2.5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Academicienii de securitate ai lui Oprea sunt plătiți ilegal

Academicienii de securitate ai lui Oprea sunt plătiți ilegal

Membrii titulari ai Academiei de Științe ale Securității Naționale încasează lunar o indemnizație viageră de 3000 de lei brut, stabilită prin lege. Această prevedere a fost votată, paradoxal, prin încălcarea legii.

Guvernul Victor Ponta a decis, în  decembrie 2014, prin ordonanța de urgență 83, să crească indemnizațiile membrilor titulari ai Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), numită la vremea aceea Academia de Științe Militare (ASM). Conform unui articol recent al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, actul normativ în cauză modifica prevederi ale legii 56/2012, prin care se înființa ASM. Astfel, dacă în legea  din 2012 se prevedea că membrii titulari ai Academiei încasau lunar o indemnizație echivalentă cu un salariu mediu pe economie, ordonanța de urgență din 2014 creștea indemnizația la nivelul celei primite de membrii titulari ai Academiei Române. Mutarea a fost în folosul academicienilor de securitate, deoarece în 2014, salariul mediu net pe economie nu depășea 1.800 de lei, în timp ce indemnizația netă lunară a unui membru titular al Academiei Române era de aproximativ 2.700 de lei.

Deputatul Zlati, amendament pentru anularea indemnizațiilor

La fel ca orice ordonanță de urgență, și OUG 83/2014 a urmat un traseu parlamentar prin care să devină lege. Prima cameră în care a fost dezbătută a fost Senatul. Senatorii nu au modificat articolul 26 care prevedea, la alineatul 1, că "Membrii titulari ai ASM beneficiază de o indemnizaţie lunară viageră egală cu indemnizaţia membrilor titulari ai Academiei Române". A doua cameră în care a fost dezbătută ordonanța de urgență a fost, firește, Camera Deputaților, care a avut și rol decizional. Înainte ca proiectul de lege de aprobare să ajungă în plen, acesta a trecut prin dezbateri la comisii de specialitate. În Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, deputatul PNL Radu Zlati a depus un amendament care modifica tocmai articolul 26. Radu Zlati a cerut și a obținut de la colegii săi de comisie (în ședința din 17 martie 2015) abrogarea prevederii conform căreia membrii titulari ai ASM să fie plătiți întocmai membrilor titulari ai Academiei Române. Deputatul cerea practic, să se revină la prevderea inițială, ca membrii titulari ai ASM să primească o indemnizație echivalentă cu salariul mediu pe economie.

Amendamentul s-a pierdut pe drum

În ciuda faptului că amendamentul a primit votul favorabil în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport și, prin urmare, trebuia să apară în textul proiectului de lege dezbătut în plenul Camerei Deputaților, acest lucru nu s-a întâmplat. În ședința de plen din 18 martie 2015, deputatul UDMR Szabo Odon i-a atras atenția președintelui Valeriu Zgonea că amendamentul lui Radu Zlati dispăruse fără urmă. “În Comisia pentru învăţământ am dezbătut şi a trebuit să oferim un aviz pe acest material şi am realizat mai multe propuneri, care ar fi trebuit să fie regăsite, în raportul final, cel puţin la amendamente respinse, întrucât în plenul său Comisia de învăţământ a adoptat o serie de modificări care nici măcar nu au fost cuprinse în acest raport, nici ca amendamente admise, nici ca amendamente respinse", a menționat deputatul. Mai mult, Szabo Odon i-a cerut lui Valeriu Zgonea ca dezbaterea proiectului de lege să fie amânată pentru a se repara eroare.

În ciuda argumentelor prezentate atât de deputatul Szabo Odon, cât și de deputatul PNL Ludovic Orban, președintele de ședință Valeriu Zgonea a rămas neclintit. După lungi dezbateri, acesta din urmă a făcut un singur compromis: a cerut votul deputaților pentru a tranșa problema. Practic, Zgonea a supus la vot dacă să se încalce legea (regulamentul Camerei Deputaților) prin acceptarea la dezbatere a unui proiect de lege care nu conținea amendamentele votate în comisiile de specialitate. Deși votul a fost strâns, Zgonea a câștigat: din 124 de deputați prezenți, 60 au votat pentru amânarea proiectului de lege, doi s-au abținut și 62 au votat ca documentul să meargă mai departe fără amendamentul deputatului Zlati. Din cei 62 de deputați, 54 au fost de la PSD, 7 de la ALDE și unul neafiliat. 

Contactat de "România liberă", deputatul PNL Radu Zlati a explicat de ce a propus ca membrii titulari ai Academiei de Științe Militare (actuala Academie de Științe ale Securității Naționale) să nu primească indemnizații echivalente cu cele ale membrilor titulari ale Academiei Române: "ASSN este o academie de ramură, cum sunt și Academia de Științe Medicale, Academia de Științe Tehnice sau Academia Oamenilor de Știință din România. Nici una din academiile de ramură nu plătește indemnizații membrilor titulari la nivelul indemnizațiilor membrilor titulari ai Academiei Române, ci mai mici, la nivelul salariului mediu pe economie, deci era firesc ca nici la Academia de Științe Militare să nu existe indemnizații de nivelul Academiei Române." Radu Zlati a adăugat că nimeni nu s-a opus acestui amendament în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților.
 

Cele mai citite

Sterilizarea pisicilor de rasă comună, propusă să devină obligatorie printr-un proiect de lege

Un nou proiect legislativ propus de actuala putere prevede obligativitatea sterilizării pisicilor de rasă comună, atât cu stăpân, cât și fără, similar reglementărilor în...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Lamine Yamal ratează și meciul cu Brest! Barcelona resimte din plin absența tânărului atacant

Hansi Flick a confirmat că Lamine Yamal nu va fi disponibil pentru partida din etapa a 5-a a Ligii Campionilor împotriva lui Brest, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă