14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1DEZVĂLUIRE. Guvernul Grindeanu a dat o lovitură și cercetării. Mișcarea care permite...

DEZVĂLUIRE. Guvernul Grindeanu a dat o lovitură și cercetării. Mișcarea care permite PSD accesul la banii pentru știință

În aceeași noapte în care Guvernul a legiferat în favoarea penalilor, Ministerul Cercetării a redactat o scrisoare ce deschide calea politizării unor organisme care garantau corecta finanțare a proiectelor și burselor din domeniu.

În timp ce lumea era conectată la deciziile ministrului Justiției, Florin Iordache, începea restaurația și în domeniul cercetării. Pe 31 ianuarie 2017, secretarul de stat din Ministerul Cercetării și Inovării, Dan Popescu, semna un document în atenția profesorului universitar Alexandru Babeș, președintele Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS).

“Având în vedere schimbările efectuate în structura Guvernului, precum și deciziile necesar a fi luate pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor cuprinse în Programul de guvernare aprobat prin Hotărârea Parlamentului numărul 1/2017 pentru acordarea încrederii Guvernului, vă informăm că Ministerul Cercetării și Inovării urmează să emită ordinele de ministru pentru reorganizarea organismelor consultative ale acestuia. În consecință, vă rugăm să dispuneți cele necesare pentru anularea ședințelor de lucru deja convocate, urmând ca programele ședințelor de lucru să fie făcute numai după publicarea noilor ordine privind atribuțiile și responsabilitățile CNCS ca organism consultativ al Ministerului Cercetării și Inovării”, se arată în adresă.

Petiție adresată ministrului

Cristian Dogaru, lector la University of Suffolk din Anglia, a identificat aceste organisme consultative la care face referire Ministerul Cercetării:  Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare – CCCDI; Consiliul Național al Cercetării Științifice – CNCS; Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării – CNECSDTI; Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – CNATDCU.

“Aceste organe au fost înființate în mod transparent și democratic, iar membrii lor au fost numiți prin ordin de ministru pentru o perioadă predeterminată. Reorganizarea acestor organisme consultative, la nici un an de când au fost înființate, nu este justificată de venirea la putere a unui nou guvern. Aceste organisme sunt entități profesionale apolitice. Ne temem că măsura de reorganizare a acestor organisme este de fapt parte a planului mai larg de restaurație, impus în mod ilegal și nedemocratic de PSD și ciracii săi după câștigarea votului popular în decembrie. Ne temem, de asemenea, că reorganizarea CNCS este motivată de dorința de a re-crea un organism care să favorizeze, în mod discreționar, clientela politică a partidului de guvernământ”, explică profesorul Cristian Dogaru. Ministerul Cercetării va beneficia de un buget de 1,68 miliarde lei. 

Nevoia de independență

Mihai Dima, profesor la Universitatea București, cel care a deținut funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică în Guvernul Cioloș, ne-a explicat faptul că acesta este un organism consultativ al ministerului responsabil cu cercetarea științifică din România. “Prin atribuțiile sale, CNCS este implicat în derularea competițiilor de proiecte de cercetare, de exemplu prin stabilirea criteriilor de selecție a evaluatorilor, a modului de alocare a proiectelor către evaluatori. În prezent se află în derulare mai multe competiții de proiecte pentru care CNCS are atribuții: «Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente», «Proiecte de cercetare postdoctorală», «Proiecte complexe de cercetare exploratorie». În cadrul ședințelor curente ale consiliului se coordonează activitățile legate de evaluarea proiectelor.

Prin atribuțiile sale, CNCS trebuie să asigure o evaluare de calitate, obiectivă. Realizarea unei astfel de evaluări depinde în esență de nivelul profesional și de calitatea umană a membrilor CNCS. Dacă acestea nu sunt de nivel înalt, obiectivitatea evaluării proiectelor este compromisă, iar fondurile de cercetare sunt irosite, pentru că sunt utilizate de cercetători neperformanți”, a declarat pentru „România liberă“ profesorul.

Mihai Dima explică faptul că “deși este menționată în programul de guvernare, reorganizarea consiliilor consultative nu este necesară pentru că, de exemplu, componența și Regulamentul de Organizare și Funcționare ale CNCS tocmai au fost stabilite printr-o procedură transparentă, la sfârșitul anului 2016, pentru un mandat de patru ani. Membrii actualului CNCS sunt profesori universitari și cercetători de înaltă ținută morală și profesională și reprezintă o garanție pentru derularea în condiții obiective a evaluărilor din cadrul competițiilor de proiecte”.   

A început restaurația

„Marți seară, târziu, ne pregăteam pentru prima ședință pe anul 2017 – și prima ședință în plen – a noului CNCS, când am fost informați că s-a primit de la minister o adresă prin care ni se cerea să anulăm ședința, pentru motivele prezentate în adresă. Din discuțiile ce au urmat cu membrii CNCS este clară percepția că acest demers face parte din programul de «restaurație». Mulți membri au declarat că nu vor dori să faca parte dintr-un consiliu «reformat».

Unul dintre ei mi-a declarat: «Mă bucur că am avut plăcerea să credem împreună că cercetarea poate funcționa și la noi pe principii corecte și în acord cu nevoile unei societăți în creștere. Dar asta este situația. Cred, din notă, că se dorește înlocuirea noastră, a membrilor CNCS. Eu unul nu doresc să mai fac parte dintr-o nouă comisie»“, a scris Cristian Dogaru, lector la University of Suffolk din Anglia.

Cele mai citite

FCSB – Hamburg 2-1. Florin Tănase și Octavian Popescu au înscris golurile

FCSB - Hamburg 2-1. Campioana României a debutat cu o victorie în primul meci de pregătire din cantonamentul din Antalya, învingând formația germană Hamburger...

Monica Gabor a devenit mamă pentru a două oară, alături de Mr. Pink!

Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, un eveniment care a avut loc în mare discreție în urmă cu aproximativ jumătate de...

Poliţia ucraineană efectuează percheziţii în masă pentru oprirea bărbaţilor de a trece ilegal frontiera

Poliţia ucraineană a anunţat vineri că desfăşoară o serie de "peste 600 de percheziţii simultane" în cadrul unei "operaţiuni speciale" menite să combată trecerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă