Conform unei “note de prezentare” întocmite de Securitate în 1979, Mugur Isărescu făcea parte din “Grupul «NEGOIUL»“. Iar “Grupul Operativ Negoiul” era “legenda” — numele conspirativ — al Oficiului pentru Studierea Dezvoltării Economiei Mondiale (parte din Institutul de Economie Mondială), structură folosită pentru acoperirea misiunilor de spionaj.
Într-un articol publicat ieri de către pressone.ro (sub titlul “Mugur Isărescu, ofițer pe deplin conspirat. Rețeaua DIE de la Institutul de Economie Mondială”), Institutul de Economie Mondială este prezentat drept “principala instituție de acoperire a Centrului de Informații Externe”.
IEM, acoperirea CIE
Institutul de Economie Mondială (IEM), la care Mugur Isărescu a lucrat până în 1990 ca cercetător științific, a “beneficiat” de o atenție specială din partea Securității. Conform articolului invocat mai sus, “în Raportul cu propuneri pentru Deschiderea dosarului de obiectiv «Institutul de Economie Mondială», semnat de colonelul de Securitate Florin Ionescu, se menționa că schema de organizare a Institutului prevedea 170 de salariați, la acel moment (1979 – n.r.) fiind ocupate efectiv 150 de posturi. În raport este precizată importanţa Institutului în structura de spionaj extern: Institutul de Economie Mondială era principala instituţie de acoperire a Centrului de Informaţii Externe”.
„Grupul Operativ Negoiul” din IEM
Mai interesant decât atât, însă, este că articolul Pressone arată că doar o anumită structură din IEM se ocupa, cu precădere, de spionaj. „Documentul menţionează că Institutul era folosit în mod legal «pe linia muncii de informaţii externe», în baza articolului 4 din Anexa nr. 3 a Decretului 426/1976, în care se stipula: «În cadrul Institutului de Economie Mondială funcţionează Oficiul pentru Studierea Dezvoltării Economiei Mondiale (OSDEM), unitate bugetară condusă de un director adjunct». Din documentele aflate în dosarul de obiectiv reiese că Oficiul pentru Studierea Dezvoltării Economiei Mondiale era folosit pentru acoperirea misiunilor de spionaj, denumirea legendată fiind «Grupul Operativ Negoiul». Legendare înseamnă crearea unui scenariu, a unei situaţii fictive, cu scopul de a conspira misiuni sau persoane care acţionează sub acoperire”, arată articolul publicat de către pressone.ro.
Document exclusiv: Isărescu, în “Grupul «NEGOIUL»”
Portalul prezintă și documente din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității referitoare la Oficiul pentru Studierea Dezvoltării Economiei Mondiale. În unele dintre acestea este menționat expres “Grupul «Negoiul»”. Nici un astfel de document, însă, nu conține referiri atât la Grupul “Negoiul”, cât și la Mugur Isărescu.
RL deține, însă, un astfel de document. Este vorba despre o “Notă de Prezentare privind pe Isărescu Constantin-Mugurel, cercetător științific”. Documentul este datat “20.06.79” și, în partea superioară stângă, conține adnotarea “Grupul «NEGOIUL»”. Actul menționează datele de identificare ale actualului guvernator BNR, numele părinților, adresa de domiciliu din acel moment, parcursul educațional și alte date personale culese în mod normal de către Securitate în astfel de cazuri.
Menționarea, în același document, atât a numelui legendat al Oficiului pentru Studierea Dezvoltării Economiei Mondiale din Institutul de Economie Mondială, cât și, în clar, a numelui lui Mugur Isărescu demonstrea-ză fără dubiu că actualul guvernator al Băncii Naționale a României făcea parte din rețeaua Grupului “Negoiul”, adică era spion sub acoperire al Securității.
FRUSTRARE. SRI nu a „periat“ corespunzător dosarul lui Isărescu
Conform pressone.ro, publicarea în exclusivitate de către RL a informațiilor și documentelor potrivit cărora Mugur Isărescu a dat note către Securitate sub numele de sursă “Manole” ar fi produs nervozitate în Serviciul Român de Informații. “Surse din SRI ne-au declarat că, după apariţia articolelor din «România liberă», în cadrul SRI s-a declanşat o anchetă pentru identificarea persoanei care s-a ocupat de inventarierea documentelor, pe motiv că aceasta nu ar fi «periat» suficient de bine dosarul Institutului de Economie Mondială înainte de a-l trimite la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în anul 2008”, se menționează în articolul pomenit anterior.
INTERES. IEM, cel puțin trei dosare la Securitate
Pressone.ro a arătat și că “De-a lungul timpului, Departamentul Securităţii Statului a deschis cel puţin trei dosare care au vizat IEM, aşa cum reiese din documentele de la CNSAS. Unul a fost Dosarul de obiectiv «Fundaţia», iar celelalte două au avut denumire identică – Dosarul de obiectiv «Institutul de Economie Mondială». Două dintre dosare au fost deschise de UM 0544 (Centrul de Informaţii Externe) şi erau axate pe probleme de contrainformaţii, pe când cel de-al treilea a fost deschis de Direcţia a III-a de Contraspionaj a Securităţii. (…) Surse din SRI ne-au explicat că, procedural, dacă o persoană cu o anumită calitate în fosta Securitate a rămas în activitate şi după 1990, dosarul său de dinainte de 1989 nu se declasifică şi nici nu se predă la CNSAS”.
EXCLUSIV. „Manole“, deconspirat de către „România liberă“
Acum o săptămână, RL a publicat, în exclusivitate, informația (însoțită de documente) că Mugur Isărescu a turnat la Securitate sub numele de sursă “Manole”. “Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe. Turnătoriile sursei «Manole» vizau, în special, diplomați străini de la București, cu care Mugur Isărescu avea contacte constante. Iar dintre diplomați, cel mai des întâlniți erau cei americani și britanici. Nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de «notele» pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unității Militare 0195”, scria RL pe 7 martie a.c.
În replică, Isărescu a invocat declarații furnizate anterior cotidianului “Jurnalul național”: “Eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preț de către aceiași oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea”.