Primarul Gabriela Firea l-a „pensionat” pe șeful Centrului de Protecție a Plantelor București, Dan Grigore, după ce acesta a semnat un contract de 5.000.000 euro cu firma lui Virgil Lucian Constantin, directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Turris”, înființată de actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea.
În locul lui Dan Grigore a fost instalat Vlad Gheorghe, președintele unei cooperative agricole din localitatea ilfoveană Vidra. Noul angajat al edilului Gabriela Firea și-a falsificat CV-ul grosolan: una scrie în cartea de muncă, alta în biografie. În plus, a fost concediat pentru indisciplină în urmă cu aproximativ 20 de ani.
Atu-ul legumicultorului este nașa Firei
Cum a fost angajat legumicultorul pe funcția de director adjunct, apoi pe funcția de director general la Centrul de Protecție a Plantelor București? Cu ajutorul Alinei Tarcevschi, șefa de cabinet și nașa de cununie a primarului Gabriela Firea. Mai întâi, s-a solicitat modificarea organigramei Centrului de Plante, prin introducerea unui post de director adjunct. Primarul Gabriela Firea a aprobat noua organigramă. Apoi, Alina Tarcevschi l-a chemat pe directorul Dan Grigore și i-a pus în brațe niște documente, pentru a face formalitățile de angajare pentru Vlad Gheorghe pe postul de director adjunct.
După ce a executat ordinul, Dan Grigore a fost dat afară. În locul lui a fost montat Gheorghe Vlad. Acesta a fost înregistrat în timp ce se lăuda în anturajul său că a fost pus pe funcție de Alina Tarcevschi, șefa de cabinet a primarului Gabriela Firea. Dar Alina Tarcevschi nu este singura care împarte funcții în Primăria Capitalei. Ea este la concurență cu Speranța Cliseru, mâna dreaptă a primarului de la Voluntari, Florentin Pandele, soțul primarului Gabriela Firea.
Cum arată CV-ul lui Gheorghe
Ilfoveanul Vlad Gheorghe spune că este președintele Eco Legum Vidra, o cooperativă agricolă despre care spune că are reprezentativitate în 12 județe. Conform CV-ului său, care a ajuns în brațele Alinei Tarcevschi, Vlad Gheorghe mai este mediator și director general la Agrostil, care organizează târguri și oboare. Anterior acestor funcții, în perioada 2000-2010, Gheorghe spune că a fost administrator și General Manager. În perioada 1990-2000 ar fi fost șef de fermă furajeră, unde ar fi condus și planificat întreaga activitate în domeniul producerii cerealelor, plantelor tehnice și furajelor în domeniul producerii furajelor și irigațiilor.
Se laudă că a fost implicat chiar și într-un proiect al Băncii Mondiale, unde ar fi avut ca atribuții să realizeze loturi demonstrative cu legume agricole. Până să ajungă șef de fermă furajeră, în perioada 1985-1990, Vlad Gheorghe ar fi fost „tehnician mecanizator”. Astfel, susține că ar fi avut o serie de atribuții de conducere și planificare, inclusiv utilizarea eficientă a resurselor umane și materiale privind productivitatea cu cel mai înalt randament. De când se ocupa tehnicianul mecanizator de resurse umane la o cooperativă agricolă, însă, rămâne o enigmă.
În realitate, legumicultorul este semianalfabet și turbulent
Vlad Gheorghe a intrat în câmpul muncii în anul 1985. Pentru început, a fost angajat ca mecanic agricol la IAS “30 Decembrie”. Începând cu anul 1990, cooperativa și-a schimbat numele în Comaico SA. Dar Gheorghe a rămas tot mecanic agricol. De abia în anul 1994 a fost avansat în postul de gestionar. După trei ani, i s-a desfăcut contractul de muncă cu litera „i” pentru indisciplină. Apoi, a fost reangajat ca „primitor marfă”. În anul 1999 a fost promovat în funcția de tehnician la ferma vegetală. A stat pe funcție până în 2003, an în care a fost făcut șef sector plante agricole.
De abia în 2004 și-a dat demisia de la fostul IAS. A fost reangajat în anul 2005 pe postul de paznic, dar a renunțat la locul de muncă în 2006. În paralel cu munca de la fostul IAS, a lucrat și ca tehnician agronom la firma VLM Agro. Până în 2007.
În timp ce lucra la IAS, Vlad Gheorghe urma și cursurile facultății de Drept de la Universitatea Bioterra, implicată în scandalul diplomelor false. A obținut licența în anul 2007. Tot de la Bioterra a obținut și o diplomă de master în management agroturistic.
