Fantoma băncii de stat mamut care a fost devalizată în anii ’90 încă bântuie în România și produce bani pentru băieții deștepți. În contul unei datorii la Bancorex de zece milioane de dolari, de acum două decenii, o firmă din România a preluat acțiunile a zeci de societăți la care statul e acționar. În unele cazuri, pentru doar câteva sute de mii de lei, creditorul Bancorex a preluat companii cu patrimoniu imobiliar de zeci de milioane de euro. În alte cazuri, societăți strategice deținute (minoritar sau majoritar) de către stat au picat tot în plasa acelui creditor.
Statul român încă pierde în 2016 proprietăți importante din cauza unei scheme dubioase din anii tulburi ai democrației post-revoluționare.
Profitorul acestei scheme este compania Dac Air SA, deținută acum de un fond american de investiții. În contul datoriei Bancorex, respectiva companie a reușit să obțină în instanță executarea pachetelor de acțiuni ale statului (deținute prin intermediul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului – AAAS) de la câteva zeci de companii.
Pentru pachetul majoritar de acțiuni (70%) ale Institutului de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții Mașini SA (ICTCM). Dac Air SA a plătit aproximativ 700.000 lei (150.000 de euro). Cu care a cumpărat, practic, dreptul de a deține și vinde un teren de 1,3 ha în zona Piața Sudului și o suprafață desfășurată a clădirilor de 13.800 mp. Toate, evaluate la aproximativ opt milioane de euro. În plus, Dac Air SA s-a ales și cu o serie de brevete a căror valoare pe piață nu poate fi estimată.
Institut strategic, partener cu NATO
Institutul de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții Mașini a fost înființat în anul 1956 și este recunoscut la nivel național și internațional pentru cercetarea științifică și dezvoltare tehnologică. A fost implicat într-o serie de proiecte internaționale, inclusiv cu divizia științifică a NATO. La nivel internațional, institutul este membru în mai multe organisme prestigioase, printre care Asociația Națională a Centrelor de Incubare SUA, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă și Asociația Experților în Parcuri Științifice din Centrul și Estul Europei.
Directorul ICTCM, Gheorghe Lifu, a precizat pentru „România liberă“, că institutul a derulat un proiect cu NATO, dar că nu poate oferi informații despre acesta care să apară în presă. În schimb, a vorbit despre un alt proiect. „Acum am închis un proiect cu UE prin care am făcut un sistem de acoperire metalică în profunzime. Se adresează mediului aviatic, medical, dar și pentru acoperișuri de case. Are o paletă destul de largă de aplicare”, a precizat directorul.
O altă invenție a institutului cu care România poate fi în avangarda cercetării medicale o reprezintă costumul ortetic. Directorul Gheorghe Lifu a atras atenția asupra pionieratului în lume al acestui proiect, care constă în producerea unui costum care se adresează persoanelor care au probleme de la brâu în jos. „Cu ajutorul acestui costum, ele pot să meargă independent. Cel care are o problemă de mobilitate poate deveni independent. Singura problemă e că noi, neavând o situație financiară foarte bună, l-am făcut din materiale ieftine. Poate fi făcut din titan sau alte materiale de calitate. Costumul a fost experimentat pe un medic internat la Spitalul Bagdasar“ a completat Lifu. În lume s-au dezvoltat câteva sisteme similare, toate încă în diverse faze de testare.
Din lipsă de finanțare pentru producerea în masă a acestui costum revoluționar, brevetul de invenție rămâne doar o bucată de hârtie.
Pierderi în ultimii cinci ani
Pare, însă, puțin probabil ca proaspătul proprietar al pachetului majoritar de acțiuni de la ICTCM, Dac Air SA, să fie interesat de proiecte de cercetare. Poate că la mijloc sunt profiturile institutului. Sau activele. Conform datelor financiare pe anul 2015, ICTCM avea active imobilizate evaluate la 36,4 milioane lei, adică în jur de opt milioane euro. Această sumă reprezintă valoarea terenului și a clădirilor aflate în patrimoniul institutului. Totodată, au fost raportate la Finanțe active circulante de 1,3 milioane lei, dar și datorii de peste 10 milioane lei. Institutul a avut venituri de aproximativ 2,7 milioane lei și cheltuieli de 4,1 milioane lei, ceea ce a dus la o pierdere de 1,46 milioane lei.
În perioada 2012-2014, pierderile ICTCM s-au redus de la 4,3 milioane lei la 1,5 milioane lei. În schimb, institutul a avut o cifră de afaceri netă de 2,3 milioane lei în anul 2012, 2,1 milioane lei în 2013 și 3,4 milioane ei în 2014. Cu alte cuvinte, veniturile au fost mai mici decât cheltuielile. Practic, în ultimii cinci ani, institutul a mers în pierdere.
Și, atunci, care să fie miza pentru care Dac Air SA a executat Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, de la care a luat 70% din acțiunile ICTCM?
Miza: un teren de cinci milioane de euro
Un răspuns poate fi reprezentat de ceea ce, contabilicește, se numește „activ imobilizat”. Adică terenuri și clădiri. Oficial, Ministerul de Finanțe a evaluat aceste „active imobilizate”, la nivelul lui 2015, la 36,4 milioane lei. Cu un an mai devreme, în 2014, patrimoniul institutului (conform directorului Lifu), format din clădiri și teren, a fost evaluat la aproximativ 39 milioane lei. Atât terenurile, cât și clădirile sunt amplasate în zona Pieței Sudului din București. Conform anunțurilor de publicitate imobiliară, în acea zonă terenurile se vând cu prețuri cuprinse între 200 și 500 euro pe metru pătrat. La un preț mediu de 350 euro pe metru pătrat, rezultă că doar valoarea terenului este de aproximativ cinci milioane de euro.
Valoarea terenului, însă, ar putea crește cu mult peste acest plafon, având în vedere că este o suprafață compactă, disponibilă și în oraș, nu la periferie. Un proiect imobiliar sau comercial, de exemplu, pe acel teren, ar urca valoarea acestuia chiar la 8-10 milioane de euro.
Practic, dacă mâine Dac Air SA ar decide să-și recupereze integral datoria de la Bancorex, ar putea, pur și simplu, să vândă terenul Institutului de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții Mașini SA. Ar putea face acest lucru oricând, deține 70% din acțiunile ICTCM și, deci, poate decide ca majoritar în Consiliul de Administrație.
ICTCM se zbate și refuză să predea acțiunile
După ce a câștigat în instanță dreptul de a executa AAAS, deci acțiunile de stat la diverse companii, în contul datoriei Bancorex, creditorul Dac Air SA avea două posibilități de a scoate banii. Prima posibilitate era să vândă acțiunile obținute de la AAAS. A doua posibilitate era să-și însușească acele acțiuni, urmând ca valoarea lor să fie scăzută din datoria de 9,7 milioane de euro.
În cazul ICTCM, Dac Air SA a apelat la a doua posibilitate: a decis să păstreze pachetul majoritar de acțiuni al institutului. Procedura s-a desfășurat prin intermediul executorului judecătoresc Dan Nemeș. Astfel, la 1 octombrie 2015, la cererea DAC Air SA, executorul a scos la vânzare pachetul majoritar de acțiuni (69,868%) de la ICTCM București. Prețul de vânzare stabilit de executor a fost de 697.220 lei. Cumpărătorul a fost nimeni altul decât societatea Dac Air SA, care a oferit exact suma solicitată de executor. Adică a acceptat să i se scadă acea sumă din datoria Bancorex, care trebuia să și fie plătită de către AAAS, care preluase datoriile Bancorex la sfârșitul anilor ’90.
Pasul următor era să se întrunească Consiliul de Administrație al ICTCM care să ia act de schimbarea acționariatului. O revoltă în interiorul CA, însă, a făcut ca acesta să nu se întrunească. Așadar, în acest moment, Dac Air SA este proprietarul de drept al acțiunilor institutului, dar practic nu poate uza de acestea, întrucât Consiliul de Administrație nu a înregistrat noul proprietar. Dac Air SA a contraatacat în instanță, iar procesul este încă pe rol.
Directorul institutului, Gheorghe Lifu, a explicat pentru „România liberă“ cum s-a ajuns aici: există un proces-verbal prin care Dac Air SA a preluat acțiunile, dar neurmat de efecte. „Dar eu, cu riscul de rigoare, nu l-am pus în aplicare (procesul-verbal – n.r.). Noi nu suntem pe bursă, noi suntem societate închisă. Registrul acționarilor e la noi și atunci e de competența CA dacă înscrie sau nu Dac Air. Există un proces pe rol privind înscrierea Dac Air ca acționar”, a spus Gheorghe Lifu.
Cel mai probabil, însă, societatea va câștiga și acest proces și va prelua inclusiv administrarea ICTCM. Moment în care va putea dispune necondiționat de patrimoniul imobiliar al institutului.