20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportExtemporal la uninominal

Extemporal la uninominal

Trei licee bucurestene – Mihail Sadoveanu, Grupul scolar Industrial Mecanica Fina, Colegiul National Iulia Hasdeu. Tineri de conditii diferite. Unii fitosi, altii mai putin. Am chestionat cativa din marea grupa de un milion si jumatate de alegatori care vor vota pentru prima data. Le-am dat un extemporal la uninominal.
I-am intrebat ce cred ei despre noul sistem de vot? Vor merge la urne pe 30 noiembrie?

Cei mai multi elevi din Sadoveanu parca ar sti ce-i ala uninominal, dar cuvintele se incapataneaza sa le ramana pe limba. Altii recunosc ca tot ce stiu despre noul sistem electoral este ca nu se mai voteaza partidul, ci persoana. In rest, despre candidatii din colegiul in care locuiesc sau programele lor, fetele mirate si umerii ridicati spun totul. Desi ar dori sa vorbeasca despre politica, fac ei ce fac, se mai invartesc, chicotesc, se ciupesc, dau mesaje fetelor si se cam fofileaza din fata raspunsului.

Lui Kmiotek Alexandru uninominalul ii surade pentru ca "stii, alegi o persoana care ti se pare mai OK". Nu si unui coleg de-al sau din clasa a XII-a D, care il corecteaza, spunandu-i ca o fi bun candidatul, "da’ tot ca partidul o sa faca".
Daca un candidat ar "misca" ceva, in traducere daca ar face mai intai treaba, si abia pe urma ar promite, daca a plecat de jos, daca ar fi tanar, daca ar avea idei si ar demonstra cat de cat ca stie si ca poate, "ar avea mai mult ca sigur votul meu", ne spune Alin. Parerea lor de ansamblu despre politicieni este ca "toti isi vad interesul propriu", exceptie facand persoanele scoase in fata de partide pentru a influenta alegatorii. De principiu, Alexandru nu este de acord cu mita electorala, insa le spune colegilor sai franc: "Hai sa fim seriosi, si la tine daca ar veni unu sa iti dea 300 de euro l-ai vota!". "Da, da, normal", vin vreo patru-cinci raspunsuri care dovedesc prematura educatie pentru spaga. Fie ea electorala sau nu.

Pentru aproximativ 20 de elevi ai Grupului scolar Industrial Mecanica Fina, toata ziua de joi a fost o recreatie prelungita. Au venit la scoala doar sa urmareasca o actiune de informare despre virusul HIV. Baietii tipa, injura, se imping, mai fredoneaza o manea sau o melodie house "beton", in timp ce singura fata din ceata rade de glumele lor. Daca la sotii par sa fie primii, dintr-o clasa intreaga de profil tehnic doar trei baieti se incumeta sa rupa cateva cuvinte despre uninominal.
Dar si Dumitrescu, Neagu si Catalin recunosc ca nu ii intereseaza "de uninominal", ca "suntem afoni" si "oricum, frate, n-avem noi treaba". Catalin spune totusi ca e mai bun uninominalul pentru ca votezi exact pe cine vrei tu. Nici unul nu va vota.

 

Insa elevii de la Iulia Hasdeu ar vota, dar n-au cu cine. "Mai exista si votul alb", stie Mihai. Alexandra il completeaza: "Da, dar o sa fie intrebuintat numai in marile orase; pai, daca la tara vine un partid si zice ca a adus provizii pentru o luna, pai, toata lumea o sa-l voteze". Multi nu cunosc nici un candidat din colegiul lor. Alexandra pare conectata: "E mai bine, pentru ca inainte zicea partidul ce oameni sa votam, acum alegem noi". "Dar, oricum, nu poate sa faca nimic singur, tot la mana partidului ajunge candidatul", o completeaza Mihai. In discutie intervine si George, care intareste ideea cum ca uninominalul nu schimba nimic deoarece candidatilor li se va impune de partid "sa faca anumite chestii", nu ceea ce au promis ei in campanie.

Demagogia politicienilor este o certitudine. "Udrea si Luminita Anghel au masini de sute de mii de euro, dar vin cu Dacii, dau gogonele, vin cu mopul in scoli, ca sa arate ca cica le intereseaza, sau croseteaza, dar tot ceea ce fac e pentru interesul lor si le fac acum, nu le-au facut in patru ani de zile. Nu e clar?", spune Alexandra revoltata.
Mihai crede ca nici tinerii nu vor produce vreo schimbare majora in politica: "Oamenii tineri tot la latitudinea partidului ajung, se vor lasa influentati de cei mai vechi din partide, cei de pe vremea comunismului". Ramona a inteles si ea un lucru simplu: "Ca sa fii intr-un partid trebuie sa stii sa minti foarte mult". Insa treaba electorala tot la bani pare ca se rezuma: "Sa ne faca alocatia de un milion si ii votam", spune sigura pe ea o blonda dintr-a doisprezecea.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă