Avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, este urmărit penal într-un nou dosar. De data aceasta este vorba despre şantajarea unui om de afaceri, iar la această infracţiune ar fi participat şi Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, şi procurorul DIICOT Remus Jurj. Lucinschi a fost ieri reţinut.
Autorul principal, Sergiu Lucinschi, ar fi exercitat acțiuni de constrângere asupra omului de afaceri Alexandru Horpos, patronul firmei SC Straco Group, cu complicitatea procurorului Remus Jurj și a avocatului Radu Pricop, pentru a-l determina să-i dea 4.000.000 de euro, sumă nedatorată, după cum spun procurorii. Horpos, care este denunţător în acest dosar, a fost reţinut în decembrie 2014, într-un dosar pentru restituirea ilegală de TVA. Procurorii spun că printre constrângerile la care a fost supus patronul Straco s-ar număra şi arestarea acestuia. În această afacere de şantaj ar fi fost implicat, spun procurorii, şi ofiţerul de poliţie Constantin Comăneanu, prins în flagrant după ce a luat mită 5.000 de euro de la omul de afaceri șantajat.
Cum să faci rost de 4.000.000 de euro
Procurorii spun că, în perioada decembrie 2014-martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea avocatului Radu Pricop și a procurorului DIICOT Remus Jurj, a exercitat asupra unui om de afaceri acțiuni de constrângere pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T.
Plângerea lui Lucinschi face obiectul unui dosar penal pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă), dosar în care omul de afaceri a fost arestat la domiciliu la un moment dat. Lucinschi i-a promis omului de afaceri șantajat că, dacă îi dă banii, va retrage plângerea penală și că, având influență asupra procurorului de caz (Jurj), o să-i schimbe încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracțiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează. Pentru a-l convinge că are influență asupra procurorului Jurj (atât direct, cât și prin alte persoane, printre care avocatul Pricop și ofițerul Comăneanu) Lucinschi i-a promis ridicarea sechestrului asigurător, indiferent de probele existente. A și reușit (faptă consumată). La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor” Sergiu Lucinschi a pretins și a primit de la omul de afaceri dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.
Prin acest document, omul de afaceri recunoștea că ar datora personal lui Lucinschi suma de 2.000.000 euro, angajându-se să o restituie până la data de 24 decembrie 2015.
Ce au făcut avocatul Pricop și procurorul Jurj
Potrivit DNA, “suspectul Pricop Radu l-a sprijinit în activitatea infracțională pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale ce face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către inculpatul Lucinschi Sergiu, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, sub imperiul constrângerilor repetate”. Rolul procurorului DIICOT Remus Jurj, care avea în instrumentare două dosare penale ale omului de afaceri șantajat, “l-a sprijinit în mod constant pe inculpatul Lucinschi Sergiu, dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcție de cum decurgeau discuțiile pentru remiterea banilor”, susține DNA în referatul de reținere a lui Lucinschi.
Astfel, “la data de 19 februarie 2015, suspectul Jurj Tudoran Remus a emis, cu încălcarea dispozițiilor legale privind organul judiciar competent (în speță instanța de judecată), o ordonanță prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru 5 zile a teritoriului României, cu destinația Zambia”. Ulterior, la 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar față de omul de afaceri, într-una dintre cauze, Remus Jurj i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.
Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuțiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta și inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii.
Ce a făcut polițistul DIICOT Comăneanu
Constantin Comăneanu, ofițerul de poliție care îl ajuta pe procurorul Jurj în anchetarea unuia dintre dosarele victimei șantajate, i-a solicitat acestuia, printr-un intermediar, o sumă de bani, inițial neprecizată, afirmând că poate influența modul de soluționare a dosarului respectiv. Mai mult, pentru a-i întări încrederea, ofițerul Comăneanu, prin același intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depuse de inculpatul Lucinschi Sergiu și i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a și întâmplat ulterior. Având în vedere că informațiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi înmâneze intermediarului suma de 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinși inițial, în vederea rezolvării favorabile a dosarului său.
Din această sumă, la data de 30 martie 2015, persoana intermediară a remis suma de 5.000 de euro ofițerului Comăneanu, care a fost prins în flagrant.
Familia Lucinschi, controverse și scandaluri pe sume uriașe
Sergiu/Serghei Lucinschi, fiul fostului președinte moldovean Petru Lucinschi, este unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri din Republica Moldova, fiind implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri.
Cel mai notoriu scandal în care a fost implicat Sergiu Lucinschi este cel în care a fost acuzat că și-ar fi însușit ilegal licența pentru șampania “Yves-Rocher”, prin șantajarea deținătorului legal, firma germană ST.Leonard Weinkellerei GmbH & Co, potrivit presei de peste Prut. Săptămânalul Flux relata în 1998 că fiul fostului președinte a obținut “pe căi necinstite un certificat de la Agenția de Stat pentru Protecția Proprietății Industriale a Republicii Moldova”. Firma germană a contestat acțiunea. Tot jurnaliștii de la Chișinău au arătat faptul că Sergiu Lucinschi ar fi fost capul comerțului cu alcool dintre România și Rusia. De altfel, acesta a desfășurat mai multe afaceri la Moscova, unde și-a terminat studiile universitare. Între 1990–2000, a deţinut mai multe afaceri în domeniul comerţului şi construcţiilor din Rusia, inclusiv celebrul club de noapte „Most/Podul” din Moscova, conform mold-street.com. În 2011, s-a stabilit în România și a obținut cetățenia română. A început și aici mai multe afaceri, prin intermediul companiei „Genesis International”, care a obținut o serie de contracte tot în Republica Moldova, potrivit aceleiași surse, de reabilitare a drumurilor naţionale, dar şi zece drumuri din Chişinău.
“Serghei Lucinschi, una dintre cele mai odioase figuri ale Moldovei anilor ’90, când pensiile se plăteau în caloși și săpun, iar cei 350 de lei salariu pe care-i aveau profesorii nu veneau cu lunile, a fost ridicat aseară de procurorii DNA”, scrie independent.md.
Vilă la Miami
Nici celălalt fiu al fostului președinte Lucinschi, Chiril, în prezent deputat în Parlamentul de la Chișinău, nu a fost ocolit de controverse. Presa moldovenească a scris că are o vilă impresionantă la Miami Beach, evaluată la cel puțin un milion de dolari americani. O avea ca vecină pe celebra Ala Pugaciova, starul muzicii ușoare rusești, care ar fi declarat că, pe lângă vila lui Lucinschi, propria locuință pare o cocioabă. Chiril Lucinschi ar fi și un pasionat al jocurilor de noroc, jurnaliștii relatând că ar fi pierdut la cazinou, într-o singură noapte, 500.000 de dolari.
În fine, chiar și tatăl, Petru Lucinschi, a fost considerat un politician care a oscilat între Rusia și România. Fostul președinte al Republicii Moldova a fost ultimul secretar responsabil cu ideologia din cadrul Uniunii Sovietice, după cum a relatat „România liberă“. El i-a înmânat personal fostului președinte al Rusiei, Boris Elțin, cheia Kremlinului. De asemenea, figurează pe post de personaj principal în cartea „Banii negri ai Kremlinului”, care vorbește despre modul în care ar fi fost deturnate fonduri fabuloase ce se aflau la dispoziția liderilor fostei URSS.
Petru Lucinschi a menționat pentru presa din Republica Moldova că reținerea fiului său este o răzbunare. “Eu știu numai că fiul meu are un business și nu înțeleg un lucru: un litigiu de business este prezentat ca politic. (…) Feciorul meu mi-a spus, un an și jumătate în urmă, că i-a dat în judecată pe partenerii săi, fiindcă i-au furat businessul. (…) După un timp, feciorul mi-a spus că s-au înțeles. Ei au recunoscut că îi sunt datori și, parcă, problema s-a rezolvat, ca peste câteva săptămâni să aud această informație la televizor. Pur și simplu, eu sunt șocat”, a declarat fostul președinte al Republicii Moldova pentru prime.md.