România plătește salarii și pensii de lux, dar nu mai are bani pentru mâncarea și asistența medicală necesare copiilor aflați în centrele de plasament. Guvernul Tudose și Consiliile Județene nu au mai alocat bani pentru copiii cu diverse forme de handicap și întârziere mintală.
Motivul este halucinant: banii pentru mâncare și medicamente au fost pompați în creșterile salariale ale bugetarilor.
Premierul Mihai Tudose își freca mâinile de bucurie în urmă cu câteva zile, atunci când anunța o nouă creștere economică pentru România. Tudose, însă, pare să fi uitat să anunțe și că autoritățile publice locale și centrale sunt înglodate în datorii și nu mai au bani pentru plata facturilor vechi de peste șase luni de zile.
Dar cel mai grav este faptul că a uitat sau nu vrea să bage mâna în visteria aproape goală a statului pentru a aloca fondurile bugetate necesare supraviețurii copiilor bolnavi dați în plasament de instituțiile publice. Nici Consiliile Județene nu vor să aloce banii pentru copiii aflați în plasament.
“Fotomodelul” Marian Mina conduce județul Giurgiu
La Giurgiu, Consiliul Județean este condus de Marian Mina. Îmbrăcat în costume scumpe, asortate cu ochelari de lux și breton cu țepi, nu ratează nici o ocazie să se tragă în poze mai ceva ca un fotomodel. S-a tras în poze cu afișul fostului premier Victor Viorel Ponta, cu familia lui Niculae Bădălău (fost numărul doi în PSD), cu Liviu Dragnea, cu șeful Jandarmeriei Giurgiu, cu fostul ministrul Răzvan Cuc, dar și cu mai marii preoților din județul pe care îl conduce.
Evlavios din fire sau doar pentru electoratul giurgiuvean, Marian Mina a transmis un mesaj plin de patos prietenilor săi de pe Facebook, de Sfânta Parascheva: „Sfânta Parascheva să ne ocrotească și să ne dăruiască tuturor sănătate, pace și liniște. La mulți ani, tuturor sărbătoriților!”
Mina, evlavios și creștin doar pe Facebook
Cărțile sfinte spun că Sfânta Parascheva, la zece ani, se afla în Biserică cu mama sa. Atunci a auzit dumnezeieștile binevestiri: „cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice crucea sa și să urmeze Mie.” Imediat, tânăra Parascheva a ieșit din Biserică și a întâlnit un sărac. S-a ascuns după mama sa, s-a dezbrăcat de hainele strălucite și luminate ce le purta și le-a dat copilului sărac. Și ea le-a îmbrăcat pe ale acestuia.
Dar, la Giurgiu, în timp ce Mina scria mesajul pentru prietenii lui, copiii din centrele de plasament așteptau cu sufletul la gură o masă caldă și medicamente. Degeaba. Pentru că Marian Mina nu a vrut nici măcar să explice care este motivul pentru care nu mai sunt bani pentru copiii aflați în plasament. În schimb, prin secretara sa, ne-a pasat la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu.
Guvernul a calculat cu minus banii pentru copiii cu handicap
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu se află în subordinea Consiliului Județean Giurgiu, condus de președintele Marian Mina. La nivelul județului se află în plasament 508 copii, dintre care 160 cu dizabilități. Un număr de 161 de copii se află în plasament familial, 183 de copii sunt în plasament la asistenți maternali profesioniști iar 164 se află în plasament în regim rezidential. Alți 38 se află în plasament în structurile rezidențiale ale organizațiilor non-guvernamentale. Pentru acești copii, DGASPC Giurgiu are încheiate contracte de plată a serviciilor sociale pentru doar nouă din cei 38 de copii.
Directorul general de la Protecția Copilului Giurgiu, Sorina Neacșu, a transmis la solicitarea RL că, prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2017, pentru susținerea sistemului de protecție a copilului și pentru susținerea centrelor de asistență socială a persoanelor cu handicap, au fost alocate sume insuficiente, fundamentarea acestora având la bază un calcul pe standarde de cost neactualizate.
Nu sunt bani nici pentru personal
Din informațiile furnizate de șefa DGASPC Giurgiu, Sorina Neacșu, rezultă că banii bugetați pe anul 2017 au fost insuficienți pentru că baza de calcul a fost stabilită prin HG 978/2015, complet greșit. Ceea ce a generat întârzieri la plata costurilor pentru întreținerea copiilor.
„În bugetul alocat de Guvern nu au fost incluse: majorarea salariilor de bază cu 25% începând cu data de 1 decembrie 2015, conform Legii 293/2015 (…); majorarea salariilor prin aducerea la nivelul maxim aflat în plată în instituție, conform OUG 20/2016 (…); stabilirea unor noi salarii de bază majorate și plata sporurilor la noile salarii de bază pentru personalul din cadrul sistemului public de asistență socială, conform Legii 250/2016 (…); majorarea salariilor de bază și a sporurilor cu 20% pentru personalul din sistemul public de asistență socială care a fost omis în anexa la Legea 250/2016 (…) ”, a menționat Sorina Neacșu.
Șefa DGASPC îl apără pe Mina
Sorina Neacșu, însă, se contrazice singură. În primă fază, a spus că nu s-a calculat corect bugetul pe anul 2017. Ulteiror, tot ea a spus că la fundamentarea bugetului pe anul 2017 au fost luate în calcul toate nevoile reale ale instituției și au fost aprobate credite bugetare pentru funcționarea în bune condiții până la sfârșitul anului. „Totuși, creditele bugetare pot fi utilizate pe măsura încasărilor veniturilor la bugetul județului în concordanță cu resursele alocate de la bugetul de stat”, a arătat Neacșu.
În plus, ea susține că, pe măsură ce vor intra banii în bugetul județului, se vor achita datoriile către cei care au în plasament copiii. Dar nevoile copiilor cu probleme nu așteaptă după încasările pe care le va avea Marian Mina la buget. „Pe măsura încasării la bugetul județului a veniturilor prognozate precum și a sumelor și cotelor defalcate din unele venituri de stat se vor achita datoriile către prestatori”, a insistat șefa Protecției Copilului din Giurgiu.