6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV Plumb preferă suspecții DNA pentru proiecte europene. Cum au câștigat politicieni...

EXCLUSIV Plumb preferă suspecții DNA pentru proiecte europene. Cum au câștigat politicieni și penali un pot de peste 23 milioane de lei | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Ministerul Fondurilor Europene, condus de Rovana Plumb, va împărți între 10,3 și 23,3 milioane lei unor firme controlate de afaceriști penali și politicieni, pentru a evalua proiectele europene din cadrul Programului Operațional Capital Uman. 

Printre acești afaceriști se află Gheorghe Boeru, acuzat de DNA că a dat șpagă pentru a obține un contract european de la Hidro Prahova. În același dosar a fost pusă sub acuzare toată „elita“ prahoveană, în frunte cu Sebastian Ghiță și Mircea Cosma. Nici tehnocratul Dragoș Pîslaru nu s-a dat înapoi și vrea o felie din contractul de la MFE.  

Contract-cadru pentru zece firme

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat pe 24 august a.c. că a semnat un contract-cadru cu zece firme pentru asigurarea serviciilor de consultanță și evaluarea proiectelor depuse în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU). 

Valoarea contractului este cuprinsă între 10,3 și 23,3 milioane lei. Conform anunțului de atribuire a licitației, pentru adjudecarea contractului de evaluare a proiectelor pe POCU s-au înscris 14 firme, dar au fost admise doar zece: Ramboll South East Europe, Avensa Consulting, GEA Strategy & Consulting SA, WYG International Consulting, Romair Consulting, Next Business Consulting, Pro-jects Development Consultants, Structural Management Solutions, Smart Integration și Asociația Evaluatorilor de Proiecte Naționale și Europene – ASEVAL București. Toate cele zece firme s-au pricopsit cu câte o bucată din contractul-cadru. Deocamdată, însă, nu s-a stabilit cât anume îi va reveni fiecărei firme.

Afacerea pesedistului Săvoiu, „tradusă“ în daneză

Una dintre firmele ce au obținut o felie din acordul–cadru de la Ministerul Fondurilor Europene este Ramboll South East Europe SRL – București. Conform datelor de la Registrul Comerțului, firma din București a luat naștere din fuziunea cu societatea Ramboll South East Europe – Târgoviște, care a fost dizolvată fără lichidare pentru că patrimoniul a fost transferat pe noua societate. Ramboll Târgoviște și-a schimbat numele de câteva ori. În prima fază, s-a numit Geonet Târgoviște. A fost rebotezată Blominfo, apoi și-a schimbat denumirea în Blom România. Geonet Târgoviște a fost deținută de fostul deputat PSD de Dâmbovița Ionuț Cristian Săvoiu.

Din declarațiile de avere depuse de Săvoiu în perioada 2012-2016 la Camera Deputaților rezultă că acesta a condus firma Blom România până în 2014. La aceeași societate lucra și soția sa, Viviana Alina Săvoiu.

Se retrage Săvoiu, apare Stoica – omul lui Săvoiu

După ce fostul deputat Săvoiu s-a retras de la conducerea firmei, Viviana Săvoiu a rămas în continuare angajată la societate. Conform ultimei declarații de avere depuse pe 18 ianuarie 2017, Viviana Săvoiu era angajată la noua societate Ramboll South East Europe.

În prezent, Ramboll South East Europe are ca acționar unic o altă societate, Ramboll Denmark A/S, din Danemarca. Administratorul firmei și director general este Silviu Stoica, fostul şef al Direcţiei pentru Managementul Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Mediului. Între ianuarie şi iulie 2009, Stoica a fost şeful Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Mediu și este considerat omul de încredere al fostului deputat Săvoiu.

Am încercat să-l contactăm pe Săvoiu, însă secretara acestuia a precizat că nu se află în firmă. „O să-i transmit numărul dvs. de telefon să vă contacteze“, a spus secretara. Dar Săvoiu nu a mai sunat.   

Avensa, regina proiectelor din Moldova

Ministerul Fondurilor Europene a semnat un contract și cu firma Avensa Consulting din Iași, care a avut peste 120 de contracte cu autoritățile locale și centrale. Valoarea contractelor publice depășește zece milioane de euro. Până în noiembrie 2014, firma a fost patronată de Ionuț Nechita (decedat), apoi afacerea a fost preluată de Roxana Maria Nechita.

Numele companiei Avensa Consulting este legat de demararea unei anchete a Direcției Naționale Anticorupție, care a luat la verificat fondurile europene gestionate de Primăria Iași în mandatul de primar al lui Gheorghe Nichita. Ulterior, primarul Nichita a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni de corupție.

Conflict de interese constatat de DNA

Într-un alt dosar, Cătălin Mugurel Flutur, fost primar al Botoșaniului, a fost cercetat de DNA pentru infrac-țiunea de conflict de interese pentru că a semnat mai multe contracte de consultanță cu firma Avensa Consulting, la care era angajat fiul acestuia, Alexandru Flutur. „În calitate de primar al municipiului Botoșani, a îndeplinit actul de semnare a unui număr de 11 contracte de consultanță, în perioada 24.07.2007–22.07.2011, în baza aceleiași rezoluții infracționale, cu Avensa Consulting SRL“, a arătat DNA într-un comunicat.

În plus, firma Avensa Consulting (în asociere cu Boştină & Associates Financial Consulting SRL şi Ove Arup & Partners International Ltd.) a prestat servicii de evaluare tehnică şi financiară pentru toate cererile de finanţare depuse de primării pentru Axele Prioritare 1-5 din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. În această categorie intră inclusiv proiectele Primăriei Iaşi care sunt acum vizate de verificările DNA Bucureşti, cele de la Suceava, dar şi cele ale Ministerului Transporturilor.

Boeru, șpăgi pentru bani europeni

O altă firmă selectată să se ocupe de evaluarea proiectelor POCU este Romair Consulting, patronată de Gheorghe Boeru. Acesta a fost acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală în dosarul de corupție de la Hidro Prahova. În același dosar au mai fost puși sub acuzare și Iulian Cristian Herțeanu, cumnatul fostului premier Victor Viorel Ponta, fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, fostul președinte al CJ Prahova Mircea Cosma, fostul deputat PSD Vlad Alexandru Cosma.

Mită de 200.000 euro pentru 25 milioane RON

Procurorii DNA au men-ționat într-un comunicat de presă că, în perioada august 2010 – aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, Adrian Emanuil Semcu, vicepreședinte al CJ Prahova, a făcut presiuni asupra conducerii companiei Hidro Prahova pentru ca firma lui Gheorghe Boeru, Romair Consulting, să câștige o licitație finanțată din fonduri europene.

„Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat «Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări» face parte din proiectul european «Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova». Pentru sprijinul acordat la obținerea contractului, în luna ianuarie 2012, Semcu Adrian Emanuil a primit de la Boeru Gheor-ghe suma de 100.000 euro (din totalul sumei promise, de 200.000 euro)“, spun procurorii.

Pentru a beneficia de clemența legii, se pare că Boeru l-a denunțat la DNA pe fostul primar al sectorului 1 Andrei Chiliman, care ar fi primit o șpagă de un milion de euro.

Peste 83 milioane euro pentru firma lui Boeru

Romair Consulting a avut contracte cu peste 50 de instituții publice, de la care a primit aproximativ o sută de contracte. Valoarea acestora depășește 83 milioane de euro. Printre autoritățile care au apelat la serviciile firmei Romair Consulting se numără RAJA Constanța, Apa Serv Satu Mare, Ministerul Mediului,  Apă Canal Ilfov, Aparegio Gorj, Apele Române, Primăria Sectorului 2 etc. Majoritatea contractelor au constat în asistență tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare pentru proiecte de reabilitare și modernizare a sistemelor de apă și canalizare.

Afacerile controversate ale lui Gheorghe Boeru au înflorit în București în mandatul de primar al lui Adriean Videanu. Boeru a participat în 2006 cu două firme controlate de el la o licitație organizată de Primăria Capitalei, pentru a realiza un studiu de fezabilitate pentru ecologizarea a patru parcuri. Totodată, Boeru a mai fost implicat în privatizarea controversată a companiei Nitramonia împreună cu Fatik Kesser, în urma căreia cei doi parteneri de afaceri s-au pricopsit cu un dosar penal pierdut prin sertarele Parchetului. Am încercat să obținem punctul de vedere al lui Gheorghe Boeru, dar la telefoanele afișate pe site-ul firmei Romair Consulting nu a răspuns nimeni.  

Amenințări de la Alexandria

Structural Management Solutions este o altă firmă care se va ocupa de evaluarea proiectelor depuse pe POCU. Societatea este patronată și administrată de Radu Constantin Sandu. De pe site-ul firmei aflăm că oferă consultanță în afaceri și management, dar este specializată și în accesarea și implementarea proiectelor de finanțare din fonduri nerambursabile. În plus, firma Structural Management Solutions a fost selectată ca partener de Primăria Alexandria pentru a depune un proiect pe POCU, intitulat „Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate (non-romă), prin implementarea de măsuri integrate“. În cazul în care firma va evalua proiectul Primăriei Alexandria, acesta se află în stare de incompatibilitate.

Despre posibila stare de incompatibilitate am încercat să vorbim cu patronul Radu Constantin Sandu. Nu era la firmă. În schimb, o angajată a sa, Ana Maria Ioniță, nu a ezitat să treacă direct la amenințări dacă scriem despre acest aspect.

„Nu suntem incompatibili, dar nu cred că ar trebui să răspund acestor întrebări. Faceți un articol, nu știu ce să vă răspund. Nu suntem parteneri cu Primăria Alexandria în nici un proiect POCU. Ați făcut re-search dacă Primăria Alexandria a depus vreun proiect pe POCU? Suntem selectați? Da, sigur. Nu. Primăria Alexandria a vrut să depună un proiect, nu a depus nici un proiect. Nu avem nici un proiect în parteneriat, nici în calitate de solicitanți, nici în calitate de beneficiari“, a spus Ana Maria Ioniță.

Întrebată dacă oferă consultanță pe POCU, Ana Maria Ioniță a declarat: „Nu știu dacă are sau nu importanță dacă ofer consultanță pe POCU. Acest lucru îl verifică ministerul. Nu ofer consultanță pe nici un proiect POCU. Administratorul societății a semnat o declarație de conflict de interese și a respectat toate prevederile legii. Faptul că dvs. aveți un exces de zel și mă sunați să mă întrebați anumite lucruri… ăăă… ați avut parte de bunăvoința mea de a răspunde acestor întrebări. Dacă dvs. publicați un anunț în ziar este minunat. Publicați un anunț în ziar și o să vedem mai departe cum acționăm“. 

Firma tehnocratului Pîslaru, bună pentru PSD

Printre firmele contractate să evalueze proiectele POCU de la Ministerul Fondurilor Europene se numără și GEA Strategy & Consulting SA, specializată în consultanță de afaceri și management. Societatea a fost fondată de mai mulți economiști angrenați în viața politică. Firma a beneficiat de peste 90 de contracte de la autoritățile publice locale și centrale. Valoarea acestora depășește suma de 7.000.000 euro.

Fondatorii GEA Strategy, finanțiști influenți

GEA Strategy & Consulting a fost înființată în anul 2006 de Daniel Dăianu, Dragoș Pîslaru, Liviu Voinea, Florin Vasile Cîțu, Valentin Cojanu, Laurian Lungu, Bianca Păuna și Asociația de Economie Aplicată. Primul este fostul ministru al Finanțelor în guvernele Radu Vasile și Ciorbea. Cu susținerea PSD, Dăianu a ajuns în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. La fel s-a întâmplat și cu Liviu Voinea, fost secretar de stat la Finanțe și ministrul delegat pentru Buget în Guvernul Ponta II. Tot cu susținerea PSD, Liviu Voinea a fost uns viceguvernator și membru în CA al BNR. După ce au fost numiți pe funcții, majoritatea membrilor fondatori și-au vândut sau cedat acțiunile către diverse persoane. Pentru o scurtă perioadă de timp s-ar fi retras și Dragoș Pîslaru, pentru că fusese numit ministru al Muncii în Guvernul Cioloș. Ulterior, Dragoș Pîslaru a revenit printre acționarii firmei.

Firma, controlatăn azi de estonieni

Conform datelor de la Registrul Comerțului, acționarul majoritar  al GEA Strategy & Consulting este acum o firmă din Estonia, CIVITTA INTERNATIONAL OÜ, care deține 98% din acțiuni. Reprezentanții firmei estoniene în România sunt Dragoș Pîslaru, Denisa Scutariu, Carmen Maris și Ioana Ivanov. Fiecare reprezentant deține 0,5 % din acțiunile GEA Strategy. Firma controlată de Pîslaru a beneficiat de mai multe contracte finanțate din fonduri europene pentru realizarea unor studii.

Dragoș Pîslaru: „Eu nu mai am rol de manager“

Fostul ministru al Muncii Dragoș Pîslaru a spus că nu știe despre contractul cu POCU: „Eu nu mai sunt acționar semnificativ la GEA Strategy pentru că a avut loc o fuziune. Acțiunile sunt deținute de o companie din Estonia. Eu nu mai am rol de manager sau de director general. Acum mă ocup de antreprenoriat și inovare în cadrul companiei și, într-adevăr, am primit onorific un pachet de 0,5% înapoi. Să vă explic mai clar: compania a fost cumpărată“.

Pe site-ul companiei estoniene Civitta, însă, Dragoș Pîslaru apare menționat ca fiind unul dintre reprezentanții firmei în România, în calitate de partener.

Însă el spune că nu reprezintă firma în România: „Nu sunt reprezentantul firmei Civitta în România. M-au trecut pentru că am CV cu ultima experiență, care pentru ei a fost importantă. Are Pîslaru ceva acțiuni la firmă? O să mă duc în Ucraina sau în diverse țări unde o să mă ocup de asistență tehnică. Nu mai am de-a face. Nu sunt defensiv. Nu sunt reprezentant legal. Sunt partener“. 

Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...
Ultima oră
Pe aceeași temă