implementarea programelor naționale de finanțare a IMM-urilor și a programelor de ajutor de stat; înființarea unui departament de debirocratizare – pentru identificarea şi simplificarea sarcinilor administrative cu care se confruntă mediul de afaceri“.
Considerată ca fiind îndeplinită de către Executivul Grindeanu a fost și Legea prevenției.
Guvernul Tudose susține, în schimb, că „unul dintre principiile de bază ale Codului Economic al României va fi prevenirea. De aceea vom adopta Legea prevenirii până la 1 octombrie 2017“.
Cercetare: să reorganizăm reorganizarea
Aceeași situație se regăsește la Ministerul Cercetării. Noul ministru a moștenit întreg programul predecesorului său. Chiar și măsurile pe care PSD le-a considerat îndeplinite.
Potrivit analizei realizate de Darius Vâlcov, Cabinetul Grindeanu a realizat în domeniul cercetării: „Reorganizarea Consiliului Consultativ CDI, Consiliului Național al Cercetării și Consiliului Național pentru Inovare și Antreprenoriat“. Acest lucru s-a întâmplat cu mare scandal și a fost făcut, fără transparență, în noaptea în care a fost dată și Ordonanța de Urgență nr. 13, la începutul lunii februarie. Au urmat protestele cercetătorilor și ale societății civile.
PSD pare să fi uitat până și aceste aspecte, astfel încât în noul Program de Guvernare îi cere ministrului Lucian Georgescu să reorganizeze aceste instituții deja reorganizate: „Asigurarea cadrului necesar pentru transferul cu operativitate al rezultatelor cercetării științifice în beneficiul societății, inclusiv prin crearea de entități specializate în procedurile de transfer tehnologic, și sprijinirea activităților destinate implementării conceptului de specializare inteligentă, prin crearea unui cadru de desfășurare adecvat.
În acest sens se vor reorganiza Consiliul Consultativ CDI, Consiliul Național al Cercetării și Consiliul Național pentru Inovare și Antreprenoriat, prin înființarea unor comitete de specialitate cu putere de decizie sporită în implementarea politicilor de cercetare-dezvoltare“. Cerința este luată copy/paste din Programul de Guvernare din ianuarie.
Continuitate să fie
În domeniul culturii, PSD i-a imputat fostului ministru Vulpescu Ionuț că a avut 19 măsuri neîndeplinite. Așa că le-a luat cu copy/paste și i le-a trecut spre rezolvare noului ministru al Culturii, Lucian Romașcanu. Programul de Guvernare în acest domeniu al Cabinetului Tudose este identic 100% cu cel al Cabinetului Grindeanu. A fost copiată și singura măsură realizată: Asigurarea condițiilor necesare continuării și dezvoltării Programului Național „Limes“.
În noul Program de Guvernare (ca și în cel vechi) regăsim această măsură: „Continuarea Programului «Limes», dedicat inventarierii și cercetării arheologice a frontierei Imperiului Roman de pe teritoriul României“.
Debirocratizare cu repetiție
În domeniul sănătății, PSD a considerat realizată măsura „Debirocratizarea accesului pacienților la tratamentul din programele naționale, prin desființarea comisiilor de aprobare“. Dar aceasta se regăsește și la capitolul „Politici în domeniul sănătății“ al Guvernului Tudose: „Debirocratizarea accesului la tratament al pacienților din programele naționale, înțelegând prin aceasta accesul pacienților la tratamentul adecvat la momentul diagnosticării. Reducerea timpului se va realiza prin desființarea comisiilor și posibilitatea medicului terapeut de a-și alege cea mai bună variantă de tratament pentru pacientul său“.
La capitolul „Politici externe“ a fost bifată „Implementarea adecvată a deciziilor Summitului NATO din 2016, de la Varșovia, de interes pentru România“. Ministrul Teodor Meleșcanu trebuie să o mai implementeze o dată și în mandatul Tudose: „Implementarea adecvată a deciziilor Summit-ului NATO din 2016, de la Varşovia, de interes pentru România, privind prezenţa înaintată adaptată în partea de sud a flancului estic al Alianţei, în contextul în care Summit-ul a reconfirmat importanța strategică pentru Alianță a Mării Negre“, scrie în noul Program de Guvernare.
PRIORITĂȚI. Toader trebuie să reînființeze un institut
Considerată o măsură îndeplinită în primul mandat al lui Tudorel Toader, „Reînființarea Institutului Român de Criminologie“ apare ca o prioritate în cel de-al doilea său mandat: „Reînființarea Institutului Român de Criminologie, instituție independentă, pentru ca, împreună cu Ministerul Justiției, Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, Parlamentul României, reprezentanții sistemului judiciar și facultățile de drept, să contribuie la elaborarea principalelor elemente de politică penală ale statului român. Efecte: legislația penală se bucură de stabilitate și să se evite conflictul cu textele constituționale referitoare la drepturi fundamentale“, scrie în Programul de Guvernare al Guvernului Tudose, publicat în Monitorul Oficial – Partea I, nr. 496/29.VI.2017.
REDUNDANT. Fonduri Europene: Cât de scurți să fie timpii scurți?
În domeniul fondurilor europene, PSD a considerat singura măsură realizată ca fiind „Timpi scurți de evaluare a proiectelor și semnare rapidă a contractelor de finanțare“. Măsura apare ca nerealizată, din moment ce este inclusă în Programul de Guvernare al lui Mihai Tudose: „Timpi scurți de evaluare pentru proiectele depuse și semnare rapidă a contractelor de finanțare. În acest sens, folosim fondurile disponibile în Programul de Asistență Tehnică și demarăm în regim de urgență procedura de selecție (contracte-cadru și subsecvente sau similar procedurilor organizate de Direcțiile Generale din cadrul Comisiei Europene), de experți ce vor fi angrenați în operațiunile de verificare administrativă și financiară“.