Fostul premier Victor Ponta este primul demnitar de rang înalt din România care a rămas fără titlul de doctor după verdictul final de plagiat. L-a urmat îndeaproape fostul vicepremier Gabriel Oprea, ordinul de retragere a doctoratului acestuia fiind semnat vineri de ministrul Educației. Totuși, lucrările plagiate ale celor doi demnitari, dar și alte teze de doctorat suspectate a fi plagiate pot fi cumpărate, la liber, de pe internet.
Baroul București a decis să amâne pentru data de 6 septembrie o decizie prin care Victor Ponta și-ar putea pierde și statutul de avocat, după cel de doctor în drept. Cei 15 membri ai consiliului au analizat raportul întocmit pe marginea eventualelor probleme ridicate de o astfel de procedură, printre care şi aceea referitoare la caracterul retroactiv al retragerii doctoratului în cazul fostului premier. Asta deoarece Victor Ponta a intrat în Barou fără examen, doar pe baza titlului de doctor care s-a dovedit a fi fost obținut printr-o lucrare declarată plagiat.
Până la o decizie definitivă a Baroului, puteți face o investiție care ar putea deveni profitabilă în viitorul apropiat. Cazul Victor Ponta este unic în istoria avocaturii din România: falsul academic prin care a intrat în Barou este atât de original realizat încât a fost nevoie de constituirea unor comisii speciale pentru încadrarea sa, bătălia pentru păstrarea titlului de doctor a durat cât primul război mondial, banii pe care fostul premier i-a câștigat, deghizat în avocat, depășesc suma de 300.000 de euro. Nu ar fi de mirare ca, peste ani, lucrările de specialitate scrise de falsul doctor în drept și avocat Victor Ponta să valoreze bani buni. Lucrarea sa de doctorat „Curtea Penală Internațională” a fost până nu demult în depozitul online de carte librarie.net, la prețul de 22 de lei, dar stocul s-a epuizat. Totuși, dacă vreți să învățați cu falsul profesor Victor Ponta (între timp, Universitatea Româno-Americană i-a retras și titlul de conferențiar) „Drept penal – partea generală, note de curs”, puteți cupăra volumul la prețul de 28,4 lei. Pe piață mai există și manualul „Drept penal – partea generală. Curs universitar”, care are o reducere de 25% (de la 43 la 32 de lei). Pentru a atrage cititorii, aflăm că „modul de prezentare al acestor instituții este sintetic, iar limbajul juridic explicit și coerent”. O fi sau nu al premierului? Cursul lui Ponta de “Răspundere în dreptul internațional umanitar” se dă cu doar cu 9 lei.
Investiția într-o lucrare peste care s-a așternut deja patina timpului, “Curtea Penală Internațională”, semnată de Victor Ponta alături de Daniela Coman și apărută în 2004, se poate face prin intermediul site-ului okazii.ro. Vânzătorul la mâna a doua dă ieftin, la numai 12 lei, și, ca orice colecționar care se respectă, anunță că are 3 bucăți. Această carte poate deveni, într-adevăr, de colecție, având același titlu ca teza de doctorat a lui Victor Ponta, prima lucrare de acest fel a unui înalt demnitar anulată după o decizie de plagiat dată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
La preț de Centrul Vechi
Dacă vă mai rămân bani, puteți investi în celălalt plagiator dovedit oficial. Cartea lui Gabriel Oprea “Introducere în Dreptul Umanitar Internațional” costă cât o bere în Centrul Vechi – 9 lei. Iar pe okazii.ro, o carte vintage de colecție semnată de generalul fost vicepremier, fost ministru de Interne, apărută la Fundația Colegiului Național de Apărare în 2001, costă 17 lei și poartă numele pompos de “Elemente de artă strategică românească”.
Ministerul Educaţiei. Ordinul de revocare, semnat
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat vineri ordinul de retragere a titlului de doctor deţinut de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acesta din urmă având posibilitatea să ceară revocarea ordinului. Lucrarea demnitarului „nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice”, se arată în ordinul semnat de ministrul Educaţiei, motiv pentru care „se retrage titlul de doctor în domeniul drept acordat domnului Oprea M. Gabriel de către Universitatea din Bucureşti”, pe care fostul vicepremier l-a obţinut în 2001. Gabriel Oprea a primit verdictul de plagiat din partea CNATDCU, a contestat decizia, dar sentinţa a rămas definitivă.