Liderii PNL au votat ieri decizia lui Crin Antonescu de a-l sustine pe Mircea Geoana in batalia impotriva lui Traian Basescu. Cele doua partide urmeaza sa semneze astazi un acord care presupune alcatuirea unui cabinet Iohannis dupa 6 decembrie, cu un program de guvernare comun. PNL ar urma sa primeasca sefia Senatului, jumatate din Guvern plus putere in judete. La randul sau, Mircea Geoana a anuntat "decizia unanima" a Comitetului Executiv pentru alcatuirea Cabinetului Iohannis si s-a declarat onorat de participarea liberalilor la campania sa. Pe langa cele doua partide, si-au reafirmat sustinerea pentru "proiectul Iohannis" si liderii UDMR, care au gasit o formula ambigua de raliere la marea coalitie, parafand doar un acord cu PNL, nu insa si cu PSD. Liderii PSD par pregatiti sa faca concesii, salutand dovada de "realism" a PNL, dupa cum s-a exprimat Ion Iliescu.
Liberalii pun totusi cateva conditii importante PSD-ului: mentinerea cotei unice, renuntarea la impozitul forfetar si retragerea din prim-planul campaniei lui Geoana a lui Viorel Hrebenciuc si a lui Marian Vanghelie. Probabil insa ca astfel de probleme sensibile nu vor fi trecute explicit in textul protocolului PSD si PNL la care au inceput sa lucreze Dan Nica si Ludovic Orban. De cealalta parte, Traian Basescu a repetat ca nu va face nici un fel de negocieri pentru alcatuirea noului Guvern si ca va comunica direct cu romanii, fara intermedierea partidelor politice. "Ma bucur ca s-a realizat aceasta alianta impotriva presedintelui. Este exact aceeasi alianta ca la suspendarea din 2007", a replicat Traian Basescu. In acelasi timp, presedintele a cerut Parlamentului sa ia in discutie, in cel mai scurt timp, formarea unei comisii de revizuire a Constitutiei.
Crin Antonescu pune la dispozitia PSD tot arsenalul de partid cu scopul de a-l invinge pe Traian Basescu in runda a doua a scrutinului prezidential. Cu cateva conditii, unele oficiale, altele de culise: Klaus Iohannis premier, pastrarea cotei unice, eliminarea impozitului forfetar si ministri curati, care sa nu fie supusi baronilor locali ai PSD. Acestea sunt principalele concluzii la care au ajuns ieri forurile de conducere ale PNL, reunite la Parlament pentru a gira sustinerea lui Mircea Geoana in campanie. Pentru a face cat mai digerabil acordul politic pe care intentioneaza sa-l semneze impreuna cu PSD, liberalii s-au prevalat in redactarea textului de sintagme precum: "criza politica si morala din Romania", "degradarea tot mai accentuata a conditiilor de viata" sau "escaladarea starii conflictuale atat la nivel institutional, cat si la nivelul societatii".
"Sunt optimist si sper ca acest acord politic sa se poata semna. Noi vom incheia acest acord politic numai cu respectarea lucrurilor fundamentale la care tinem si pentru care facem politica", a declarat Crin Antonescu.
Conditie PNL: Hrebenciuc si Vanghelie, out!
Desi s-au lasat convinsi sa bata palma cu partidul fondat de Ion Iliescu, liberalii anti-PSD au cerut in spatele usilor inchise ca "sforarul" Viorel Hrebenciuc si controversatul Marian Vanghelie sa faca un pas in spate in viitoarea coalitie, dupa cum au declarat pentru Romania libera surse din PNL. Oficial insa, liberalii nuanteaza aceasta pozitie. "Nu s-a discutat despre nume. Acum suntem la etapa de stabilit principii si idei. Dar normal ca nu vrem un guvern cu ministri controlati de baronii locali. Vrem in primul rand un guvern eficient", ne-a declarat Norica Nicolai. Singurul care a pronuntat insa deschis numele lui Viorel Hrebenciuc este chiar adversarul numarul unu al acestuia din judetul Bacau – Romeo Stavarache, primarul Bacaului si seful de campanie al lui Crin Antonescu.
"Niciodata nu voi face campanie alaturi de Viorel Hrebenciuc si acolitii lui. Cred in continuare ca Viorel Hrebenciuc a facut cel mai mare rau Romaniei", a declarat Stavarache. si colegul sau de partid Mircia Muntean a dat de inteles ca acordul cu PSD nu-i este chiar pe plac, dar ca acum documentul este cel mai bun lucru care se poate intampla: "Mai bine ne tinem de nas timp de cinci minute si il votam pe Mircea Geoana, decat sa ne tinem de cap timp de cinci ani, cu Traian Basescu". Mai motivat, primarul Devei spune ca va pune umarul in campanie pentru Geoana "ca si cum ar candida Crin Antonescu". Pe de alta parte, chiar presedintele PNL si-a motivat implicarea in turul al doilea de scrutin considerandu-se invitat in aceasta cursa chiar de Traian Basescu, prin atacurile acestuia la adresa sa.
Fenechiu si Orban, negociatorii cu PSD
Echipa de negociere a acordului politic cu PSD va fi coordonata de Ludovic Orban si Relu Fenechiu, urmand ca dupa semnarea lui Orban si Romeo Stavarache sa gestioneze campania in sprijinul lui Mircea Geoana. Liberalii vor cere la negocieri presedintia Senatului pentru Crin Antonescu si jumatate din viitorul guvern. Totodata, sefii de filiale vor sa primeasca functii de conducere in cat mai multe institutii judetene, insa discutiile punctuale vor avea loc dupa turul al doilea.
Iliescu: PNL e realist
Din partea cealalta a coalitiei anti-Basescu, presedintele Mircea Geoana a anuntat "decizia unanima" a Comitetutului Executiv National si a conducerii Aliantei PSD ± PC, pentru alcatuirea cabinetului Iohannis si a salutat hotararea liberalilor de a-i sustine candidatura la presedintie. Mircea Geoana s-a declarat onorat de participarea liberalilor la campania sa: "Vreau sa multumesc inca o data modului extraordinar de frumos si demn in care Crin Antonescu a depasit momentul de acum cateva zile, demonstrand ca este cu adevarat un om cu valori democrate". In ceea ce priveste programul de guvernare comun, Mircea Geoana a enumerat cateva deziderate generale precum respectarea principiilor bunei guvernari sau transparenta in folosirea banului public. Dar cea mai delicata chestiune din acest punct de vedere – pastrarea sau nu a cotei unice – nu a primit ieri un raspuns.
In timp ce PNL a vorbit chiar despre reducerea ei la 10-12%, Mircea Geoana a sustinut in campania electorala eliminarea cotei unice si inlocuirea ei cu un impozit progresiv. Astfel, cei care au venituri mai mari de 3000 de lei/luna ar trebui sa plateasca un impozit de 20%. Intrebat daca PSD si PNL au reusit sa se puna de acord din acest punct de vedere, Mircea Geoana a raspuns ca si partidul sau sustine reducerea fiscalitatii, decizie care ar fi in egala masura si liberala, si sociala. Toti liderii PSD s-au eschivat sa intre in astfel de discutii, aratandu-se deosebit de multumiti de "realismul" dovedit de PNL. "Fundamental este acum sa terminam cu prezenta domnului Basescu in fruntea statului, este raul cel mare", a declarat Iliescu inaintea sedintei Comitetului Executiv al PSD. La randul sau, liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, l-a invitat pe Traian Basescu sa iasa la pensie.
"Romanii nu-l mai asculta pe Basescu. Are aceeasi placa, a obosit si a imbatranit. A facut si el si lucruri bune, dar asta esta viata: o alta generatie, Mircea Geoana, Crin Antonescu, o alta clasa politica", a declarat Vanghelie, adaugand ca apropierea PNL de PSD ar tine de indreptarea catre normalitate. Cuvinte de lauda pentru decizia liberalilor a avut ieri si presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase. Intrebat la ce ar fi dispus PSD sa renunte in negocierea cu PNL, fostul premier a raspuns ca importanta este construirea unei alternative "la perioada de haos" si ca celelalte intelegeri ar fi "detalii". La fel de realist s-a dovedit Radu Mazare care a spus ca guvernul Iohannis va ramane in functie cat timp va fi nevoie de el.
UDMR il vrea pe Iohannis, dar se impaca greu cu PSD
Reprezentantii UDMR au avut si ei, ieri, mai multe runde de discutii. Ca urmare, PNL si UDMR au semnat un protocol care spune ca cele doua formatiuni vor actiona impreuna pentru sustinerea unui candidat la functia de presedinte si vor participa impreuna la formarea noului Guvern. Dar daca UDMR nu a avut nici o problema in a mentiona numele premierului, Klaus Iohannis, mai dificila pare asumarea candidaturii lui Mircea Geoana. "Un factor extrem de important in ceea ce priveste decizia noastra este sustinerea unui candidat pentru functia de prim-ministru in persoana lui Klaus Johannis", a declarat presedintele UDMR, Marko Bela. In privinta rezervelor UDMR fata de candidatul PSD, ele par sa aiba o motivatie practica si de data recenta.
De teama ca i-ar lasa lui Traian Basescu o prea mare marja de manevra in Parlament, PSD nu a acceptat in decembrie 2008 ca UDMR sa faca parte din Guvernul Boc. Ca raspuns la amanarea unei decizii a UDMR, au aparut si voci din PSD care vehiculeaza varianta excluderii Uniunii de la formarea unui nou Guvern. Mircea Geoana insusi a dat de inteles ca prefera ca UDMR sa nu intre direct in acordul pentru formarea guvernului Iohannis. "Avem o relatie stabilita exclusiv cu PNL, pentru asocierea cu UDMR, trebuie sa ne adunam din nou sa hotaram", a declarat candidatul PSD.