11 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Licitație controversată: grădina de la Cotroceni a lui Iohannis, renovată de consiliera...

Licitație controversată: grădina de la Cotroceni a lui Iohannis, renovată de consiliera decorată a lui Ion Iliescu

Așa cum „România liberă“ a anticipat încă de la finele lunii aprilie, licitația pentru sistemul de irigaţii din curtea Palatului Cotroceni a fost câștigată de firma Garden Center Grup. Un proces de achiziție cu multe semne de întrebare, la care regulile s-au schimbat în timpul jocului.

Abonată de ani buni la contractele cu instituțiile statului, fie din aparatul central sau primării ale unor orașe mari, compania Garden Center Grup își mai adaugă în panoplie încă o lucrare bănoasă. Peste un milion de lei va încasa firma pentru refacerea sistemului de irigaţii din curtea Palatului Cotroceni, după ce a câștigat o licitație cu numeroase semne de întrebare și al cărei caiet de sarcini părea a fi făcut cu dedicație.

Administrația Prezidențială a anunțat că licitația a fost câștigată de ofertantul cu prețul cel mai mic, acesta fiind principalul criteriu de atribuire. Garden Center Grup a ofertat la jumătate față de prețul estimat inițial de instituția șefului statului, însă nu puține au fost cazurile în care această firmă a câștigat contracte cu prețuri subevaluate, pentru ca mai apoi să le „rotunjească” prin acte adiționale.

În ceea ce privește actuala licitație, patronii firmei nu sunt deloc străini de Palatul Cotroceni. Garden Center Grup SRL este deținută de o fostă consilieră a ex-preşedintelui Ion Iliescu, Iuliana Madlen Lazăr, împreună cu soțul său, Ion Olteanu. Cei doi, care mai dețin și firma Ecohorticultura SRL, au numeroase contracte privind amenajarea spaţiilor verzi şi a mobilierului urban din Bucureşti, dar şi din alte oraşe, cum ar fi Piatra Neamţ, Cluj-Napoca sau Sighişoara.

Iuliana Madlen Lazăr a fost decorată, în 2002, tot de Ion Iliescu, cu medalia Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de cavaler „pentru competența, loialitatea și profesionalismul dovedite în serviciul Administrației Prezidențiale”. 

O licitație pe repede-nainte

Revenind la contractul obținut cu Administrația Prezidențială, „România liberă“ a prezentat la finele lunii aprilie modul în care a fost întocmit caietul de sarcini pentru această licitație.

În afară de preţul estimat, care i-a lăsat pe mulţi cu gura căscată – jumătate de milion de euro (acum, redus la jumătate), licitaţia a mai ridicat şi alte semne de întrebare, fapt susţinut de experţi în domeniu, consultaţi de „România liberă“, care au arătat că totul a fost organizat pe repede-nainte, fapt ce putea favoriza unele firme.

CITEȘTE și Irigaţiile de la Cotroceni, „cod roșu“ la caietul de sarcini

În primul rând, Administraţia Prezidenţială a dat un termen de numai două săptămâni pentru depunerea ofertelor, din momentul publicării pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) a anunţului de intenţie şi a caietului de sarcini – de pe 16 martie până pe 1 aprilie. Mai mult, în acest din urmă document apăreau numeroase prevederi cel puţin discutabile, în principal referiri la unele instalaţii folosindu-se denumirea lor comercială. „La toate trecerile traseului de cablu de semnal, din exterior în interior sau din interior în exterior, se vor monta dispozitive de absorbţie a şocurilor electrice tip MGP-1/MSP-1 pentru protecţia echipamentelor electronice legate la aceasta”, se arată la pagina 6 a Memoriului tehnic. Or, denumirea „MGP-1/MSP-1” este una comercială şi aparţine companiei internaţionale Rainbird.

Antreprenorul va trebui să ia piese de la proiectant

Ei bine, întâmplător sau nu, partenerul oficial din România al Rainbird este firma Emesis Trading SRL, deţinută de Mihai Cojanu, adică tocmai societatea care a întocmit caietul de sarcini şi specificaţiile tehnice pentru sistemul de irigații de la Cotroceni. În consecinţă, firma care a câştigat licitaţia organizată de Administraţia Prezidenţială va fi oarecum nevoită să-i umfle conturile proiectantului. Asta pentru că este binecunoscut faptul că este mai ieftin să cumperi de la un partener al unui producător internaţional decât direct de la acesta, pentru o lucrare punctuală.

Și nu va fi deloc greu ca Garden Center Grup să colaboreze cu Emesis Trading, având în vedere că între aceste firme, plus Eco Horticultura SRL, au existat de-a lungul timpului contracte importante.

O altă neregulă în caietul de sarcini a constat în faptul că fişa tehnică pentru duzele aspersoarelor a fost realizată extrem de stufos şi de restrictiv. Mai grav este faptul că şi aici erau prezente denumiri comerciale ale duzelor (marcate cu „TM” – Trade Mark, adică marcă comercială).

Nu în ultimul rând, alte semne de întrebare le ridică numărul de electrovane cu care trebuie prevăzut sistemul de irigaţii. „Pentru acest proiect a fost ales un sistem de control gestionat de calculator, capabil să asigure funcţionarea unui nr. de 500 electrovane, şi să coreleze în timp real programele existente cu variaţii ale parametrilor reţelei de alimentare cu apă sau a factorilor de mediu”, se arăta în varianta iniţială a Memoriului tehnic.

Specialiştii consultaţi de „România liberă“ au susținut că pentru suprafaţa Parcului Palatului Cotroceni sunt suficiente maximum 200 de electrovane. Chiar dacă, ulterior, ar apărea necesitatea extinderii sistemului de irigaţii, în nici un caz nu se poate vorbi despre dublarea suprafeţei, pentru că, fizic, nu ar avea unde.

Lucru recunoscut în cele din urmă şi de proiectant. În acelaşi document, câteva pagini mai încolo se menţiona faptul că sunt suficiente tocmai 200 de electrovane: „Sistemul trebuie să aibă capacitatea de a gestiona un număr de minimum 200 adrese (electrovane) pentru a putea include programele de irigare pentru zonele de udare proiectate şi să poată suporta extinderi ulterioare fără alte adăugiri de cablu sau elemente hardware”.

Reguli schimbate în timpul ­jocului

Cel mai controversat este faptul că au fost schimbate regulile în timpul jocului, lucru recunoscut la vremea respectivă chiar de Administrația Prezidențială, într-un răspuns trimis la solicitarea „României libere“: „La data de 23.03.2016, Administrația Prezidențială a publicat pe platforma Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) următoarea clarificare: «Orice referire care apare în documentația tehnică cu privire la specificaţii tehnice care indică o anumită origine, sursă, producţie, un procedeu special, o marcă de fabrică sau de comerţ, un brevet de invenţie, o licenţă de fabricaţie se va citi împreună cu mențiunea sau echivalent»”.

Cu alte cuvinte, Administraţia Prezidenţială recunoaşte că s-au schimbat regulile licitației cu doar o săptămână înainte de data-limită de depunere a ofertelor. „E imposibil să faci o ofertă serioasă, cu fundamentări de costuri, în doar o săptămână, având în vedere că este vorba de un proiect complex, nu de o achiziţie ce vizează nişte lopeţi sau câteva autoturisme”, au declarat pentru „România liberă“ specialiști în sisteme de irigații.

Articolul publicat de „România liberă“ la finele lunii aprilie a iscat o oarecare derută pe holurile Palatului Cotroceni, dat fiind faptul că firma câștigătoare a fost anunțată abia acum, când membrii comisiei de licitație au considerat că s-au mai liniștit apele și, nu în ultimul rând, lumea este în concediu. Cu toate că termenul de depunere a ofertelor a fost, așa cum am arătat, extrem de scurt, de numai două săptămâni, a fost nevoie de mai bine de trei luni de zile pentru evaluarea acestora și desemnarea câștigătorului licitației. Destul de neobișnuit, nu?

„România liberă“ a încercat în zadar să ia un punct de vedere de la patronii companiilor care au câștigat licitația pentru grădina de la Cotroceni. La numerele de telefon afișate pe site-urile celor două societăți – Garden Center Grup și Eco Horticultura – nu răspunde nimeni. În plus, e-mail-urile pe care le-am trimis ni s-au întors, pe motiv că este plină căsuța poștală.  

Profit

Cifre de afaceri de invidiat

Cele două firme deținute de soții Lazăr-Olteanu au cifre de afaceri de invidiat, potrivit bilanțurilor depuse la Ministerul Finanțelor. Garden Center Grup, care are ca principal obiect de activitate „cultivarea plantelor pentru înmulțire”, a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri netă de aproape 37 milioane de lei (peste 8,5 milioane de euro) și un profit de peste un milion de lei. Eco Horticultura SRL, cu obiectul de activitate principal „activități de amenajare peisagistică”, a avut o cifră de afaceri netă mult mai mică, de 3,25 milioane de lei, și un profit de 32.569 lei.

Previziuni confirmate

Legături periculoase ­între firme

„Până la această dată-limită, 1 aprilie, au fost depuse patru oferte pentru realizarea sistemului de irigații de la Cotroceni. Este vorba de asocierea Geca – Chris Garden şi firmele Garden Center Grup, ACIM şi Triumf Gardening”, scria „România liberă“ în articolul „Irigaţiile de la Cotroceni, «cod roșu» la caietul de sarcini“, publicat pe 20 aprilie. „Dintre acestea, una atrage atenţia. Este vorba de Garden Center Grup, despre care presa a relatat în nenumărate rânduri că este «abonată» la contractele cu statul. Societatea este deţinută, ca şi firma Eco Horticultura, de altfel, de soţii Ionuţ Olteanu şi Madlen Lazăr. Atât Eco Horticultura, cât şi Garden Center Grup au avut contracte importante cu Emesis Trading, proiectantul sistemului de irigaţii de la Palatul Cotroceni”, arătam în articolul menţionat.

 

Cele mai citite

LinkedIn, acuzată de utilizatori Premium că le-a folosit mesajele private pentru antrenarea AI

LinkedIn, platforma de social media orientată spre mediul de afaceri și deținută de Microsoft, a fost dată în judecată de un grup de utilizatori...

Ministrul Energiei vrea păstrarea centralelor pe cărbune. Cu ce ar putea fi înlocuite

Ministrul Energiei susţine că degeaba protejăm mediul dacă mergem către colaps economic. Sebastian Burduja consideră că nu trebuie renunţat la centralele pe cărbune până...

Incendii devastatoare în California de Sud: 31.000 de persoane evacuate

Pompierii din California de Sud se confruntă cu o nouă provocare: două incendii majore au izbucnit în regiune, obligând peste 31.000 de persoane să...
Ultima oră
Pe aceeași temă