Instituția care trebuia să verifice calitatea învățământului superior cunoștea de ani de zile existența unui management defectuos la universitățile „Vasile Goldiș“ și „Aurel Vlaicu“, vizate – astăzi – de o amplă anchetă de corupție. ARACIS a vegheat ca neregulile să nu fie remediate.
Intră în GALERIA FOTO pentru a vedea documentele care arată complicitatea autorităților la buna funcționare a Fabricilor de diplome din Arad. Evaluarea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, făcută în urmă cu patru ani, arăta că managementul universităților din Arad era lipsit de încredere. Cu toate acestea nu s-a luat nicio măsură deși legea impunea remedierea situației în maxim un an. Ministerul Educației a fost un spectator pasiv, aspect care îl incriminează.
Peste 100 de percheziții domiciliare au avut loc, ieri, la cadre didactice și studenți din cadrul a două universități, „Aurel Vlaicu“ și „Vasile Goldiș“ din Arad, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție.
Parchetul General susține că mai multe cadre didactice au desfășurat activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline sau la master (unele susținute chiar în afara perioadei de examinare).
Din documentele consultate de „România liberă“ reise, însă, că Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) cunoștea de cel puțin patru ani neregulile uriașe existente la cele două instituții de învățământ superior.
Termenul de un an pentru reabilitare – nerespectat
În anul 2013, ARACIS a făcut o “evaluare externă a calității academice din instituția de învățământ acreditată Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad”.
Raportul menționează: „În urma discuțiilor purtate în cadrul ședinței din 25 iulie 2013 și având în vedere totalitatea documentelor și informațiilor avute la dispoziție, Consiliul ARACIS a avizat acordarea calificativului «grad de încredere limitat»… Consiliul ARACIS constată că acest calificativ reflectă efectele negative asupra calității ale numeroaselor deficiențe constatate și consemnate în raportul directorului de misiune și al coordonatorului”.
Agenția acordă o perioadă scurtă pentru ca Universitatea “Aurel Vlaicu” să își îmbunătățească standardele de calitate. “După un an de la finalizarea evaluării, universitatea este obligată să depună la ARACIS un raport în care să dovedească îndeplinirea cerințelor prevăzute în planul de măsuri pentru ca activitatea să poată atinge nivelul standardelor educaționale în vigoare. În eventualitatea în care instituția nu se angajează pe calea corectării sau remedierii în perioada de un an universitar, Agenția va înștiința Ministerul Educației”, se arată în document.
Universitatea nu pune în aplicare niciun plan de măsuri sau îl realizează defectuos. Concomitent, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior pare să fi uitat de obligativitatea impusă universității de a-și corecta deficiențele din management.
Astfel că în 2015 ARACIS mai face o evaluare la Universitatea “Aurel Vlaicu”, iar concluzia este aceeași ca în urmă cu doi ani. “Având în vedere neîndeplinirea standardelor de performanță…, Comisia de evaluare propune acordarea calificativului «grad de încredere limitat»“.
În acest context, ARACIS ar fi trebuit să înainteze un raport prin care să propună Ministerului Educației lichidarea și apoi închiderea instituției. Faptul că universitatea încă funcționează arată că acest lucru nu s-a întâmplat.
Prin lipsa de reacție și tolerarea acestei situații, ARACIS a fost complice timp de patru ani la perpetuarea „fabricii de diplome“ de la Universitatea „Aurel Vlaicu“.
Ancheta din 2015 a fost condusă de ministrul Cercetării, Lucian Georgescu. Un alt argument că autoritățile statului știau despre neregulile de la universitatea din Arad. Ministrul Georgescu ne-a explicat că misiunea sa s-a încheiat o dată cu finalizarea procesului de evaluare. “Universitatea avea obligația ca, în termenul prevăzut de lege, să raporteze la ARACIS modul în care și-a îmbunătățit standardele”, ne-a confirmat ministrul.
Lipsa de încredere, prețuită
Aceeași situație complicitate a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior o întâlnim și în cazul Universității „Vasile Goldiș“ din Arad. Aceasta a primit, la evaluare, un calificativ și mai prost. În 2015, raportul Agenției a stipulat: „Având în vedere neîndeplinirea standardelor de performanță stipulate în Legea asigurării calității în învățământul superior de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad, Comisia de Evaluare a ARACIS propune acordarea calificativului «lipsă de încredere»“.
Cu toate acestea, universitatea a continuat să funcționeze fără probleme încă doi ani. Până ieri, când procurorii au descoperit că “unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc și nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale”.
ARACIS nu a oferit „României libere“ un punct de vedere. Am cerut ministrului Educației, Liviu Pop, explicații, dar fără succes.
De veghe învățământului superior
Misiunea ARACIS este de a efectua evaluarea externă a calității educației oferite de instituțiile de învățământ superior și de alte organizații furnizoare de programe de studii specifice învățământului superior, cu scopul de a testa, pe baza standardelor de calitate, capacitatea organizațiilor furnizoare de educație de a satisface așteptările beneficiarilor, a contribui la dezvoltarea unei culturi instituționale a calității învățământului superior.
Liviu Pop nu găsește sursele
Ministrul Educației a oferit o declarație stupefiantă, susținând că „la nivelul ministerului nu am avut date, circulau în spațiul public. Eu nu credeam că mai există în secolul acesta astfel de profesori care să se comporte astfel. Informații circulau, am comunicat foarte clar să se respecte codul deontologic“.
Ministrul Pop nu trebuia să plece urechea la bârfele din spațiul public. Era suficient să citească documentele ARACIS, așa cum a făcut RL. Ar fi văzut că universitățile din Arad nu prezintă încredere din punct de vedere academic. Altfel, Pop are un master în Management educațional la Universitatea „Vasile Goldiş” Arad, Facultatea de Ştiinţe Economice, o universitate lipsită de orice credibilitate.
Raportul ARACIS la Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad” menționează: “în urma discuțiilor purtate în cadrul ședinței din 25 iunie 2013 și având în vedere totalitatea documentelor și informațiilor avute la dispoziție, Consiliul ARACIS a avizat acordarea calificativului «Grad de încredere limitat»”