-1.3 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Dezvăluiri: „Eu, iranian, spion al CIA Și al Mossadului“

Dezvăluiri: „Eu, iranian, spion al CIA Și al Mossadului“

Nepotul lui Chapour Bakhtiar, fostul premier al şahului Iranului, asasinat cu sălbăticie în apropiere de Paris, dezvăluie în cartea autobiografică „Eu, spion al CIA şi al Mossadului“, cum mollahii care i-au răpit totul – copilăria, familia, averea – au aflat că a fost un agent al CIA şi apoi al Mossadului. O carte în care povesteşte despre intrigi diplomatico-financiare, crime, viaţa sa dublă…Nouvel Observateur redă pasaje din istoria acestui prinţ din Teheran a cărui viaţă a fost spulberată de islamişti.

În autobiografia sa se amestecă istoric cu intrigi diplomatice şi financiare într-o atmosferă de „James Bond”. Totul pare incredibil, dar evenimentele descrise sunt precise, personajele reale, iar autorul dispune de documente. După apariţia volumului în librării, autorul este nerăbdător, scrie Nouvel Observateur, aşteptând „o ripostă iraniană, un mare proces”. Dar, declară el, nu se teme, de fapt, decât de un singur lucru – de indiferenţă. El trăieşte undeva în America Latină şi poate fi lichidat oricând dar nu se teme de moarte. A întâlnit-o de prea multe ori încă din tinereţe. Dorinţa lui este ca lumea să cunoască povestea sa, cea a unui mic prinţ din Teheran distrus de islamişti, a unui om obsedat de a-i răzbuna pe ai săi.

Această dorinţă durează de trei decenii. JJ (a se pronunţa Jay Jay), cum este numit de prieteni, este „Djahanshah”, „regele lumii” în persană. Decenii în care a fost un bancher de succes, format la Lehman Brothers, apoi la Paribas, navigând la braţul unor femei superbe între Geneva, Saint-Barth şi Courchevel. Un cetăţean al lumii, mereu între două avioane, un golden boy solitar. Aparent, înecase trecutul sumbru în bani obţinuţi uşor şi vodka cu gheaţă. În ce priveşte Iranul, declara: „Gata, nu mai vreau să mai vorbesc”.

În realitate, nu se gândea decât acolo, la patria mamă, la pământul strămoşilor săi, familia Bakhtiar, aproape un stat în stat, cu limba lor, cu pământuri mustind de petrol, marile nume ale bărbaţilor neamului care au fost guvernatori sau miniştri. Această ţară i-a oferit o copilărie de vis, într-o vilă cu piscină, plină cu cărţi vechi. Apoi, o dată cu venirea lui Khomeini, totul nu a mai fost decât disperare. Casa a fost arsă, servitorii executaţi, familia trimisă în exil, iar bunicul mult iubit „Baba Bozorg”, cum îl numea el, a fost vânat de „nebunii Domnului”, care au încercat să îl asasineze o primă dată la domiciliul său din Neuilly, sub ochii copilului, înainte de a reveni şi să îi taie beregata la 7 august 1991 în locuinţa-fortăreaţă de la Suresnes. „Baba Bozorg”, ateu, a dorit să facă studii – o ciudăţenie în această castă ultrabogată – şi a obţinut trei doctorate la Sorbona, s-a căsătorit cu o bretonă, s-a înrolat în Rezistenţă împotriva Germaniei naziste, apoi a revenit în Iran cu speranţa de a-şi moderniza ţara. Acest Bakhtiar nu suporta nici nedreptatea, nici arbitrariul, ceea ce l-a dus rapid în închisoare. A fost duşmanul șahului înainte ca acesta, încolţit de ofensiva lui Khomeini şi apoi alungat, să îl numească prim-ministru. Acest lucru se întâmpla în ianuarie 1979 şi JJ avea 14 ani. Chapour era tatăl său – pentru că tatăl adevărat plecase – şi l-a învăţat totul, poemele lui Paul Valery, dragostea de viaţă. Cel care l-a expediat la 8 ani în ceţurile englezeşti, la St Peter’s School, sub supravegherea fostului perceptor al prinţului Charles.

Ascuns de agenţii MI5

Într-o dimineaţă, aflat în pensionul său britanic, a auzit laBBC că bunicul lui fusese asasinat. La puţin timp, ofiţeri ai MI5 au îmbarcat adolescentul şi l-au informat despre proiectul ce viza răpirea sa. A petrecut alături de ei două luni, ascuns, înainte de a reveni la Paris, unde îl aştepta Chapour, ce reușise să părăsească Iranul cu ajutorul Mossadului. JJ a privit acel om devastat cum a reluat lupta, afirmând că într-o zi va da mollahii afară. Era susţinut de americani, de milioanele Arabiei Saudite şi de credinţa celor care nu renunţă niciodată. El spunea apropiaţilor să fie atenţi, pentru că „dacă vă răpesc, eu nu mă predau. Am un popor care mă aşteaptă”. Apoi, au venit trei bărbaţi să îl ucidă, în vila sa din Suresnes, la 7 august 1991. Chapour avea 76 ani. După 15 zile, a murit şi fiica sa, mama lui JJ. După aceea, „regele lumii” a fost complet doborât. Nu mai avea nimic de pierdut. „Sunt ca un animal înfuriat. Vreau să mă răzbun pe Iran”, i-a spus el agentului CIA, Sam, care îi dăduse întâlnire într-un hotel din Bahrein, la începutul anului 2004. JJ trăia în emirat, avea un restaurant cu alcool şi fete frumoase, care nu a plăcut islamiştilor. Drept care i-au dat foc şi un milion de dolari s-a dus ca fumul. „Încă o dată, nebunii Domnului mi-au ruinat viaţa”.

Moştenitorul Bakhtiar i-a dezvăluit tipului de la CIA ura sa, sperând în secret că SUA îl vor ajuta să recapete cele 300 milioane dolari recent acordate familiei sale de un judecător american în cadrul unui proces contra Republicii mollahilor. Dar, nu avea nici un contact, nici măcar un paşaport iranian. „Noroc”, i-a urat ironic Sam, uluit de energia acestui „inconştient”. Un bacşiş dat unui funcţionar de la ambasada Iranului din Bahrein i-a permis să obţină un paşaport. JJ i-a propus atunci unuia dintre prietenii săi bancheri să deschidă o afacere la Teheran, oferindu-se să finanţeze mari proiecte. La revenirea la Teheran a vărsat o lacrimă în faţa casei copilăriei sale, transformată în imobil. Societatea iraniană a aflat că „nepotul lui Bakhtiar a reintrat în ţară”, dar autorităţile au lăsat garda jos pentru că, aparent, moştenitorul era interesat doar de petreceri şi de bani. În cursul câtorva luni, el a intrat în relaţii cu directorul unei fundaţii ataşate Ghidului suprem, care investea 10% din bugetul Iranului în transporturi navale, metalurgie, petrochimie. Moştenitorul Bakhtiar a pretins că doreşte finanţarea unor proiecte pentru Republică şi, puţin câte puţin, a fost solicitat în dosare importante: extensia Douth Pars, zăcământul de gaz natural offshore dintre Iran şi Qatar. Spionul debutant i-a transmis informații lui Sam, a fost primit la sediul CIA şi apoi a revenit în Iran. Transmitea informaţii despre pasdarani, braţul armat al mollahilor, despre tehnologiile de comunicaţii, despre o uzină de aviaţie dar nimic despre programul nuclear. S-a proiectat răpirea fiului unui înalt demnitar bine informat însă operaţiunea a fost anulată. Sam a fost mutat la Washington şi agentul nu a rezistat fără protectorul său, trăind cu valium. A efectuat o cură de dezintoxicare, s-a gândit să termine cu totul, s-a angajat în operaţiuni umanitare, a revenit la viaţa sa de bancher. Dar mereu Iranul i-a dominat gândurile.

Uciderea unui torţionar

Într-o zi de mai a anului 2010, el a văzut la televiziune cum era primit ca un erou Ali Vakili Rad, unul dintre asasinii bunicului său, eliberat a doua zi după revenirea în Franţa a Clotildei Reiss. Înaintea lui Sarkozy, şi Mitterrand îl graţiase pe Anis Naccache, unul dintre autorii primei tentative de asasinat de la Neuilly. JJ simţea nevoia să ucidă, lucru pe care îl făcuse și cu câteva luni mai înainte. O doctoriţă îi vorbise despre un angajat al închisorii din Evin care o violase în celula din închisoare. Ea a spus că el conducea interogatoriile şi torturile. Şi, într-o seară, după ce s-a antrenat să tranşeze carne, JJ a executat torţionarul. „Iată, am comis cel mai nebunesc act din viaţa mea. Neavând acces la comanditarii asasinării bunicului, al ales primul ticălos care îmi era accesibil. Dacă va trebui să plătesc pentru acest act, sunt pregătit”. JJ a dezvăluit această crimă pentru a „sfida Iranul”. Dar, mai are o dezvăluire pentru a declanşa furia – colaborarea sa cu Mossadul, din 2010 până în 2013. „Asta le va face cel mai mult rău”.

JJ se mai laudă cum a pus în mâna serviciilor secrete israeliene dovezile unui vast sistem de spălare de bani în profitul Băncii Central a Iranului, organizat de trei iranieni prin Dubai şi cu colaborarea unei bănci britanice, violând embargoul decretat de SUA. El furnizase totul – numele corespondenţilor, numerele de conturi prin care Iranul finanţa în special Hezbollahul. Afacerea a fost dezvăluită de Wall Street Journal şi cei trei, refugiaţi în Georgia, au făcut obiectul unui mandat de arestare al Interpolului. JJ jură că a întrerupt legăturile cu Mossadul.

Cele mai citite

Incident diplomatic la Damasc. Noul lider al Siriei nu a dat mâna cu ministrul de externe al Germaniei

Vizita miniștrilor german și francez de externe în Siria a provocat primul scandal între noul regim de la Damasc și Occident, după ce liderul...

Șoc pe scena politică: Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale

Crin Antonescu a anunțat sâmbătă seara, la Digi24, că a suspendat unilateral acordul prin care a fost numit candidat al coaliției. Crin Antonescu a afirmat...

Karl Nehammer se retrage din funcția de cancelar al Austriei

Karl Nehammer a anunțat, sâmbătă, că se va retrage din funcția de cancelar și președinte al partidului său „în zilele următoare”, după ce a...
Ultima oră
Pe aceeași temă