Ministrul de Externe a împărțit gradele diplomatice unor apropiați PSD, neveste de diplomați, consilieri personali și diplomați controversați. Avansările s-au făcut în numele Zilei Diplomației Române.
Ziua Diplomației Române este sărbătorită cu mare fast în fiecare an, pe 1 septembrie. Anul acesta, ministrul Meleșcanu, în semn de altruism, i-a pricopsit cu grade diplomatice pe Ioana Gheorghiaș, consiliera secretarului de stat George Ciamba și fiica lui Mugurel Gheorghiaș de la Tel Drum, pe Adriana Ciamba, consulul general de la Ankara și soția lui George Ciamba, dar și pe Dănuț Neculăescu, fiul șefului organizației de pensionari PSD Dâmbovița. Totodată, a fost avansată și Livia Taloș, consiliera lui Meleșcanu.
În tot acest timp diplomații români de carieră fără proptele politice așteaptă la coadă să fie avansați în gradele diplomatice. La termen.
Gașca băieților deștepți din MAE
Pe 1 septembrie 2017, ministrul Teodor Meleșcanu a semnat un ordin prin care a avansat la excepțional 25 de persoane, în mare parte angajați în structura centrală a Ministerului Afacerilor Externe. Propunerile de avansare au venit din partea secretarului general Cosmin Dinescu, a secretarului de stat George Ciamba și a directorului general al Departamentul Consular, Bogdan Stănescu.
Surse din cadrul MAE au explicat pentru „România liberă“ cum funcționează gașca băieților deștepți din MAE: „Dinescu l-a propus spre avansare la excepțional pe directorul Bogdan Stănescu. La rândul lui, Stănescu a propus-o spre avansare pe Adriana Ciamba, soția secretarului de stat George Ciamba. Nevasta lui Stănescu este Ioana Bivolaru, ambasadorul României în Portugalia, aflată în coordonarea lui George Ciamba, secretar de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euro-atlantic, la fel ca toată Ambasada României din Portugalia.
Fata lui „Melcu’“, consiliera lui Ciamba
George Ciamba a fost numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe cu sprijinul politic al PSD. Conform unor surse din Partidul Social Democrat, Liviu Dragnea i-a promis lui George Ciamba funcția de ministru de Externe. Însă acesta a fost numit doar secretar de stat, iar funcția de ministru i-a revenit lui Teodor Meleșcanu, de la ALDE, în urma unor negocieri politice. Imediat după ce și-a luat portofoliul în primire, Ciamba a transferat-o la cabinetul său, în funcția de consilier, pe Ioana Gheorghiaș. Aceasta este fiica lui Mugurel „
Gheorghiaș, zis „Melcu’“, prieten cu Liviu Dragnea.
Fiica lui „Melcu’“
Ioana Gheorghiaș a intrat în administrația publică în anul 2011. De atunci, a fost angajată a Palatului Cotroceni, pe vremea când preşedinte era Traian Băsescu, dar a ocupat funcţii publice şi în guvernările Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta şi Dacian Cioloş.
La începutul lui 2015, Gheorghiaș a dat concurs pentru a intra în Corpul Diplomatic. Din comisia de evaluare făcea parte și George Ciamba, actualul ei șef. Tânăra diplomat a fost repartizată în cadrul Direcţiei de Armonizare Legislativă, ea având studii juridice, cu gradul diplomatic secretar III.
În august 2017, Ciamba a propus ca tânăra Ioana Gheorghiaș să fie avansată la excepțional, de la gradul de secretar III în gradul de secretar II, de către ministrul Teodor Meleșcanu. Ceea ce s-a întâmplat prin ordin semnat de șeful MAE.
Nevasta lui Ciamba, dublu avansată la excepțional
O altă avansare controversată la nivelul Ministerului de Externe este cea a Adrianei Ciamba (foto), consul general al României la Istanbul. Nevasta secretarului de stat George Ciamba, Adriana Ciamba, a fost avansată la excepțional în gradul de consilier diplomatic. Aceasta este cea de-a doua avansare la excepțional a Adrianei Ciamba. În anul 2015, tot de Ziua Diplomației Române, a fost avansată în gradul de secretar I de către ministrul Bogdan Aurescu. Propunerea de avansare a Adrianei Ciamba în gradul de consilier diplomatic a fost făcută de Bogdan Stănescu, director general al Departamentului Consular.
Turcia, numitor comun pentru Ponta și Ciamba
Întâmplător sau nu, soția lui Bogdan Stănescu, ambasadoarea Ioana Bivolaru, a lucrat ca director al Departamentului Uniunea Europeană din MAE, în perioada 2012-2016, sub directa coordonare a lui George Ciamba. În noiembrie 2012, acesta din urmă fusese numit în funcția de secretar de stat pentru Afaceri Europene, în Ministerul de Externe, de către premierul de atunci, Victor Ponta.
Tot Ponta a reactivat-o în Externe și pe Adriana Ciamba, pe care a numit-o în funcția de consul general în Turcia, deși aceasta nu avea experiență consulară. Dar, pentru premierul Victor Ponta, nu a contat. Conform unui articol publicat de „România liberă“ în 2015, numirea Adrianei Ciamba în funcția de consul general în Turcia ar fi avut legătură cu perioada în care Ponta a fost internat într-un spital turcesc.
Stănescu: „Sunt probleme de resurse umane”
La rândul lui, Bogdan Stănescu a fost avansat la excepțional în gradul de ministru consilier. Propunerea de avansare pentru Stănescu a fost făcută de către Cosmin Dinescu, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe.
La solicitarea „României libere“, Bogdan Stănescu nu a negat că a fost propus spre avansare de Cosmin Dinescu. Nu a negat nici faptul că, la rândul lui, a propus-o spre avansare pe Adriana Ciamba, soția secretarului de stat George Ciamba. Întrebat care au fost motivele pentru care a făcut acest lucru, Bogdan Stănescu a declarat pentru România liberă „că nu pot fi discutate pe telefon astfel de chestii”. De ce? „Sunt probleme de resurse umane. Vă recomand să trimiteți în scris. Nu e de resortul exclusiv al departamentului nostru”.
„Pe mine mă doare în p..ă de avocații ăștia”
Director general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu a devenit cunoscut publicului larg în 2016, după ce numele său a apărut în scandalul legat de examenul pentru postul de șef al secției consulare a României la Ankara. Atunci, diplomatul Cristian Radu a reclamat faptul că a fost retras de la post, după numai cinci luni, pentru că ar fi deranjat intermediarii de vize care aveau legătură cu personalul român din Ambasadă, care ar fi primit o parte din șpăgile de la cei care obțineau vize pentru România.
Într-o înregistrare audio, Bogdan Stănescu îi spune lui Cristian Radu că nu poate pleca la post pentru că are pe rol un proces cu MAE. „El nu poate să semneze plecarea ta la post cât ai acțiunea în instanță. Pe mine mă doare în p..ă de avocații ăștia și de procesul cu MAE. Spune-le că, dacă persistă în chestia asta, gândește-te, ei îți fac ție rău. Îți zic pentru a mia oară și ultima oară. Trebuie să le spui la avocați să renunți la proces. Tu poți să îi spui ăluia: vino în p…a mea la mine… Noi te promovăm. De mâine închei acțiunea!”, declara Bogdan Stănescu.
Omul lui Țuțuianu
Tot pe filiera PSD a fost avansat în grad și secretarul de stat Dănuț Sebastian Neculăescu, care a revenit pe funcție după ce a fost, pentru o scurtă perioadă, consilierul premierului Sorin Grindeanu. Dănuț Neculăescu este fiul șefului organizației de pensionari PSD Dâmbovița, Sache Neculăescu, fost activist comunist. Neculăescu senior este conferențiar doctor la Facultatea de Drept și Științe Sociale Politice la Universitatea „Valahia”, din Târgoviște. Numele acestuia apare pe lista celor care au girat lucrări scrise în penitenciare. El a coordonat lucrarea „Căile de atac în procesul civil – Privire comparativă între codul de procedură civilă de la 1865 și codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15.02.2013”. Autorul lucrării apărute la Editura Bibliotheca este nimeni altul decât fostul președinte al Tribunalului Dâmbovița, Ion Miloșoiu, condamnat pentru trafic de influență. Neculăescu a semnat mai multe cărți alături de Adrian Țuțuianu, șeful PSD Dâmbovița.
Avansări și de miniștri plenipotențiari
Ministrul Meleșcanu a împărțit și grade de ministru plenipotențiar. Printre cei avansați în acest grad se află Lucreția Tănase și Ștefan Mera. Ștefan Mera este ambasadorul României în Brazilia, din octombrie 2016.
În schimb, Lucreția Tănase a fost pe rând director general la Direcția Generală Management Financiar Logistic din MAE, apoi director la Direcția Planificare Bugetară, Contabilitate și Salarizare și director al Direcției Financiare. Fostul premier Dacian Julien Cioloș a numit-o pe Lucreția Tănase secretar general adjunct la MAE.
Meleșcanu l-a avansat ilegal pe Ciamba în anii ’90
Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe George Ciamba îi datorează cariera actualului ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, care l-a avansat ilegal în gradele diplomatice la începutul carierei. De la Meleșcanu, Ciamba a trecut sub protecția lui Liviu Dragnea.
De la inginerie electronică la diplomație
George Ciamba a absolvit Facultatea de Inginerie Electronică București în anul 1989. Un an mai târziu, imediat după Revoluția din ’89, a fost încadrat ca atașat la Direcția de Protocol a Ministerului Afacerilor Externe. După ce și-a făcut „stagiatura” la Protocol timp de un an, a fost transferat la Direcția Controlului Armamentelor și Dezarmare.
În 1994, Ciamba a fost promovat în gradul diplomatic de secretar III. Un an mai târziu, ministrul de Externe de atunci, Teodor Meleșcanu, l-a numit pe Ciamba în funcția de șef al Cancelariei Ministerului Afacerilor Externe. O dată cu această numire, Ciamba a fost promovat în gradul diplomatic de secretar II. Ordinul de avansare a fost semnat tot de ministrul Meleșcanu.
Avansări în grad pe lângă lege
În perioada 1990-2003, avansările în gradele diplomatice se făceau în baza Hotărârii de Guvern nr. 1.070 din 6 octombrie 1990, care aproba Statutul Corpului Diplomatic și Consular al României. Acest cadru legislativ reglementează, la articolul 8, „stagiile minime care sunt necesare pentru avansarea de la un grad la altul”. Conform acestui articol, George Ciamba putea fi avansat de la gradul de secretar III la gradul de secretar II abia după patru ani.
Anul 1996 i-a adus lui Ciamba gradul diplomatic de secretar I. Și de această dată, avansarea ilegală a fost semnată de ministrul Meleșcanu. Conform legii, stagiul minim pentru avansarea de la gradul de secretar II la gradul de secretar I se putea face după trei ani. În cazul avansării “la excepțional”, stagiul minim se reducea la un an și jumătate. Adică George Ciamba putea să primească gradul de secretar I de abia în toamna anului 1997. Nu în 1996.
Tupeu. MAE nu consideră avansările informații publice
Ministerul Afacerilor Externe nu a vrut să comunice lista cu persoanele avansate în gradele diplomatice înainte de termen. „Datele solicitate nu pot fi furnizate întrucât nu au caracterul unor informații cu caracter public în sensul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Acestea nu reprezintă informații care privesc «activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice», ci date cu privire la persoane identificate sau identificabile, exceptate de la informarea publică”, a transmis Biroul de Presă al MAE la solicitarea „României libere“. Reprezentanții ministerului au arătat că Teodor Meleșcanu ar fi responsabil cu avansările înainte de termen.
Prostie. „Joker“ din Centrala de la Externe
Premierul Mihai Tudose l-a numit pe Bogdan Alexandru Moisii (foto) în funcția de secretar general adjunct al Ministerului Afacerilor Externe. Pe contul său de Facebook, Bogdan Moisii a postat o fotografie în care pare a fi „Joker“, personaj din filmul „Batman“. Tot pe Facebook, Moisii a postat și drapelul României, varianta comunistă a Republicii Socialiste România.
În februarie 2017, Bogdan Moisii a fost angajat pe postul de consilier al ministrului Teodor Meleșcanu, pe „probleme speciale“. Nu a stat degeaba: soția sa, Roxana Moisii, a fost avansată în grad la excepțional de Meleșcanu, șeful direct al soțului ei. Până să ajungă în slujba lui Meleșcanu, proaspătul secretar general adjunct trăia din indemnizația de „soț însoțitor“, inclusă în salariul soției sale. Roxana Moisii lucrează la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană. Pentru a-și urma soția la Bruxelles, Bogdan Moisii s-a suspendat din funcția de consilier juridic la Agenția Națională a Funcționarilor Publici.