Preşedintele Traian Băsescu are duminică o întâlnire cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.
„Sper ca eforturile Guvernului să continue, dar avem si unele probleme. Am remarcat un fel de populism din partea unor partide politice. Vreau să le transmit acestora că trebuie să facem un compromis la fel cum am făcut in 2008 si 2009″, a declarat în cadrul întâlnirii preşedintele.
Reprezentanţii FMI au declarat că „dorinţa României de a face progrese este evidentă”, ceea ce este „un semnal bun că România a înregistrat progrese economice în ultimele luni”.
„Semnalul pe care ţara dvs o trimite pe piaţă este unul pozitiv. România a făcut progrese remarcabile faţă de 2009 când aveaţi una dintre cele mai slabe economii, ar acum vă situaţi într-o poziţie mult mai bună decât alte ţări din UE”, au mai declarat reprezentanţii delegaţiei.
Ei au mai subliniat faptul că progresele realizate până acum „sunt bune pentru afaceri”.
„Până la sfârşitul anului vom reuşi să ne menţinem pe acelaşi ritm. Trebuie ca întreprinderile să fie modernizate pentru ca deficitul să fie păstrat la cota la care este acum şi să continuăm creşterea economică”, a mai declarat Băsescu.
FMI a menţinut prognoza de creştere economică la 1,5% pentru acest an şi a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.
Autorităţile române şi misiunea FMI au convenit asupra scrisorii suplimentare de intenţie la acord, care include noile ţinte şi măsurile care vor fi întreprinse în perioada următoare.
Rezultatele evaluării acordului de tip preventiv vor fi prezentate duminică după-amiază de preşedinte Traian Băsescu.
Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a spus că România va continua să înregistreze în acest an creştere economică şi chiar să accelereze anul viitor ritmul de creştere, dar numai prin continuarea „satisfăcătoare” a reformelor, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE şi planuri de investiţii solide.
O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.
Rezultatele evaluării vor fi prezentate luni, într-o conferinţă de presă, de către oficialii FMI, Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene.