Când Neymar s-a transferat de la Barcelona la Paris Saint-Germain, în vara lui 2017, lumea fotbalului s-a întrecut în ironii la adresa grupării catalane pentru că nu a fost în stare să țină un star de calibrul brazilianului.
La un an de la acea mutare-șoc, cvintuplul câștigător al Balonului de Aur, Ronaldo, generează un cutremur cu o magnitudine mult mai mare pe planeta fotbal, alegând să meargă la Juventus. De data aceasta, a venit rândul Realului să încaseze în plin, pentru că a-l lăsa pe cel mai mare fotbalist din istoria clubului să plece atât de ușor poate fi interpretat ca un adevărat act de trădare.
Ronaldo este jucătorul care a marcat nu mai puțin de 450 de goluri și a oferit 119 pase decisive în cei nouă ani petrecuți pe „Santiago Bernabeu”. Autor a 44 de hat-trick-uri și câștigător a trei Ghete de Aur, portughezul a ajutat echipa madrilenă să câștige 16 trofee, dintre care la loc de cinste stau cele patru Ligi ale Campionilor. În acest context, mulți se întreabă cum un club ca Real nu poate să-i ofere lui Ronaldo salariul pe care și-l dorește și de ce nu a reușit să-i demonstreze că îl tratează ca pe cel mai bun jucător din lume, așa cum a pretins mereu că este?
Desigur, în scrisoarea sa către Real, în care spune că are „doar sentimente de recunoștință pentru acest club”, Ronaldo nu vorbește și de partea mai puțin plăcută a poveștii care nu s-a putut încheia cu un happy-end, la fel ca și în cazul unei alte legende a Galacticilor, Raul Gonzalez, care a plecat de la Madrid pentru a juca ulterior la Schalke, Al Sadd și New York Cosmos. Presa iberică a relatat în dese rânduri că relația dintre el și club a degenerat după scandalul privind „evaziunea fiscală”, de care starul a fost acuzat de către statul spaniol, Ronaldo fiind deranjat de atitudinea pasivă a grupării conduse de Florentino Perez. Tocmai de aceea, când spune că „acești ani petrecuți în orașul Madrid au fost probabil cei mai fericiți din viața mea”, Ronaldo nu precizează și de ce nu și-a prelungit fericirea în capitala Spaniei, având în vedere că mai avea contract până în 2021.
Ce urmează pentru Real?
Evident că ambițiosul Perez va încerca să umple golul lăsat de plecarea lui Ronaldo, numai că a găsi un fotbalist cu un profil similar, care să înscrie 50 de goluri pe sezon, este destul de dificil.
În capul listei de transferuri se află nimeni altul decât Neymar, jucătorul pe care abilul președinte al lui Real îi simte atât potențialul fotbalistic, cât mai ales pe cel de marketing, având în vedere că odată cu plecarea lui Ronaldo, încasările vor avea cel mai probabil un recul. Este știut faptul că Perez a fost creatorul echipei „galactice” de la începutul anilor 2000, când jucători ca Luis Figo, Zinedine Zidane, Ronaldo sau David Beckham au ajuns pe „Bernabeu”, așa că este de așteptat să reia această politică a transferurilor de staruri. Problema este că piața s-a schimbat foarte mult odată cu apariția unor puternici oameni de afaceri arabi la cârma unor cluburi mari ale Europei. Este și cazul lui Nasser Al-Khelaifi, președintele lui Paris Saint-Germain, pe care L’Equipe l-a numit „cel mai puternic om din fotbalul francez”. Este oare posibil ca PSG să renunțe la perla sa, pe care a plătit 222 de milioane de euro, în condițiile în care clubul parizian a adus recent o altă legendă, Gianluigi Buffon, pentru a-și vedea împlinit visul de a cuceri Liga Campionilor? Cheia acestei afaceri, dacă ea va fi realizată vreodată, ar putea fi însuși Neymar, care, ca și Ronaldo, ar putea cere să fie lăsat să plece, variantă în care PSG ar fi nevoită să îl vândă lui Real.
Dacă nu este Neymar, să fie atunci celălalt superstar al lui PSG, Kylian Mbappe? Proaspăt finalist cu naționala Franței la Campionatul Mondial din Rusia, atacantul în vârstă de 19 ani este o altă țintă pentru Perez, însă lucrurile sunt la fel de complicate ca și în cazul lui Neymar.
Londra cea cu vino-ncoa’
Ar putea fi însă ceva mai ușoare în cazul golgheterului la zi al CM 2018, Harry Kane, chiar dacă vedeta lui Tottenham a semnat luna trecută un nou contract pe șase ani cu gruparea londoneză. Totuși, fotbalistul în vârstă de 24 de ani a spus în mai multe rânduri că principalul său scop ca profesionist este să câștige trofee, lucru pe care nu l-a reușit deocamdată alături de Spurs. Pe de altă parte, chiar dacă este un club bogat, Tottenham a arătat că nu se opune transferurilor lucrative, așa cum s-a întâmplat în cazul fundașului dreapta Kyle Walker, vândut vara trecută lui Manchester City pentru 50 de milioane de lire sterline. Kane ar avea și un mare atu, fiind un golgheter înnăscut, lucru confirmat de cifrele excelente pe care le-a avut în ultimele patru sezoane în Premier League, în care a marcat progresiv, de la 21 de goluri în stagiunea 2014/2015, la 30 de goluri în campania trecută.
Tot în Londra se află și Eden Hazard, briliantul jucător de bandă al lui Chelsea, despre care se tot spune că va ajunge la Real. Belgianul s-a temut să facă acest pas până acum, întrucât este considerat genul de jucător căruia îi place să fie vioara întâi la orice echipă la care joacă. Odată cu plecarea lui Ronaldo, Hazard are ocazia să-și asume cea mai mare provocare a carierei.
Perez are, așadar, opțiuni pentru înlocuirea lui Ronaldo, însă până la a concretiza măcar una dintre ele mai trebuie probabil să transpire destul în această vară. Și chiar dacă va aduce un superstar, nu va avea garanția că Ronaldo va fi făcut uitat.