7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSportExpira interimatul. Guvernul, sub semnul "improvizatiei juridice"

Expira interimatul. Guvernul, sub semnul „improvizatiei juridice”

» Soarta a noua dintre ministrii Cabinetului interimar Boc II este incerta dupa data de 15 noiembrie, cand expira cele 45 de zile de interimat.

» Daca juristii PDL spun ca s-ar putea prelungi interimatul celor care au preluat ministerele pesediste, cei de la PSD si PNL zic ca acest lucru este imposibil.

» Neclar insa, din punct de vedere juridic, este si pe ce baza ar putea fi numiti la conducerea ministerelor secretari de stat.

Pana pe 15 noiembrie – data la care expira interimatul ministrilor Emil Boc (la Educatie), Gheorghe Pogea (la Munca), Gabriel Sandu (la Comunicatii), Radu Berceanu (la Agricultura), Elena Udrea (la Mediu), Catalin Predoiu (la Afaceri Externe), Adriean Videanu (la Sanatate), Sorina Luminita Placinta (la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul) si Vasile Blaga (la Interne) – mai sunt doar doua zile. Totusi, politicienii sunt departe de a fi gasit o solutie care sa aiba si acoperire juridica si sa fie unanim acceptata.

Videanu vrea sa pastreze Ministerul Sanatatii
Dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca ministerele la care expira interimatul vor fi gestionate de secretari de stat, varianta a fost respinsa chiar din sanul PDL. Este vorba de prim-vicepresedintele Adriean Videanu, care a declarat ieri ca nu se pune problema incredintarii conducerii ministerului unui secretar de stat. Ceilalti ministri interimari nu si-au anuntat inca pozitia, luand in considerare si faptul ca intreaga situatie este deosebit de incurcata din punct de vedere juridic.

"Improvizam din punct de vedere juridic"
Democrat-liberalul Iulian Urban, vicepresedinte al Comisiei juridice din Senat, admite ca situatia actuala este "inedita" si "exceptionala" si ca oricare dintre variantele la care ar putea apela PDL ridica semne de intrebare din perspectiva legilor in vigoare. "Ne aflam intr-o situatie greu de explicat din punct de vedere juridic, dar pe care trebuie sa si-o asume cu rusine toata lumea. Suntem in sfera compromisului", a declarat pentru Romania libera juristul democrat-liberal. Constitutia Romaniei spune doar ca prevederile referitoare la desemnarea unui premier interimar li se aplica si celorlalti membri ai Guvernului, "pentru o perioada de cel mult 45 de zile". Cum nu este prevazuta explicit interdictia ca aceeasi persoana sau o alta sa fie numita interimar in continuarea celor 45 de zile, democrat-liberalii s-ar putea folosi de aceasta "scapare" pentru a prelungi mandatul celor noua ministri interimari.

 

"Teoretic, s-ar putea merge pe ideea ca mandatul ministrilor interimari poate continua. Pe de alta parte, daca legea nu prevede, nu putem veni noi sa adaugam la lege", a declarat  Urban, precizand ca ar fi totusi "mult mai confortabil" sa se mearga pe varianta prelungirii interimatelor. Situatia nu este mai clara nici in ceea ce priveste posibilitatea ca secretarii de stat sa preia conducerea ministerelor. "Nu prea poti sa gasesti un text de lege care sa-ti dea posibilitatea ca un secretar de stat sa fie ridicat la rang de ministru. De aceea cred ca se va opta pentru prelungirea interimatului. Suntem intr-o situatie de derogare de la lege pentru ca nimeni nu si-a imaginat o asemenea situatie. Improvizam din punct de vedere juridic", a mai aratat juristul democrat-liberal.

Dupa principiul "doi juristi, trei pareri", colegii acestuia de la PSD si PNL au opinii diferite. Vicepresedintele PSD Victor Ponta sustine ca nu sunt valabile din punct de vedere juridic nici varianta prelungirii interimatului si nici varianta secretarilor de stat. "In Constitutie scrie ca un interimat poate dura «cel mult 45 de zile», si nu «cel mult 45 de zile si inca o data". In al doilea rand, secretarii de stat primesc atributii de la un ministru, prin ordin de ministru. In momentul in care nu mai exista cel care sa dea atributii, nu exista nici cel care sa le preia. Este ca si cum eu v-as inchiria un apartament fara sa mai fiu proprietar asupra lui", ne-a declarat fostul ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Intrebat care ar fi atunci solutia pentru actuala situatie, Ponta a admis ca ne aflam in fata unui "blocaj institutional total".

Lucrurile sunt insa vazute diferit si de Tudor Chiuariu, fost ministru liberal al Justitiei. In opinia acestuia, nu este posibila prelungirea interimatului nici din punctul de vedere al Constitutiei, nici al legii privind organizarea Guvernului. In schimb, Chiuariu considera ca cei noua ministri interimari pot, inainte de a pleca de la ministere, "sa dea delegatie" secretarilor de stat.

» Secretari de stat transformati in ministri
Ministerul Educatiei, condus in prezent – interimar – de premierul Emil Boc, ar putea fi pastorit dupa 15 noiembrie de secretarul de stat Catalin Baba, potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres. La Ministerul Afacerilor Externe, Catalin Predoiu i-ar putea preda stafeta lui Bogdan Mazuru, iar la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul ar putea prelua fraiele de la Sorina Luminita Placinta fostul deputat PDL de Giurgiu Valentin Iliescu. Transfer de putere spre un fost parlamentar democrat-liberal s-ar putea produce si la Ministerul Mediului, unde Elena Udrea i-ar putea ceda locul lui Dan Carlan, fost senator PDL de Iasi. 

In fine, secretarul de stat Nicolae Giugea ar putea prelua de la Radu Berceanu conducerea Ministerului Agriculturii, iar Mihai seitan ar putea conduce, macar interimar, Ministerul Muncii (el a fost propus pentru sefia acestui minister atat de Lucian Croitoru, cat si de Liviu Negoita). Reamintim ca este asteptata si o decizie a Curtii Constitutionale pe tema numirii interimarilor la carma ministerelor conduse de PSD. Sesizarea a fost formulata de presedintele PSD, Mircea Geoana, iar judecatorii CCR au amanat verdictul pentru 18 noiembrie (dupa ce expira practic cele 45 de zile de interimat contestate).

Cele mai citite

4 elemente esențiale în designul unei băi pentru un aspect elegant

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Ghidul complet al simbolurilor de pe etichetele detergenților profesionali

Detergenții profesionali sunt esențiali în activitățile de curățenie din diverse domenii, de la spitale și unități de alimentație publică, până la hoteluri și...

Ilie Bolojan s-a întâlnit cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a evidențiat, miercuri, în cadrul întrevederii avute cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene,...
Ultima oră
Pe aceeași temă