Bucureștenii îl plătesc cu 2.300 euro pe lună
Pe 26 mai 2017, Vlad Gheorghe (în calitate de președinte al Eco Legum Vidra) a semnat un document prin care și-a aprobat singur detașarea la Centrul de Protecție a Plantelor al Primăriei Municipiului București. „Subscrisa Eco Legum Vidra Cooperativa Agricolă supune atenției de aviz consultativ privind posibilitatea detașării conform Codului Muncii a dl. ing. Vlad Gheorghe în cadrul Centrului de Protecție a Plantelor București. (…) Se emite prezentul aviz consultativ… pentru acordarea detașării dl. ing. Vlad Gheor-ghe”. Semnat, președinte Vlad Gheorghe.
Pentru ca povestea să fie completă, Vlad Gheorghe și-a modificat salariul atunci când a aflat că va fi angajat la Primăria Capitalei. Pe 1 mai 2017, și-a mărit salariul lunar de la suma de 2.000 lei la 4.500 lei. Cu salariul mărit a fost angajat și la Primăria Capitalei. La scurt timp, i-a fost mărit salariul la aproximativ 7.000 lei lunar. Pentru noua funcție încasează nu mai puțin de 10.400 lei. Adică în jur de 2.300 euro lunar. Din banii bucureștenilor, gestionați de primarul Firea.
Firea nu își asumă angajarea
Am încercat să aflăm de la Primăria Capitalei care au fost motivele pentru care șefa de cabinet a lui Firea, Alina Tarcevschi, l-a propus spre angajare pe ilfoveanul Vlad Gheorghe. Însă nimeni nu își asumă nimic. „Domnul Vlad Gheorghe nu a fost și nu este angajatul Primăriei Municipiului București. Angajarea se decide, potrivit legii, de angajator. Domnul Vlad Gheorghe nu are calitatea de angajat al Primăriei Municipiului București, ci al Centrului de Protecție a Plantelor București, care este un serviciu public cu personalitate juridică, al cărui conducător are calitatea de angajator pentru personalul din cadrul instituției. (…)
Domnul Vlad Gheorghe a fost detașat la Centrul de Protecție a Plantelor București, prin decizia conducătorului instituției, pe postul de director adjunct”, a transmis primarul Gabriela Firea, prin Biroul de Presă. În plus, Primăria Capitalei nu a vrut să comunice care au fost motivele pentru care documentele de angajare ale lui Vlad Gheorghe s-au aflat la Alina Tarcevschi.
Gheorghe, micul dictator de la Centrul de Plante
Chiar dacă primarul general nu își asumă angajarea lui Vlad Gheorghe, relația acestuia cu Primăria Capitalei este mult mai veche. De exemplu, pe Stadionul Național Arena s-a schimbat gazonul în prima jumătate a lunii august. Atunci, Vlad Gheorghe s-a prezentat la stadion și a solicitat ca tot pământul să fie depozitat în curtea Centrului de Protecție a Plantelor. În total vreo 30 de basculante.
Carburant propriu de 1.900 de lei în 25 de zile
Ulterior, în perioada 17 august – 12 septembrie 2017, Vlad Gheorghe a folosit nu mai puțin de 38 de bonuri de carburant. Fiecare are o valoare de 50 de lei. Adică a consumat carburant în valoare de 1.900 lei, deci în jur de 420 de litri de carburant plătiți din taxele și impozitele bucureștenilor. Asta pe lângă salariul de 2.300 de euro, evident.
Însă, de când a preluat șefia Centrului de Plante, noul director i-a pus pe oameni la muncă. Face comisii interne de anchetă, dar îi pune pe angajați să vopsească gardul, să tundă pomii și să facă curățenie.
Când vine vorba de achiziții, Vlad Gheorghe are un buget de aproximativ două milioane lei, bani pe care i-a primit pe mână de la primăria condusă de edilul Firea. Ce face cu acești bani nimeni nu știe. Cert este că Vlad Gheorghe achiziționează materiale de construcții pentru a-și -amenaja biroul fără să respecte legislația achizițiilor pubice.
Declarația de avere, ținută la secret
De la Primăria Capitalei am solicitat declarația de avere și interese a ilfoveanului Vlad Gheorghe. Nu a vrut nimeni să o transmită. Motivul: documentul este public pe site-ul Centrului de Plante.
„Declarațiile de avere și declarațiile de interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcție ori de la data începerii activității și se afișează pe pagina de internet a instituției, respectiv a Centrului de Protecție a Plantelor”, a transmis primarul Gabriela Firea, prin Biroul de Presă. Însă nu există nici urmă de declarații de avere și interese pe site-ul menționat de primărie.
Din informațiile publice rezultă că Vlad Gheorghe este unul dintre asocații și administratorii firmei Eco Legum Vidra. Conform documentelor publice, această cooperativă înregistrează datorii de peste 140.000 lei la bugetul de stat. În plus, are patru procese pe rolul instanțelor în care i se cere falimentul.
Paznicul, făcut director general de Firea
Vlad Gheorghe a acordat un interviu RL în care a explicat cum a găsit un anunț de angajare pe site-ul Centrului de Protecție a Plantelor. Anunț care, de fapt, nu a fost publicat niciodată. Cât despre documentele prezentate la angajare, a spus că una e CV-ul și alta este cartea de muncă. Totuși, persistă o nebuloasă: ce face Vlad Gheorghe cu 30 de camioane de pământ depozitate în curtea Centrului de Protecție a Plantelor?
„Au scos pă public la site“
România liberă: Cum ați fost angajat la Centrul de Plante?
Vlad Gheorghe: Prin detașare pe șase luni. Am depus cererea acolo și mi-au aprobat transferul.
Cum ați aflat de postul acela?
Au scos la site. Au scos pă public la site.
Dar știți că anunțul nu a fost publicat pe site…
Site-ul nu cred că este actualizat la Centrul de Protecție a Plantelor.
Dacă nu e actualizat cum ați aflat?
Păi s-ar putea să nu fie actualizat cu anunțul. Ce întrebări puneți…
„Eu vă spun ce scrie în CV“
De ce nu ați făcut publică declarația de avere?
Asta depinde… dacă nu au pus-o ei. Eu am depus-o separat la resurse umane. Eu depun la personal, unde să o depun.
Am văzut că în perioada 2000-2010 ați fost administrator și general manager.
Păi, depinde dacă paginile sunt puse corect. Dacă vă uitați la ani… să fie corecte puse informațiile. Exact. Am fost.
În realitate ați fost angajat ca paznic.
Nu prea cred. Nu am fost angajat ca paznic niciodată.
Înseamnă că ați declarat în fals.
Nu prea cred. Păi nu. Eu vă spun ce scrie în CV. Încadrările din cartea de muncă sunt în cartea de muncă. Cum aș putea să răspund?
Înseamnă că ați fost angajat cu documente false la Primăria Capitalei?
Nu cred. Eu am copiile după cărțile de muncă. Ce am pus acolo sunt copii după ce am eu acasă.
Am văzut că ați luat pământul de la Stadionul Național. Ce faceți cu el?
Conduc, nu am timp să stau de vorbă.
Aveți pregătire pe fitosanitare?
Din 1985. Se reflectă din acreditările pe care le am.
Ați lucrat ca mecanic la o fermă.
Conduc și nu mai pot să vă răspund, pentru că am intrat în intersecția principală din București.
TUN. 23 de milioane de lei pentru omul lui Dragnea
În București, Primăria Generală, condusă de Gabriela Firea, nu a reușit să facă dezinsecția și deratizarea orașului, deși a semnat un contract de 23.000.000 lei cu o firmă patronată până de curând de șeful asociației de vânătoare a lui Liviu Dragnea. Până în prezent primăria a plătit peste 1.000.000 euro lui Virgil Lucian Constantin, vânătorul lui Dragnea. După ce a luat banii, a vândut firma unui teleormănean, specializat în „transferarea” firmelor cu probleme pe numele unor egipteni care nu există.
Pe 29 februarie 2016, Consiliul General al Municipiului București a aprobat printr-o hotărâre Programul unitar de igienizare. În baza acestui document, Primăria Capitalei a organizat o licitație publică pentru deratizare și combaterea țânțarilor din Capitală. Contractul a fost câștigat de firma Coral Impex, din Ploiești, însă Primăria Capitalei nu a vrut să semneze contractul.
Un an mai târziu, pe 22 februarie a.c., PMB a decis -anularea licitației. O lună mai târziu, contractul a fost atribuit, în urma unei licitații controversate, firmei Fitodep Viridana SRL. O firmă fără experiență și cu un singur angajat, care îl avea ca unic asociat pe Virgil Lucian Constantin, directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Turris” din Teleorman. Pentru a da o formă de legalitate achiziției, contractul nu a fost semnat direct cu Primăria Capitalei, ci cu Centrul de Protecție a Plantelor București, o instituție subordonată Consiliului General.