11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Bugetul Primăriei Capitalei pentru 2017: Peste un miliard de euro. Firea alocă...

Bugetul Primăriei Capitalei pentru 2017: Peste un miliard de euro. Firea alocă de OPT ori mai mulți bani pentru distracție şi religie decât pentru învățământ | DEZVĂLUIRE

Anul acesta, de la bugetul local al Bucureștiului, se vor cheltui de două ori mai mulți bani pentru recreere cultură și religie decât pentru sănătate.

Deși ne aflăm în a doua jumătate a lunii martie, orașul București nu are buget. Abia în acest sfârșit de săptămână a fost publicat primul proiect detaliat. Potrivit acestuia, Capitala va avea un buget, pe 2017, de 5 miliarde lei, adică peste 1 miliard de euro.

Detalierea pe instituții a sumelor aprobate în bugetul local ne arată că cei mai mulți bani, 1,27 miliarde lei (282 milioane euro), vor merge la “transporturi”. Gabriela Firea a anunțat că “la RATB s-au prevăzut 121 milioane de euro, reprezentând subvenția pentru diferența de preț la transportul de călători și 11 milioane de euro pentru investiții. La aceste sume se adaugă 7 milioane de euro alocate Direcției de Transporturi a Primăriei pentru achiziția de mijloace noi de transport.  


Citește și: Primărița Gabriela Firea crede că Bucureștiul are nevoie de statui. Pentru asemenea lucrări se vor cheltui 30 de milioane de lei. Se vor instala statuia unui dac și cea a prințului de Monaco

În București ar urma să fie construite și amplasate statuia unui dac, statuia Hortensiei Papadat Bengescu, statuia lui Avram Iancu și statuia printului Rainier al III-lea de Monaco.


Pentru “cultură, recreere, religie” au fost alocate 877 milioane de lei (194 milioane euro) care vor fi cheltuite pentru teatrele din Capitală (53 milioane euro), dar și pentru ARCUB – 15,5 milioane euro – și pentru Creart, 12,5 milioane euro. Restul de peste 100 milioane de euro se vor cheltui pentru a “finanța majoritatea proiectelor derulate în anii trecuți, dar sunt și noutăți menite să consolideze statutul de capitală culturală al Bucureștiului”.


Citește și editorialul redactorului-șef al ziarului România Liberă, Răzvan Chiruță:  Proiectul politic al Gabrielei: nu contează că mor ei, important e să câştigăm noi 

Doar pentru a-i compromite pe tehnocrații lui Dacian Cioloș, văzuți anul trecut ca singurul pericol real pentru supremația PSD în alegeri, Gabriela Firea a coordonat un atac extrem de agresiv asupra Ministerului Sănătăţii şi asupra ministrului Vlad Voiculescu. Politiciana s-a jucat pur și simplu, de dragul câştigului electoral şi al celui bănesc ulterior, cu viaţa celor care au nevoie urgentă de un trans­plant de plămâni… citește mai departe aici … 


 

Noi să fim sănătoși

Sănătatea are un buget de două ori mai mic decât “recreerea”: 435 milioane lei (aproape 100 milioane de euro). De acești bani „se vor  dota cu aparatură ultramodernă cele 19 spitale și cabinetele școlare”, cu o alocare de 15,5 milioane euro, vor fi finalizate lucrările la două spitale. Primăria va aloca și pentru învățământ mai puțini bani decât pentru distracția bucureștenilor: 119 milioane de lei (26 milioane de euro).

Din acești bani, “1,3 milioane de euro se vor cheltui pentru finanțarea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea unui număr de 42 de unități de învățământ (școli, grădinițe, afterschool, licee), inclusiv pentru extinderea unui număr de 14 unități de învățământ foarte aglomerate. Se vor aloca 5,7 milioane de euro pentru expertize și dotări în vederea obținerii autorizațiilor ISU pentru cele 47 de școli prinse în proiectul derulat cu BEI care încă nu au aceste autorizări”. Primăria atrage atenția că școlile se află în administrarea primăriilor de sector. 


Citește și opinia lui Mircea Marian, senior editor al ziarului România Liberă:  Nu este o exagerare: doamna Firea chiar pandelizează Bucureștiul! Poate fi oprită? 

Bucureștiul este cel mai bogat oraș din România. Probabil unul din cele mai bogate din Europa. Anul trecut, bugetul administrat de Primăria Capitalei a fost de 1,3 miliarde de euro. Cele șase sectoare au gestionat, împreună, încă un miliard de euro. Și? Unde sunt acești bani? Orașul este mai decrepit și mai trist de la o zi la alta. Începutul de primăvară este unul dintre cele mai triste momente, pentru că mizeria iese la suprafață… citește mai departe aici …


Mai multe case pentru tine, mai multă poluare

Pentru „combustibili și energie” s-au alocat 602 milioane de lei (133 milioane de euro). Pentru RADET au fost alocate 125 milioane de euro, din care 106 milioane euro reprezintă subvenția pentru energia termică livrată populației, iar 19 milioane de euro investiții.

Pentru „locuințe, servicii și dezvoltare publică” se vor aloca mai mulți bani decât pentru sănătate, și anume 506 milioane lei (112 milioane euro). „Au fost identificate până în prezent 11 potențiale amplasamente, în toate cele 6 sectoare ale Capitalei, pentru construcția unor ansambluri de locuințe sociale, de serviciu și pentru tineri, care ar cuprinde în jur de 12.000 de unități locative”, explică primăria de ce a alocat aceste sume uriașe.

Un oraș extrem de poluat, Bucureștiul are alocată pentru „protecția mediului” suma de 270 milioane lei (60 milioane euro). De salutat faptul că au fost aprobați “indicatorii economici în valoare totală de 73 milioane de euro pentru proiectul realizării de piste de biciclete și amenajări conexe, din care anul acesta au fost alocate 2 milioane de euro, proiectul fiind eligibil pentru obținerea unei finanțări nerambursabile din partea UE”. 

Pentru „Asigurări și asistență socială” s-a alocat un buget de 73 milioane de lei (16 milioane de euro).


Citește și: Bucureștiul Gabrielei Firea, în urma Clujului lui Emil Boc: Care sunt cele opt mari oraşe care au nevoie de investiţii în transport public

Primăria Cluj-Napoca se conformează avertismentului Băncii Mondiale, alocând sume substanţiale din bugetul pe 2017 pentru achiziţia de tramvaie şi autobuze moderne… citește mai departe aici …

 

Cele mai citite

Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un...

Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii...

În premieră, Ucraina lovește Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune

Kievul a declarat că a lovit un arsenal rusesc în apropierea orașului Karachev din regiunea Bryansk, la peste 110 km (70 mile) de Ucraina Ministerul...

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă